Κερδίζουν και τις …δημοσκοπήσεις οι αγρότες- Επτά στους δέκα συμφωνούν με τα αιτήματά τους- Τι έχει αλλάξει

 Κερδίζουν και τις …δημοσκοπήσεις οι αγρότες- Επτά στους δέκα συμφωνούν με τα αιτήματά τους- Τι έχει αλλάξει

Οι αγρότες έχουν κερδίσει ήδη μία μεγάλη μάχη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η πλειονότητα των πολιτών συμφωνούν με τα αιτήματά τους και δεν φαίνεται να λειτουργεί ο μηχανισμός “κοινωνικού αυτοματισμού” που επιστράτευαν παλαιότερα διάφορες κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών για να δημιουργήσουν τείχη μεταξύ των γεωργών που κινητοποιούνται και των πολιτών που επιβαρύνονται από αυτές τις κινητοποιήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε μέτρηση που είδε το φως προχθές στην Γαλλία (της αποκλεισμένης πρωτεύουσας) το 85% των ερωτηθέντων στέκονται στο πλευρό των αγροτών. Ενώ, η μέτρηση της Pulse (Σκάϊ) επιβεβαιώνει πως ανάλογο είναι το κλίμα και στην Ελλάδα. Περίπου το 70% των Ελλήνων συμφωνούν με τα αγροτικά αιτήματα, μόνο το 13% στέκονται απέναντι.

Γι αυτή την εικόνα υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι:

  1. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι έως τώρα λελογισμένες, το αγροτικό κίνημα έχει χειραφετηθεί και αποφεύγει το σύνηθες -κατά το παρελθόν- μέτρο του κλεισίματος των εθνικών οδών από την πρώτη στιγμή. Κλιμακώνει σταδιακά την αντίδρασή του, εξηγεί τους λόγους των κινητοποιήσεων και συνδέει την επιβίωσή του με την κοινωνία.
  2. Εκ των πραγμάτων οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως η υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής επιβαρύνει το ήδη τρομακτικό πρόβλημα της ακρίβειας των προϊόντων. Οι αγρότες εξηγούν πώς και γιατί αυτό που εκείνοι πωλούν φθηνά φθάνει πανάκριβο στα ράφια των σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτές καταλαβαίνουν την ύπαρξη ενός συστήματος μεσαζόντων και αιχροκέρδειας που ακολουθεί.
  3. Επιπλέον, η καταστροφή που υπέστησαν, κυρίως στην Θεσσαλία, από τον Daniel και τον Elias, ήταν κάτι που συνέβη σε κοινή θέα και συγκλόνισε τους πάντες. Το γεγονός, δε, ότι οι αποζημιώσεις είναι πενιχρές και στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν καταβληθεί, ενισχύει το δίκιο των αγροτών.

Τα πρώτα δείγματα καταγράφηκαν, άλλωστε, στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την βαριά ήττα του περιφερειάρχη της Ν.Δ Κ. Αγοραστού και την νίκη του Δ. Κουρέτα, και, μάλιστα, σε έναν εκλογικό πληθυσμό που στήριξε κατά 48% το κυβερνών κόμμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Αυτή η αποδοχή των αιτημάτων των αγροτών είναι που αναγκάζει και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επισπεύσουν την αντιμετώπισή τους. Σε αντίθεση, βεβαίως, με την Κομισιόν που αργεί βασανιστικά επιβεβαιώνοντας την ανυποληψία της ηγεσίας της ΕΕ. Αυτό που λένε οι αγρότες στα ελληνικά μπλόκα είναι ενδεικτικό όλων αυτών: “έπρεπε να βγούμε στους δρόμους για να μας ακούσουν και να συνομιλήσουν μαζί μας”.

Στο 68% η συμφωνία

Συμφωνεί με τα αιτήματα των αγροτών το 68% – Δεύτερο κόμμα στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ – Υπέρ της απόκτησης των F-35 και του εξοπλιστικού πακέτου από τις ΗΠΑ το 62% δείχνει η έρευνα της Pulse

Υπέρ των αγροτών σε ποσοστό 68% εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ η εταιρεία Pulse.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.120 ατόμων, στο διάστημα από 28 έως 30 Ιανουρίου.

Αντίθετο με τα αιτήματα των αγροτών εμφανίζεται μόλις το 13% των πολιτών.

Pulse

Σε .άμεση συνάρτηση με τα αιτήματα των αγροτών για τη μείωση του κόστους παραγωγής βρίσκεται και το θέμα της ακρίβειας, το οποίο θεωρείται ως βασικό για το 93% των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Σχετικά Άρθρα