Μπελάδες για Σούνακ: Πιθανή η παραπομπή του σε επιτροπή δεοντολογία για ένα… στοίχημα (vid)

 Μπελάδες για Σούνακ: Πιθανή η παραπομπή του σε επιτροπή δεοντολογία για ένα… στοίχημα (vid)

Ο Ρίσι Σούνακ είναι πιθανόν να κληθεί σύμφωνα με βρετανικά μέσα, σε απολογία σε επιτροπή του κοινοβουλίου για «σαφή παραβίαση του υπουργικού κώδικα» αφού έβαλε στοίχημα για το πρόγραμμα απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα. Ο Σούνακ έχει πυροδοτήσει μια εξαγριωμένη αντίδραση αφού έβαλε στοίχημα με τον παρουσιαστή του TalkTV, Πιρς Μόργκαν, για 1.000 λίρες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει μετανάστες στη Ρουάντα πριν από τις γενικές εκλογές.

Η επίμαχη στιγμή της συνέντευξης:

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση ο Σουνάκ είναι «εκτός επαφής» και αντιμετωπίζει την πολιτική ως «απλώς ένα παιχνίδι». Μέλος μιας επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «καθαρή» παραβίαση των κανόνων.

Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την μεταναστευτική πολιτική – η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου 240 εκατομμύρια λίρες – κανένας αιτών άσυλο δεν έχει σταλεί στη Ρουάντα.

Το σχέδιο του Σουνάκ να «σταματήσει τα σκάφη» δεν έχει προχωρήσει ενώ αρκετά μέλη των Τόρις έχουν παραιτηθεί από την κυβέρνηση, παραπονούμενοι ότι η νομοθεσία δεν είναι αρκετά σκληρή.

Προκαλώντας τον Σούνακ για την προβληματική πολιτική του κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο TalkTV, ο Μόργκαν τον κάλεσε να βάλουν ένα στοίχημα για 1.000 λίρες.

Η Κίρστι Μπλάκμαν, εκπρόσωπος του γραφείου του SNP, ζήτησε επίσημη έρευνα για το στοίχημα, υποστηρίζοντας ότι ήταν αντίθετο με τον υπουργικό κώδικα.

Ο κώδικας δηλώνει: «Οι υπουργοί πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα προκύψει, ή θα μπορούσε εύλογα να γίνει αντιληπτό ότι θα προκύψει, σύγκρουση μεταξύ των δημόσιων καθηκόντων τους και των ιδιωτικών τους συμφερόντων, οικονομικών ή άλλων».

Η Μπλάκμαν είπε: «Το να στοιχηματίζεις πάνω στις ζωές ευάλωτων προσφύγων που φεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις είναι γκροτέσκο και ειλικρινά σκληρό – και δείχνει πόσο ξέγνοιαστο είναι το Γουέστμινστερ με την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Είναι ιδιαίτερη ντροπή που ο Ρίσι Σούνακ ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ότι είναι σκόπιμο να δεχτεί ένα στοίχημα 1.000 λιρών – και να υπενθυμίσει στις συνηθισμένες εργαζόμενες οικογένειες ότι ο σχεδόν δισεκατομμυριούχος Σούνακ δεν έχει ιδέα πώς είναι η ζωή των υπολοίπων που υφίστανται κρίση κόστους ζωής.

Φαίνεται επίσης ότι είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του υπουργικού κώδικα και των υψηλών προτύπων που πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από εκείνους που συμμετέχουν στη δημόσια ζωή – τουλάχιστον το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Γουέστμινστερ».

Σχετικά Άρθρα