Χρηματιστήριο: Ετοιμο να περάσει τις 1.400 μονάδες, με νέα άνοδο στις τράπεζες

 Χρηματιστήριο: Ετοιμο να περάσει τις 1.400 μονάδες, με νέα άνοδο στις τράπεζες

Σε θετικό έδαφος ξεκινά και τη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι» της ελληνικής αγοράς, παρά τις σποραδικές κινήσεις κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης «φιγουράρει» σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, με την κατάληψη των 1.400 μονάδων θα θεωρείται ζήτημα χρόνου. Οι επόμενες αντιστάσεις, δε, τοποθετούνται στις 1.468 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, τα βασικά στηρίγματα συναντώνται στις 1.350 μονάδες.

Το μεγάλο γεγονός των ημερών, αναμφίβολα, αφορά την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τις 300 εκατ. μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», οι οποίες θα κάνουν «ντεμπούτο» στο Χ.Α. την Τετάρτη, ξεκινώντας από την τιμή των 8,20 ευρώ.

Το τεράστιο ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε στη δημόσια εγγραφή για τις 90 εκατ. μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ (προσφορές 8 δισ. ευρώ) αποτελεί «παράσημο» για τα ελληνικά assets, κάτι που ευνοεί και την επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,79% και διαμορφώνεται στις 1.395,93 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.385,01 μονάδων).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 1.384,81 έως 1.397,03 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στο ταμπλό, τώρα, Πειραιώς και Eurobank συνεχίζουν με… πατημένο το πόδι στο γκάζι, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται κοντά στο +2%, εν μέσω της νέας ομολογιακής έκδοσης. Στα υπόλοιπα blue chips, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσεγγίζει εκ νέου τα υψηλά 20ετίας των 14,6 ευρώ, ενώ η HelleniQ Energy κερδίζει 1%.

Συνεχίζεται το ράλι στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της ανοδικής πορείας, καθώς «φιγουράρει» στο +1,80% και τις 1.232 μονάδες, οδεύοντας προς νέα υψηλά 8ετίας.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +2,15% και τα 3,902 ευρώ (υψηλό 3ετίας), η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +3,32% και το 1,8805 ευρώ (υψηλό 8ετίας), η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +1,96% και το 1,769 ευρώ (υψηλό 4ετίας), ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν σταθερή στα 7,1 ευρώ (υψηλό 8ετίας).

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,97% και 3.410 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει άνω των 14 ευρώ, καθώς διευρύνεται στο +2,5% και τα 14,4 ευρώ, προσεγγίζοντας τα υψηλά 20ετίας των 14,6 ευρώ. Άνω των 9 ευρώ σκαρφαλώνει, επίσης, η μετοχή της Sarantis, η οποία κερδίζει τουλάχιστον 2,8%. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, δε, ακολουθεί στο +1,8% και τα 2,5 ευρώ, ενώ η Viohalco αναρριχάται στο +2,2% και τα 6,5 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχωρεί κατά 0,6%, με τη Mytilineos να είναι σταθερή στα 38,1 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,27% και 2.343 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει θετικά στο +1,7% και τα 5,8 ευρώ, ενώ αύξηση πέριξ του 1% παρουσιάζει η μετοχή της Austriacard, η οποία παλεύει για τα 6 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Αλουμύλ και ΕΥΑΘ αναδιπλώνονται κατά 1%, με τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης να συρρικνώνεται κατά 1,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 22 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 93,8 δισ. ευρώ.

Κέρδη 7% μέσα στο 2024

Με «μάχη» για την κατάκτηση των 1.400 μονάδων ξεκινά στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές «οδηγούν» την ελληνική αγορά σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, μετρώντας κέρδη άνω του 7% από τις αρχές του έτους.

Αναμφίβολα, το ενδιαφέρον στις επόμενες συνεδριάσεις θα εστιάσει στην έναρξη της διαπραγμάτευσης των 300 εκατ. μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

Μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθεί η κατανομή των 90 εκατ. μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες διατέθηκαν μέσω της πρόσφατης δημόσιας εγγραφής. Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ (δείκτης κάλυψης 12x), με την τιμή διάθεσης να οριστικοποιείται στα 8,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΔΑΑ δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα ισχυρό ράλι, το οποίο θα φέρει την τιμή στα 9 ευρώ, σε μια απόπειρα ευθυγράμμισης με το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πέραν του «Ελ. Βενιζέλος», η προσοχή στρέφεται και στην έκτακτη γενική συνέλευση της Jumbo, στις 7 Φεβρουαρίου, με τους μετόχους να εγκρίνουν τη χρηματική διανομή του 0,60 ευρώ/μετοχή, η οποία ανακοινώθηκε μέσα στον Ιανουάριο.

Έχοντας κατά νου αυτές τις δύο εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό οι επιλεκτικές στηρίξεις να συντηρήσουν την πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία πλέον έχει ως επόμενο στόχο αφενός τη διάσπαση των 1.400 μονάδων, αφετέρου την προσέγγιση των 1.468 μονάδων.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να «ξεγράψει» τους πωλητές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, στο πλαίσιο μιας ήπιας αφομοίωσης των κεκτημένων.

Από την άλλη πλευρά, οι τρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλό, παρά τη σημαντική αύξηση της περιόδου, εξακολουθούν να θεωρούνται «φθηνές», με αποτέλεσμα να δικαιολογείται απόλυτα μια περαιτέρω άνοδος…

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα