Παρασκήνιο: Ποιος κάνει τις διαρροές “θερμών επεισοδίων” σε κρίσιμες στιγμές;- Όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία

 Παρασκήνιο: Ποιος κάνει τις διαρροές “θερμών επεισοδίων” σε κρίσιμες στιγμές;- Όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία

Οι διαρροές περί “θερμών επεισοδίων” με πρωταγωνιστή ανέκαθεν τον Παύλο Πολάκη εξακολουθούν να πλήττουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα παραμονές συνεδριάσεων κορυφαίων κομματικών οργάνων όπως η Πολιτική Γραμματεία θολώνοντας ακόμη περισσότερο το στίγμα του κόμματος στην πορεία προς το Συνέδριο. Η κατάσταση φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος κάνει τις διαρροές και με ποια σκοπιμότητα και με την ηγεσία του κόμματος να καλείται κάθε φορά να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει fake ενδεχομένως πληροφορίες που μοναδικό σκοπό έχουν να δημιουργήσουν πρόβλημα και να δώσουν την εικόνα αλληλοσπαραγμού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι λίγες ώρες πριν τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ένα ακόμη επεισόδιο, το τρίτο στη σειρά,  μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη είδε το φως της δημοσιότητας.

  • Οι δύο άνδρες κατά τη σύσκεψη του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  φέρονται να διασταύρωσαν τα ξίφη τους σχετικά με τη σταση του κόμματος για τους νέους εξοπλισμούς (F35 κ.α) με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει στον Κρητικό βουλευτή “Παύλο, αν δεν σου αρέσει, φύγε”!

Είχε προηγηθεί η κόντρα για το νομοσχέδιο αναφορικά με τα ομόφυλα ζευγάρια με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ομιλία του στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή να διαμηνύει στο Π. Πολάκη πως “η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται”, ενώ και πριν από λίγες μέρες η Κουμουνδούρου “άδειασε” τον Παύλο Πολάκη για την ανάρτηση που έκανε ο συντονιστής της ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τον σκιτσογράφο της “Καθημερινής”, Ηλία Μακρή. “Επουδενί εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέτοιες αντιδράσεις ακόμη κι αν έρχονται ως απάντηση σε προσβλητικές αναφορές ή περιγραφές του Τύπο” σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου.

Η σχέση ΚασσελάκηΠολάκη θεωρείται οριακή, ωστόσο χθες κομματικοί κύκλοι έσπευσαν να διαψεύδουν κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους, τις πληροφορίες  που έκαναν λόγο για δήθεν επεισόδιο στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας ένα σκηνικό  δήθεν “ρήξης” στις σχέσεις των δύο, ενώ και ο Παύλος Πολάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Π.Γ. απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε: “Γιατί δε με ρωτάτε για τους 6000 εργαζόμενους στο νοσοκομείο που δεν ανανεώνονται οι σθμβασεισ Τους, γιατί δε με ρωτάτε για την κυρία που είναι στον άγιο Σάββα που απέλυσε 58 άτομα και πήρε ιδιωτικό συνεργείο με διπλάσιο κόστος; Γιατί πρέπει να απολογούμαι για οποιαδήποτε ιστορία επιστημονικής φαντασίας βγάζει οποιοσδήποτε συνάδελφος που διεκδικεί το οσκαρ ηλιθιότητας μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό; Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε αυτό οτι του έρχεται του καθενός στο κεφάλι κάτι θα το διαψεύδουμε. Ρώτησε με γιατί στη Σύρο είναι έξι μήνες η βάση αεροδιακομιδών κλειστή; Εάν ήμουν υπουργός θα το είχατε, θα με είχατε κρεμάσει στα κάγκελα.”.

Και πρόσθεσε: “Γιατί δεν κάνετε πρώτο θέμα την διάψευση του κύριου Μητσοτάκη που έλεγε μέσα στη Βουλή οικτίροντας τον Αλέξη Τσίπρα όχι είναι ψέμα δεν θα πάρει Τουρκία F 16. Και τώρα με τις χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Νούλαντ φαίνεται ότι θα πει και στο πρόγραμμα για τα F 35. Δεύτερον με βάση την ενημέρωση του κύριου Δένδια ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα πάρουμε, τι κόστος θα έχουν, την οπλισμό θα έχουν, με τι θα τα πάρουμε και εδώ κάποιοι το παίρνουν στρατηλάτες. Θα ξεχάσουμε τι είχε γίνει στο παρελθόν με τα εξοπλιστικά; Ρωτάτε με πράγματα τα οποία έχουνε ουσία στην ουσία εγώ απαντάω στα υπόλοιπα δεν απαντώ.”.

Έτσι με το επεισόδιο να θεωρειται λήξαν ή μάλλον να διαψεύδεται από την Κουμουνδούρου και τον Π.Πολάκη, η Πολιτική Γραμματεία ασχολήθηκε και ενέκρινε τις καμπάνιες του κόμματος για το στεγαστικό πρόβλημα και την ακρίβεια, ενώ παράλληλα εξέτασε την αναγκαιότητα ηλεκτρονικών ψηφοφοριών μέσω του iSYRIZA όπου χρειάζεται στην πορεία προς το Συνεδριο.

