ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο τα Airbnb – Σαρωτικοί έλεγχοι

 ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο τα Airbnb – Σαρωτικοί έλεγχοι

Με σαρωτικούς ελέγχους στα ακίνητα βραχυχρόνιας μισθωσης θα προχωρήσει η φορολογική διοίκηση με σύμμαχο τα στοιχεία που θα λάβει έως τις 26 Φεβρουαρίου από τις ψηφιακές πλατφόρμες όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με στόχο να αποκαλύψει παρανομίες και κρυφά εισοδήματα, ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων τα οποία εκμισθώνονται. Οπως έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες αρχές, τα φαινόμενα φοροδιαφυγής εχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις παρά τη ενίσχυση των ελέγχων και των προστίμων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι παραβάτες. Με τον τζίρο μάλιστα να ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ, η φορολογική διοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει σε εξονυχιστικές διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking,VRBO, είναι πλέον υποχρεωμένες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους και στη φορολογική διοίκηση τα αναμένουν όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία μέχρι τις 26 του μήνα.

Θα αποστέλλουν όλα τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, ώστε να καθίστανται δυνατές διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους και με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ αποκτά ουσιαστικά τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία απ’ όλες τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια και φυσικά και μεγάλες πλατφόρμες του εξωτερικού.

  • Στη συνέχεια ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και αφού θα έχει στα χέρια ένα τεράστιο αρχείο με πληροφορίες, θα διενεργήσει διασταυρώσεις στοιχείων ενώ προβλέπονται κοινοί και ταυτόχρονοι έλεγχοι με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.

Παράλληλα,οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις στις προσωρινές δηλώσεις για το έτος 2023. Από τον Μάρτιο και μετά, οπότε και ξεκινούν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ, δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων.

Παράλληλα οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Τα στοιχεία των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις διασταυρώνονται μέσα από τα δεδομένα:

  • που διαβιβάζουν οι πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μετά από τη συμφωνία που έχουν κάνει με την ΑΑΔΕ
  • των κινήσεων των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων
  • των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών ακινήτων, όπου αναζητούνται πιστώσεις που ίσως υποκρύπτουν την είσπραξη κρυφών ενοικίων από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερα» μετά τις αλλαγές που έγιναν το περασμένο διάστημα στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

Σήμερα το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης είναι οριζόντιο, ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος.

Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά. Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώνεται ως εξής: “Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων”.

Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.\

Πηγή: imerisia.gr

Σχετικά Άρθρα