Πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών – ΔΝΤ προς κυβερνήσεις: Μην τους κάνετε χάρες

 Πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών – ΔΝΤ προς κυβερνήσεις: Μην τους κάνετε χάρες

Από την Ολλανδία και την Ιρλανδία, μέχρι την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και βέβαια την Ελλάδα, οι αγρότες της Ευρώπης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, στη «σκιά» των ανακοινώσεων της Συνόδου Κορυφής. Διαφορετική εικόνα μόνο αυτή της Γαλλίας όπου αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ, μετά το τρίτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μακρόν μπροστά στην απειλή αποκλεισμού του Παρισιού. Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε εκ βάθρων αλλαγή της αγροτικής πολιτικής.

Στον αντίποδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην επιτρέψουν να εκβιάζονται, παρέχοντας στους αγρότες «υπερβολική οικονομική στήριξη» διότι «θα το μετανιώσουν».

«Σε ανθρώπινο επίπεδο, καταλαβαίνω τις δυσκολίες των αγροτών και ότι δεν είναι εύκολο να κάνουν τη δουλειά τους», είπε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. «Αλλά αν αυτό το συναίσθημα συνεχιστεί και στριμωχθούν οι κυβερνήσεις στη γωνία και δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση των οικονομιών, τότε θα έρθει η στιγμή που θα το μετανιώσουν», προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Βεβαίως, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η επιτελείς της στο ΔΝΤ δεν λένε κουβέντα για τα δισεκατομμύρια που κατευθύνονται από την ΕΕ στο Κίεβο –όπου έχει ξεσπάσει ένα ακόμη σκάνδαλο διεφθαρμένων αξιωματούχων– που βρίσκεται τα πρόθυρα της χρεοκοπίας εξ αιτίας του διετούς πολέμου με τη Ρωσία ο οποίος πέραν των άλλων εξαναγκάζει τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν πανάκριβα τα καύσιμα που χρειάζονται για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες αλλά και οι πολίτες τους.

Το ΔΝΤ δείχνει έτσι να μην αντιλαμβάνεται ή να αγνοεί εντελώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ευρώπη όπως η πτώση των τιμών πώλησης των προϊόντων τους που όμως φτάνουν πανάκριβα στους καταναλωτές που με τη σειρά τους πλήττονται από τον πληθωρισμό και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, την αύξηση του κόστους και κυρίως αυτού της ενέργειας, τις βαριές ρυθμίσεις, τους ισχυρούς και κυρίαρχους μεσάζοντες και τους λιανοπωλητές των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, τα χρέη που συσσώρευσαν στη διάρκεια της πανδημίας, την κλιματική αλλαγή και τα άγαρμπα μέτρα για την αντιμετώπισή της και τις φθηνές εισαγωγές από το εξωτερικό, ακόμη και από χώρες όπως η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές παραγωγού – η βασική τιμή που λαμβάνουν οι αγρότες για τα προϊόντα τους – μειώθηκαν κατά σχεδόν 9% κατά μέσο όρο μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2022 και της ίδιας περιόδου πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αναλύθηκαν από το Politico, με λίγα μόνο προϊόντα – συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, που πλήττεται από ελλείψεις – να αντιστρατεύονται τη γενική τάση.

Βέλγοι και Ολλανδοί αγρότες έχουν μπλοκάρει τα μεθοριακά περάσματα των χωρών τους. Ο δρόμος που οδηγεί προς το μεγάλο λιμάνι της Αμβέρσας είναι κλειστός.

Σε ένα μπλόκο, ο Ολλανδός χοιροτρόφος Γιόχαν Φαν Ένκεφορτ, ηλικίας 25 ετών, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ολλανδούς πολιτικούς που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην αγνοούν τις ανάγκες των αγροτών.

«Διαθέτουμε πολύ ωραία προϊόντα εδώ στην ΕΕ και θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτά τα προϊόντα. Όμως, πρέπει να γίνεται με δίκαιο και αξιοπρεπή τρόπο, και όχι με τόσους πολλούς κανόνες. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», τόνισε.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετατράπηκε σταδιακά σε Κοινή Περιβαλλοντική Πολιτική, χωρίς καμία αναγνώριση για εμάς τους παραγωγούς», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η βελγική αγροτική ένωση ABS.

Στο λιμάνι Ζέεμπρουγκε του Βελγίου οι αγρότες συνεχίζουν να εμποδίσουν τα φορτηγά από το να εισέρχονται ή να εξέρχονται.

Μία μέρα μετά τα επεισόδια στο κέντρο των Βρυξελλών, από την Ιρλανδία έως την Πολωνία και τη Ρουμανία, το αγροτικό κίνημα στην Ευρώπη φουντώνει. Οι «πράσινοι» κανόνες, η αύξηση του κόστους και ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχουν φέρει τους αγρότες στα όριά τους.

Παρά τις δηλώσεις στήριξης και τις υποσχέσεις των Βρυξελλών, η απογοήτευση κυριαρχεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ANATROPINEWS

Σχετικά Άρθρα