“Βόμβα” από έκθεση της ΑΔΑΕ: ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική προχώρησαν σε 6.705 παρακολουθήσεις χωρίς την έγκριση της Αρχής

 “Βόμβα” από έκθεση της ΑΔΑΕ: ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική προχώρησαν σε 6.705 παρακολουθήσεις χωρίς την έγκριση της Αρχής

Συνολικά 6.705 άρσεις απορρήτου επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας στάλθηκαν από την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) το 2022, αλλά για υποθέσεις προηγούμενης χρονιάς (2021), με τις παρακολουθήσεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με εισαγγελική εντολή, αλλά χωρίς επί της ουσίας να έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή. Τα στοιχεία αποκαλύπτονται από την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το έτος 2022, οπότε ξέσπασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Αναλυτικότερα η ΕΥΠ έστειλε το 2022 717 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν το έτος 2021 και δεν είχαν παραδοθεί νωρίτερα, ενώ η αντιτρομοκρατική έκανε το ίδιο για 5.988 διατάξεις.

Οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) εξέδωσε και απέστειλε στην ΑΔΑΕ κατά το έτος 2022 -και στις αρχές του έτους 2023- συνολικά 4.036 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν το έτος 2022, από τις οποίες

  • με 310 παυόταν η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών
  • με 1.655 διατασσόταν παράταση του απορρήτου επικοινωνιών
  • με 2.040 διατασσόταν άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και
  • 31 εξ αυτών ήσαν απορριπτικές

Οι παρακολουθήσεις της Αντιτρομοκρατικής

Η Εθνική Υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ) απέστειλε στην ΑΔΑΕ κατά το έτος 2022 και 717 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν το έτος 2021 (και δεν είχαν παραδοθεί νωρίτερα).

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) εξέδωσε και απέστειλε στην ΑΔΑΕ κατά το έτος 2022 -και στις αρχές του έτους 2023- συνολικά 6.083 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν το έτος 2022, από τις οποίες

  • με 84 παυόταν η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών
  • με 2.817 διατασσόταν παράταση του απορρήτου επικοινωνιών και
  • με 3.182 διατασσόταν άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που αφορούσε είτε περιεχόμενο είτε εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), δηλαδή η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, απέστειλε στην ΑΔΑΕ κατά το έτος 2022 και 5.988 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν το έτος 2021 (και δεν είχαν παραδοθεί νωρίτερα). Τέλος, κατά τη διάρκεια του έτους 2022 η ΑΔΑΕ παρέλαβε και 35 εισαγγελικές διατάξεις από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΔΑΕ:

Ράμμος: Πράξαμε το καθήκον μας

Η Αρχή «δεν ολιγώρησε ούτε παρέλυσε, αλλά έπραξε το καθήκον της, διερευνώντας, κατόπιν σχετικών ελέγχων τόσο σε παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όσο και σε κρατικές υπηρεσίες, τις καταγγελίες που κατατέθηκαν ενώπιόν της για παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών», σημειώνει ο Χρήστος Ράμμος στον πρόλογο της έκθεσης και προσθέτει:

«Προσπάθησε δε να ενημερώσει θεσμικά το Κοινοβούλιο, στο οποίο και λογοδοτεί κατά το νόμο, και ενημέρωνε τακτικά τη Δικαιοσύνη της χώρας, η οποία διερευνά τις τυχόν υπάρχουσες ποινικές διαστάσεις των εν λόγω παρακολουθήσεων. Και αυτό παρά τις ποικίλες δυσκολίες που εμφανίστηκαν στην πορεία. Δυσκολίες, οφειλόμενες τόσο στη γνωστή διαχρονική υποστελέχωση της, στην ανάγκη υπέρβασης παλαιών πρακτικών, που είχαν καθιερωθεί σε παλαιότερες περιόδους, στις οποίες επικρατούσε (ή φαινόταν να επικρατεί) “νηνεμία” στον χώρο του απορρήτου των επικοινωνιών, αλλά και σε εξωγενείς παράγοντες».

«Αναφέρομαι στις αντιδράσεις εκείνων, οι οποίοι, για πολλούς και ποικίλους λόγους, δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι έρευνες και οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ και, σε κάθε περίπτωση, δεν ήθελαν πάντως να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών. Αντιδράσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις σε σοβαρές αντιθεσμικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων αμφισβητήθηκε η ίδια η ανεξαρτησία της Αρχής, με απειλητικούς μάλιστα υπαινιγμούς ότι σε περίπτωση που τα επιτασσόμενα με τις παρεμβάσεις αυτές δεν θα ετηρούντο από την Αρχή, θα ετίθετο θέμα ασκήσεως ποινικών διώξεων εις βάρος των μελών και του προσωπικού της Αρχής ακόμη και για εξαιρετικά σοβαρές κακουργηματικές πράξεις».

«Αναφέρομαι ακόμη και σε αντιδράσεις στον ευρύτερο δημόσιο χώρο που έλαβαν την μορφή συκοφαντικών, δυσφημιστικών και υβριστικών σχολίων και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο εις βάρος του υπογράφοντος και άλλων μελών της Ολομέλειας της Αρχής. Φάνηκε δυστυχώς για μια ακόμη φορά πως το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και μια σημαντική μερίδα των ΜΜΕ δεν έχουν κατανοήσει και μάλλον αρνούνται να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή (και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη), σε τι χρησιμεύει, για ποιο λόγο υπάρχει και κυρίως τι σημαίνει να δρα ανεξάρτητα».

«Διαχρονικά, δυστυχώς, το ελληνικό πολιτικό σύστημα φαίνεται να θεωρεί ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές εκπληρώνουν τον ρόλο τους, μόνο όταν δεν ενοχλούν και δεν ασκούν κριτική στην εξουσία και δεν αμφισβητούν τις επιλογές της. Όταν, όμως, εκπληρώσουν τον συνταγματικό τους ρόλο, που είναι να λειτουργούν ως αντίβαρα εξουσίας, τότε υφίστανται μια ολόκληρη σειρά από ανοίκειες επιθέσεις, όπως έδειξαν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο οι πιο πάνω επιθέσεις κατά της ΑΔΑΕ και του υπογράφοντος τον παρόντα πρόλογο Πρόεδρό της».

Σχετικά Άρθρα