Ανησυχία για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλονίκη από την αύξηση μικροσωματιδιών

 Ανησυχία για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλονίκη από την αύξηση μικροσωματιδιών

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει η συγκέντρωση μικροσωματιδιών στην ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των εργασιών που είναι σε εξέλιξη για το flyover.

«Αρχές του έτους είδαμε πολύ έντονες υπερβάσεις και πιο συχνές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με κίνδυνο της δημόσιας υγείας», τόνισε ο Κώστα Γιουτίκα, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Tι μέτρα εξετάζει η Περιφέρεια

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, μόνο τις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου έγιναν επτά υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια, όχι μόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ υπήρξαν και ανησυχητικά δεδομένα σε ό,τι αφορά άλλους ρύπους, όπως το μονοξείδιο του αζώτου και του άνθρακα, που οφείλονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μποτιλιάρισμα και στα καυσαέρια που εκλύονται από τα ΙΧ και τα υπόλοιπα οχήματα.

Μάλιστα, ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων κατέγραψε σημαντικές υπερβάσεις ακόμη και σε περιοχές που δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα στο παρελθόν, όπως την Καλαμαριά.

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα, όπως αρρυθμίες, στεφανιαία νόσο, ακόμη και καρκίνο.

Ως εκ τούτου η Περιφέρεια εξετάζει ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν όσο γίνεται οι επιπτώσεις, όπως το να εφαρμοστεί και πάλι η τηλεργασία στο δημόσιο και να μην κυκλοφορούν τα φορτηγά στους δρόμους ώρες αιχμής.

Σχετικά Άρθρα