Ιράν σε ΗΠΑ: “Αν κάποιος μας εκφοβίσει θα λάβει ισχυρή απάντηση…”

 Ιράν σε ΗΠΑ: “Αν κάποιος μας εκφοβίσει θα λάβει ισχυρή απάντηση…”

Το Ιράν δεν θα ξεκινήσει πόλεμο, αλλά θα απαντήσει «σθεναρά» σε όποιον προσπαθήσει να το εκφοβίσει, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι σχεδιάζουν επιθέσεις σε ιρανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Υπήρξαν αυξανόμενες υποθέσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πώς η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ανταποδώσει μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών το περασμένο Σάββατο σε μια επίθεση στη βάση τους στην Ιορδανία από μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το CBS News, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εγκρίνει σχέδια για πολυήμερα πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον πολλαπλών στόχων, συμπεριλαμβανομένου του ιρανικού προσωπικού και των εγκαταστάσεων στις χώρες αυτές.

«Δεν θα ξεκινήσουμε κανέναν πόλεμο, αλλά αν κάποιος θέλει να μας εκφοβίσει θα λάβει μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε ο Ραΐσι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Πριν, όταν ήθελαν (οι Αμερικανοί) να μας μιλήσουν, έλεγαν ότι η στρατιωτική επιλογή είναι στο τραπέζι. Τώρα λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση σύγκρουσης με το Ιράν», δήλωσε ο Ραΐσι.

«Η στρατιωτική δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή δεν αποτελεί και δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για καμία χώρα. Αντίθετα, εξασφαλίζει την ασφάλεια στην οποία οι χώρες της περιοχής μπορούν να βασίζονται και να εμπιστεύονται», πρόσθεσε ο Ραΐσι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτιμήσει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις στρατιώτες τους και τραυμάτισε επίσης περισσότερους από 40 άλλους ανθρώπους, κατασκευάστηκε από το Ιράν, δήλωσαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Πηγές ανέφεραν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν αποσύρουν ανώτερους αξιωματικούς από τη Συρία.

Ιρανοί σύμβουλοι βοηθούν ένοπλες ομάδες τόσο στο Ιράκ, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 2.500 στρατιώτες, όσο και στη Συρία, όπου διαθέτουν 900.

Σχετικά Άρθρα