Βόμβα στη Σταδίου: Τα πρώτα συμπεράσματα της Αντιτρομοκρατικής για το προφίλ των δραστών

 Βόμβα στη Σταδίου: Τα πρώτα συμπεράσματα της Αντιτρομοκρατικής για το προφίλ των δραστών

Την ευθύνη για την έκρηξη της βόμβας στη Σταδίου απέναντι από το Υπ. Εργασίας ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», ενώ οι δράστες δεν φάνηκε να ενοχλούνται από το γεγονός ότι σε ολόκληρο το τετράγωνο υπήρχαν κάμερες ασφαλείας. Φαίνεται να είχαν «σκανάρει» πολύ καλά την περιοχή. Η αντιτρομοκρατική περιγράφουν τους δράστες έμπειρους και αποφασισμένους. Όπως υποστηρίζουν ήθελαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την παρουσία τους και να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες υλικές ζημιές.

Στην Αντιτρομοκρατική επικρατεί προβληματισμός για μια «νέα γενιά» τρομοκρατών που μπορεί να έχουν καθοδήγηση και από μέλη της παλιάς φρουράς. Αυτό που εξετάζουν είναι εάν ο τρόπος δράσης τους και η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού συνδέονται και με το χτύπημα στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή πριν από μερικές εβδομάδες, αν και σε εκείνη την περίπτωση η βόμβα δεν «έσκασε».

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη έξω από  τράπεζα και απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας, στην συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βιντεοληπτικό υλικό από την οδό Σταδίου και από άλλα σημεία για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα, το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής τους.

  • Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που ανέλαβε την ευθύνη, με την συγκεκριμένη ονομασία είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Η ονομασία της ωστόσο παραπέμπει στην παλιότερη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Στην Αντιτρομοκρατική στην παρούσα φάση δεν μπορούν να συνδέσουν τις δύο οργανώσεις άμεσα αφού η παλιά οργάνωση έκανε ένοπλες επιθέσεις με Καλάσνικοφ και όχι βομβιστικές.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η βομβιστική επίθεση που έγινε στην Σταδίου τα ξημερώματα ήταν η τρίτη που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο, έπειτα από αρκετά μεγάλο διάστημα χωρίς τρομοκρατικές ενέργειες.

Πριν από λίγες μέρες είχε γίνει έκρηξη βόμβας,  όχι ωρολογιακής, σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα.

Πάντως η επίθεση στην Σταδίου, μπορεί να χαρακτηριστεί ενέργεια επίδειξης ισχύος από τους βομβιστές, γιατί έγινε σε ώρα που υπήρχε κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχή που έχει αστυνομική παρουσία αλλά και κάμερες ασφαλείας που  πιθανότατα έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών, ενώ είχε υψηλό κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος, από την τσάντα με τη βόμβα που είχαν κρεμάσει στο κάγκελο του πεζοδρομίου, απέναντι από το υπουργείο.

To χρονικό

Στις 00:48 άγνωστος τηλεφώνησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών και προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας. Δεύτερο τηλεφώνημα ακολούθησε λίγα λεπτά μετά και σύμφωνα με αυτό ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το υπουργείο, έξω από τράπεζα. Ο άγνωστος έδωσε διορία 40 λεπτά μέχρι να σκάσει η βόμβα και ανέφερε πως την ευθύνη αναλαμβάνει η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.   Ηχητικό ντοκουμέντο από την έκρηξη της βόμβας κοντά στο υπουργείο Εργασίας κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε περίπτερο της περιοχής. Ο ήχος που ακούγεται είναι εκκωφαντικός και φανερώνει τη μεγάλη ισχύ της έκρηξης στο κέντρο της Αθήνας.

  • «Το χτύπημα είναι πολύ σοβαρό και ανήκει στο βαρύ έγκλημα», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας.

«Είναι μία επίθεση η οποία είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Βέβαια είδαμε ένα προειδοποιητικό πριν από λίγες εβδομάδες μήνυμα όταν τοποθετήθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός έξω από την έδρα των ΜΑΤ» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας.

Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο σημείο, ενώ ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε και οι αστυνομικοί των Εγκληματολογικών Ερευνών συλλέγουν και τα μικρότερα θραύσματα που βρίσκουν για να ανασυνθέσουν την πιθανή συνδεσμολογία και να βρουν τυχόν χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής.

Σχετικά Άρθρα