Στη εισήγηση του ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέχεια των συμπερασμάτων των Σπετσών αναφέρθηκε στους 4 άξονες του εθνικού σχεδίου για το “Ελληνικό Όνειρο”, δηλαδή: Ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό- Ευημερία και πρόοδο για όλους-Μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας-Πατριωτική και υπερήφανη Εξωτερική Πολιτική.

  • “Η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τα περνάει δύσκολα. Η ακρίβεια και η κερδοσκοπία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της κοινωνίας” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε “Ταυτόχρονα, η κατάσταση στο ΕΣΥ χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Η ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία ουσιαστικά διαλύει το ΕΣΥ. Οι υποδομές του συστήματος υγείας, που χρηματοδοτήθηκαν από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, εκχωρούνται στους ιδιώτες. Εμπορευματοποιείται το ΕΣΥ, δημιουργούνται 2 ταχύτητες ασθενών”.

Επίσης αναφέρθηκε στη παιδεία λέγοντας: “Δεν είναι το πρόβλημα της παιδείας της χώρας μας, ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει δίκιο που αντιδρά, που κινητοποιείται, που διαδηλώνει. Ο Μητσοτάκης φοβάται την αντίδραση των νέων ανθρώπων. Έφτασε στο σημείο, ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών, να παρομοιάζει τους φοιτητές με ληστές” και με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσει επισήμανε “Την ίδια στιγμή, φοβάται και τον αγροτικό κόσμο. Και προσπαθεί να κοροϊδέψει τους αγρότες. Ακόμα και τους αγρότες της Θεσσαλίας. Τώρα θυμήθηκε ότι η αναστολή διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες δεν έχει ακόμα ψηφιστεί από τη βουλή. Εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Οι προτάσεις που καταθέσαμε είναι κοστολογημένες και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας”.

Ο κ.Κασσελάκης χθες συναντήθηκε με την ΓΣΕΕ και την ομοσπονδία εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, σημειώνοντας στην Π.Γ.: “Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών μας και των αγώνων μας. Γιατί ο στόχος μας είναι η ευημερία και η πρόοδος για όλους” και στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό των παρεμβάσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από τον ίδιο αλλά και συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ,

  • Εξάλλου ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία ότι διερευνάται η δυνατότητα για την διεξαγωγή των εκλογών σε Οργανώσεις Μελών, Νομαρχιακων Επιτροπών και συνέδρων με υβριδικό μοντέλο ηλεκτρονικής και φυσικής παρουσίας σηματοδοτώντας τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατα τη συνεδρίαση σύμφωνα με πληροφορίες ο Διονύσης Τεμπονέρας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την απουσία των δυνάμεων του κόμματος από τις κινηματικές πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για την πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου.

Ο κ.  Τεμπονέρας φέρεται να είπε πως:

  • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι χρειαζόμαστε αλλαγή στρατηγικής: Απαιτείται άμεση κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής, εξωστρεφής δράση εκτός των κομματικών οργανώσεων με ανοιχτές εκδηλώσεις σε συνεργασία με πρωτοβουλίες πολιτών, ανάκτηση της αξιοπιστίας που δεν εξασφαλίζεται με αμφίσημες θέσεις (νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θέση για τα εξοπλιστικά, νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος) και αξιοποίηση όλων των στελεχών με διάθεση συμπερίληψης. Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές.
  • Στόχος αντικειμενικός είναι η διατήρηση της κυβερνητικής προοπτικής, έστω και από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Το κόμμα φαίνεται να χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα.
    Απουσιάζουμε από την έστω ήπιαν κοινωνική κινητικότητα(φοιτητές-αγρότες-πλειστηριασμοί). Η απουσία των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών και των αγροτών είναι εκκωφαντική και δίνουν την εικόνα ισχνής αντιπολίτευσης, που δεν μπορεί να παρέμβει στα μεγάλα ζητήματα.
  • Ο προσυνεδριακός διάλογος εξελίσσεται με πολύ χαμηλή συμμετοχή των μελών. Απουσιάζει η αρθρογραφία, οι εκδηλώσεις προβληματισμού, η συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και των υπολοίπων κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Να επιδιώξουμε την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Να σημειωθεί τέλος ότι στην  τοποθέτηση του κατά την διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως “είναι απολύτως συνετή και υπεύθυνη η αρχική τοποθέτησή μας στα αμυντικά θέματα (F35)”, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως “πρέπει να υπάρξει αυστηρή κοστολόγηση των εξαγγελιών μας”. Και επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες, πως αποτέλεσε λάθος η καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, ενώ τόνισε πως “δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ως μέλος του κόμματος ο πρώην δήμαρχος Ιάσμου”.

Σχετικά Άρθρα