Τα “μυστικά” της Αίγινας και της Κρήτης: Ποιούς συμφέρουν οι δολιοφθορές με ομάδες “στρατιωτικής εκπαίδευσης”;

 Τα “μυστικά” της Αίγινας και της Κρήτης: Ποιούς συμφέρουν οι δολιοφθορές με ομάδες “στρατιωτικής εκπαίδευσης”;

Τέταρτη φορά που γίνεται δολιοφθορά στον αγωγό ύδρευσης που συνδέει τη Σαλαμίνα με την Αίγινα, αυτή τη φορά υποθαλάσσια, σε βάθος 50 μέτρα, με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού. Οι ειδικές γνώσεις και τα υλικά που απαιτήθηκαν για τέτοια ενέργεια παραπέμπουν σε στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση. Μηνυτήρια αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, οι αρχές ξεκινούν την έρευνα θέτοντας το κλασικό ερώτημα: Ποιόν συμφέρει;

Η δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά:

«Δεν θα μείνουμε απλοί θεατές σε αυτό το απαράδεκτο γεγονός, με συνεχείς δολιοφθορές σε μία κρίσιμη υποδομή, όπως είναι αυτή του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας. Η Δικαιοσύνη και το κράτος έχουν τόσο τα μέσα, όσο και τις διαδικασίες, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που συμβαίνει. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω. Σήμερα, καταθέτουμε τη μηνυτήρια αναφορά και ζητάμε να διερευνηθούν συγκεκριμένα πράγματα. Να γνωρίζουν όλοι -όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν- ότι όλα θα βγουν στο φως. Και ξέρουμε. Και θέλουμε. Και μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Και να είναι σίγουροι, όσοι απεργάζονται τέτοιου είδους διαδικασίες, ότι θα μας βρουν απέναντί τους σε κάθε υπόθεση που αφορά την Περιφέρεια Αττικής.

Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Ποιοι μπορεί να έχουν δόλο ή ποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν να κερδίσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν θα το πούμε εμείς, θα το πει η Δικαιοσύνη μετά την έρευνα που θα κάνει. Οι κάτοικοι της Αίγινας θέλω να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους. Η Περιφέρεια Αττικής -το ξαναλέω- σε αυτό το παιχνίδι που παίζεται δεν μένει θεατής. Συμμετέχει ενεργά σε οτιδήποτε αφορά τη ζωή των πολιτών».

Δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Δολιοφθορά κατήγγειλε ο ΑΔΜΗΕ σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον Διαχειριστή, στόχος της δολιοφθοράς δεν ήταν η κλοπή υλικών αλλά η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα. Ο Διαχειριστής συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών. Η Αστυνομία ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη φύλαξη του συγκεκριμένου σημείου του έργου όπου βρίσκεται το όχημα και ο εξοπλισμός. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται παράλληλα σε συντονισμό με την Περιφέρεια Κρήτης και τις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η λειτουργία της διασύνδεσης, μετά από αναβολές επρόκειτο να γίνει εντός του 2024, μετατέθηκε για τα τέλη του 2025, τώρα πιθανολογείται ότι κι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, εξετάζεται η μεταφορά στην Κρήτη δύο παλαιάς τεχνολογίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με φυσικό αέριο.

Με πληροφορίες από KREPORT

Σχετικά Άρθρα