Ανυπόληπτη Ευρώπη: Επιχαίρει που έπεισε τον Όρμπαν (ξεχνώντας το Κράτος Δικαίου) αδιαφορεί για αγρότες-Το παρασκήνιο

 Ανυπόληπτη Ευρώπη: Επιχαίρει που έπεισε τον Όρμπαν (ξεχνώντας το Κράτος Δικαίου) αδιαφορεί για αγρότες-Το παρασκήνιο

Φωτό από το δελτίο ειδήσεων του Alpha

Όταν το κέντρο των Βρυξελλών “φλέγεται” από την οργή των Ευρωπαίων αγροτών και οι πρωτεύουσες των κρατών-μελών, όταν η ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή αφανίζεται από μία ΚΑΠ (για την ακρίβεια, πλέον, Κοινή Γεωργική Πολιτική) συμβιβασμών και υποχωρήσεων και τα αγροτικά προϊόντα των γεωργών της ΕΕ υποτιμώνται έναντι εισαγόμενων χαμηλής ποιότητας, και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν επιχαίρει επειδή επείσθη ο Βίκτορ Όρμπαν και επετεύχθη συμφωνία των “27” για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας και στην Σύνοδο Κορυφής δεν ελήφθη καμία απόφαση για το μείζον αγροτικό ζήτημα, είναι προφανές ότι το ευρωπαϊκό διευθυντήριο βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην ανυποληψία.

Ο δε Ούγγρος πρωθυπουργός (ο μόνος που έσπευσε να συναντήσει τους διαμαρτυρόμενους αγρότες στις Βρυξέλλες) εξήλθε πολλαπλώς ικανοποιημένος από τον “συμβιβασμό”. Οι κυρώσεις δια της περικοπής των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την χώρα του εξαιτίας της καταπάτησης του Κράτους Δικαίου “τακτοποιήθηκαν” στις καλένδες.

Χαρακτηριστικό είναι το παρασκήνιο:

Η αρνητική στάση Όρμπαν ήταν το κύριο εμπόδιο, στην ευρωπαϊκή συμφωνία χρηματοδότησης της Ουκρανίας. Όλα όμως άλλαξαν χθες, όταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός και στενός σύμμαχος του Πούτιν, ευθυγραμμίστηκε με τις θέσεις της Ε.Ε.  Επί του παρόντος, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο τι πήρε ως αντάλλαγμα,  για να εγκρίνει τη συμφωνία.

Τι αποφασίστηκε

Η οικονομική στήριξη στο Κίεβο, ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά στην περίοδο 2024-2027. Η Ουκρανία βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της από την έναρξη του πολέμου, μετά  το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας, αλλά και την μηδενική πρόοδο στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με την απόφαση των «27», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συντάξει έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιείται το ταμείο. Στη συνέχεια, απαιτείται η επικύρωση της συμφωνίας και από το Ευρωκοινοβούλιο. Πιθανότητα η ψηφοφορία θα διεξαχθεί εντός του μηνός.

Η σημασία της συμφωνίας

Το Κίεβο χρειάζεται επειγόντως μετρητά για να συνεχίσει να λειτουργεί βασικές υπηρεσίες. Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες της χώρας και θα της επιτρέψει να καταρτίσει  έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το διακύβευμα ήταν επίσης υψηλό. Η αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία, θα έπληττε την αξιοπιστία της, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ρήξη των υπολοίπων εταίρων με την Ουγγαρία.

Η συζήτηση άρχισε στις 11.20 ώρα Βρυξελλών και μετά από 6 λεπτά ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, ο Όρμπαν συναίνεσε να δοθούν 50 δισ. στην Ουκρανία (17 επιχορηγήσεις και 33 εκατ. δάνεια) από τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Τρία σημεία συγκίνησαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό: (α) Ότι το θέμα θα εξετάζεται κάθε χρόνο, (β) ότι ο προϋπολογισμός, αν χρειαστεί, θα επανεξεταστεί σε δύο χρόνια, και (γ) και πιο σημαντικό, το νεύμα του Συμβουλίου ότι θα ξανασκεφτεί τα περί κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και θα στέρξει να ξεπαγώσουν τα 6,3 δισ. ευρώ του Ταμείου Συνοχής προς αυτήν

 Γιατί η Ουγγαρία μπλόκαρε τη συμφωνία;

Ο Όρμπαν έχει αποδυναμώσει ή καθυστερήσει τις περισσότερες  αποφάσεις που συνδέονται με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο πλησιέστερος σύμμαχος του Πούτιν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατυμπανίζει ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Επιμένει επίσης ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας του, χαράσσεται από τον ίδιο και δεν θα συναινεί με τις πολιτικές που βρίσκονται σε αντίθεση με τα ουγγρικά συμφέροντα.   

Πριν από τη χθεσινή συμφωνία, ο Όρμπαν είχε δηλώσει ότι θα την ενέκρινε μόνο αν οι εκταμιεύσεις προς την Ουκρανία, γίνονται ετησίως και με ομοφωνία, ώστε να διατηρήσει το δικαίωμα βέτο.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν οτι ο  Όρμπαν χρησιμοποιεί το βέτο ως μοχλό πίεσης για την αποδέσμευση κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν παγώσει λόγω της κόντρας Βουδαπέστης – Βρυξελλών για το κράτος δικαίου, την  διαφθορά και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει καταγγείλει την κυβέρνηση του για διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών και για φιλορωσική πολιτική. Ο ίδιος απορρίπτει τις επικρίσεις και κατηγορεί την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι προσπαθεί να επιβάλει αποφάσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το όραμά του για τη συντηρητική χριστιανική ταυτότητα του έθνους του.

Αγρότες: Ουσιαστικά, τίποτα. Απλώς, μετά τη συνάντηση της φον ντερ Λάιεν, του Ρούτε και του Ντε Κρο με Βέλγους συνδικαλιστές και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων προστέθηκε μια απλή αναφορά στα προβλήματα των αγροτών, εδώ, για τη μεγαλύτερη προστασία του πρωτογενούς τομέα από ανταγωνιστές (Ουκρανία – Mercosur). Μόνο οι Γάλλοι αγρότες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους επειδή το Παρίσι ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων έκτακτη οικονομική ενίσχυση και εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση 50% των φυτοφαρμάκων έως το 2030

Πώς η Ε.Ε. άλλαξε γνώμη στον Όρμπαν

Στο τέλος του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουγγαρία είχε υλοποιήσει τις απαιτούμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ξεπαγώνοντας  χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων  ευρώ. Ωστόσο, αλλά 20 δισεκατομμύρια παραμένουν δεσμευμένα, καθώς μια σειρά θεσμικών ζητημάτων δεν έχουν ακόμη λυθεί.  Μετά την χθεσινή συμφωνία, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι προς ώρας, η μόνη παραχώρηση  στην Βουδαπέστη, είναι η σταδιακή εκταμίευση των κονδυλίων που προορίζονται για την Ουκρανία.  

Πηγή: The E.U.’s 54 Billion dollars Deal to Fund Ukraine, Explained, NYTimes/ Αναδημοσίευση από το KREPORT

Σχετικά Άρθρα