Τουρκία: Ποιος είναι ο Φατίχ Καραχάν, ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας

 Τουρκία: Ποιος είναι ο Φατίχ Καραχάν, ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διορίζει τον πρώην οικονομολόγο της Amazon, τον Φατίχ Καραχάν (Fatih Karahan), επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, μετά την αιφνίδια παραίτηση της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν. Ο Φατίχ Καραχάν ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης το 2012 και υπηρέτησε ως επικεφαλής της ομάδας μελετών αγοράς εργασίας και προϊόντων και επίσης ως σύμβουλος νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα μέχρι το 2022.

Δίδαξε επίσης ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια έγινε ανώτερος οικονομολόγος στην Amazon το 2022 και διορίστηκε κύριος οικονομολόγος εκεί τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Καραχάν, ο οποίος εκτελούσε χρέη Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τις 28 Ιουλίου 2023, διορίστηκε Διοικητής στις 3 Φεβρουαρίου 2024.

Την Παρασκευή είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντά της, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε η ίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έπειτα από ένα σκάνδαλο με την οικογένειά της.

Η τραπεζίτρια κατηγορείται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι παραχώρησε προνόμια στην οικογένειά της στους κόλπους του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, κάτι που η ίδια αρνείται.

Η Ερκάν εξηγεί σε ανακοίνωση ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να “απαλλαγεί από τα καθήκοντά της, τα οποία εκπλήρωσε με τιμή από την πρώτη μέρα”.

Προσθέτει ότι παραιτήθηκε επικαλούμενη εν μέρει την ανάγκη προστασίας της οικογένειάς της εν μέσω μιας “δολοφονίας χαρακτήρα”, εγείροντας ερωτήματα για την επιθετική νομισματική πολιτική σύσφιξης που υποστήριζε.

Σχετικά Άρθρα