Παρατείνονται έως 30 Ιουνίου οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου για τις καθαρίστριες των δημόσιων νοσοκομείων.

 Παρατείνονται έως 30 Ιουνίου οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου για τις καθαρίστριες των δημόσιων νοσοκομείων.

Αν και προκλήθηκαν εντάσεις και γενικά υπήρξε μία «πολύ αρνητική εικόνα» σήμερα το πρωί (Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου) στην είσοδο του υπουργείου Υγείας, καθώς ορισμένοι από τους απολυμένους συμβασιούχους από δημόσια νοσοκομεία, που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν, εμπόδισαν τον υπουργό Υγείας να απευθυνθεί στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί, ο υπουργός ζήτησε να μείνουν ανοιχτές οι πόρτες του υπουργείου και δέχτηκε την αντιπροσωπεία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Όπως δήλωσαν υπουργός και συνδικαλιστές, η συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα, με τη θετική ανακοίνωση της παράτασης στην εργασία έως τις 30/6/2024, για τις εργαζόμενες με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) καθαρίστριες στα δημόσια νοσοκομεία, «ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβασή τους στην αγορά εργασίας».

«Δεσμευτήκαμε να δώσουμε στις εργαζόμενες με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) καθαρίστριες στα δημόσια νοσοκομεία, μία τρίμηνη παράταση έως τις 30/6/2024, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση όλων στην αγορά εργασίας.

Ξεκαθαρίσαμε, ωστόσο, ότι η πολιτική της Κυβέρνησης για το «outsoursing» στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, καθώς και ότι το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου Εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ (τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Γιαννάκο και τον Γενικό Γραμματέα, Χρήστο Παπαναστάση) και εκπροσώπους άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, και μετά τη συζήτηση των αιτημάτων τους, με «ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο».

«Εύχομαι οι εργαζόμενοι να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τη ζωή τους. Όπως τόνισα, όποιος εργαζόμενος με ΣΟΧ θέλει να προσληφθεί σήμερα ή κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών σε εργολάβο υπηρεσιών καθαριότητας στα νοσοκομεία, θα φροντίσω εγώ ο ίδιος να προσληφθεί. Όποιος επιλέξει όμως να μην προσληφθεί, θα πρέπει να γνωρίζει ότι κάποτε η δουλειά του στο νοσοκομείο θα τελειώσει».

ΠΟΕΔΗΝ: Μερική ικανοποίηση από την παράταση

«Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν θα φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και οι συνάδελφοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) θα παραμένουν εκεί, στην εργασία τους με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους»,δήλωσε, στο libre, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εκφράζοντας τους συναδέλφους του συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που εργάζονται στα νοσοκομεία. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως: «Το γεγονός ότι αυτοί που απολύθηκαν, σήμερα, επανέρχονται στην εργασία τους και παίρνουν παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2024, και το ίδιο ισχύει και για αυτούς που σύντομα θα λήξει η σύμβασή τους, είναι μία θετική εξέλιξη που μας δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε για να πετύχουμε το στόχο μας».

Ανοιχτές παρά τις εντάσεις παρέμειναν οι πόρτες του υπουργείου Υγείας

«Το υπουργείο Υγείας ανήκει στους εργαζόμενους του ΕΣΥ», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας: «Το πρωί, ο ίδιος έδωσα εντολή οι πόρτες του υπουργείου να είναι ανοιχτές, τα στόρια ανεβασμένα και οι αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν για να μπορέσουν να πλησιάσουν οι διαδηλωτές. Για τους εκπροσωπούμενους από τη ΠΟΕΔΗΝ και από όλες τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ, το υπουργείο αυτό δεν θα είναι ποτέ κλειστό».

Επιβεβαίωσε, μάλιστα, στο libre, τις δηλώσεις Γεωργιάδη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επικροτώντας τη στάση του υπουργού Υγείας παρόλο που έγινε αποδέκτης «εκτρόπων» από λίγους «απαράδεκτους», όπως τους χαρακτήρισε, συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο: «Ισχύει απολύτως αυτό που είπε ο υπουργός. Το υπουργείο ήταν ανοικτό στο διάλογο με εμάς, σήμερα και είναι απαράδεκτοι ορισμένοι συνάδελφοι, πολύ λίγοι ήταν αυτοί που προκάλεσαν τα έκτροπα, και δεν άφησαν τον υπουργό να μιλήσει στους  συγκεντρωμένους εργαζόμενους με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) που είχαν μεγάλη αγωνία γιατί ήδη είχαν απολυθεί».

Σχετικά Άρθρα