Μπλόκα: “Απόβαση” στην AGROTICA-Αγρότες έφτασαν στο Λευκό Πύργο με τα τρακτέρ

 Μπλόκα: “Απόβαση” στην AGROTICA-Αγρότες έφτασαν στο Λευκό Πύργο με τα τρακτέρ

Από το πρωί της Πέμπτης αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται καθ’οδόν για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μεταφέρουν στον πολιτικό κόσμο τα αιτήματά τους για την ενίσχυση του αγροτικού κλάδου, με αφορμή και τα εγκαίνια της 30ής Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Αgrotica».

Όλοι τους εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν στο νότιο τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης γύρω στις 12.00 και θα παραμείνουν εκεί σε όλη τη διάρκεια της Agrotica, δηλαδή ως και τις 4 Φεβρουαρίου. Στο ίδιο σημείο το μεσημέρι θα γίνουν ομιλίες με αντικείμενο τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και αργότερα οι αγρότες θα επισκεφθούν την έκθεση.

Αναμένεται να συγκεντρωθούν μαζικά εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής από Έβρο, Μακεδονία και Θεσσαλία μέχρι Αχαΐα, παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αναστολή πληρωμών οφειλών αγροτικού ρεύματος και την αύξηση της πρώτης αρωγής έως 10.000 ευρώ για τον αγροτικό εξοπλισμό που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel.

Ενδεικτικό των προθέσεων του κλάδου είναι το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Ο σχεδιασμός των διαδηλωτών για την Πέμπτη συμπεριλαμβάνει την κατάθεση ψηφίσματος στις 11 το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν στις επτά το απόγευμα, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι καθυστερούν πολύ οι επιδοτήσεις και σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξαγγελίες που έγιναν, απαντούν: «Αφού πρώτα μας κορόιδεψαν, αφού πρώτα μας λοιδόρησαν, έπρεπε να βγούμε στους δρόμους για να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι έχουμε σοβαρά προβλήματα».

Αποφάσισαν επίσης να στείλουν τα αιτήματα τους απευθείας στον πρωθυπουργό, είτε τον συναντήσουν είτε όχι και τον καλούν να επιλύσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους για αποζημίωση. Δηλώνουν παράλληλα ανοιχτοί για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά λένε ότι μπορεί κι ο ίδιος να απαντήσει στα αιτήματα τους από τη Βουλή. Τονίζουν ακόμη ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να μπορέσουν να κερδίσουν πανελλαδικά οι αγρότες το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και φθηνό ρεύμα.

“Θα φθάσουμε στην Ακρόπολη”

Ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων, μίλησε στο Action24 και τον Σεραφειμ Κοτρώτσο λέγοντας: «Με μία κυβέρνηση, με όλη τη γραφειοκρατία, αλλά και με όλα τα προβλήματα που έχει με το να μην ακούει μέχρι να δημιουργήσεις πρόβλημα, εμείς, τα τρακτέρ θα φτάσουμε στην Ακρόπολη. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

«Εάν δεν φτάσουμε στην Ακρόπολη, δεν θα καλλιεργήσουμε» συνέχισε ο κ. Βάγγος σχετικά με τις προθέσεις των αγροτών να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εάν δεν βρεθεί σχετική λύση στα προβλήματά τους.

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα του κόστους παραγωγής, δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Δεν μπορεί μία Ευρωπαϊκή Ένωση να κόβει στη μέση τις επιδοτήσεις, να θέλει να μειώσει την παραγωγή για να κάνει τον καλό στις ΗΠΑ και τον κακό στη Ρωσία, για να φέρει τα ουκρανικά προϊόντα, και εμείς να έχουμε αυτό το κόστος παραγωγής» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Βάγγος.

Κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας διέσχισαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης, αγρότες κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο. Τους υποδέχτηκαν κάτοικοι και φορείς, σύλλογοι και σωματεία της πόλης, που υποστηρίζουν τα αιτήματά τους. Μετά τη διαδήλωση επέστρεψαν στο μπλόκο του Ε65.

Στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών προχώρησαν για δεύτερη μέρα επί δίωρο, οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής. Τα τρακτέρ, που θα παραμείνουν στη Χαλκιδική και δεν θα πάνε στην AGROTICA θα προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού τις επόμενες ημέρες κι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε επ’ αόριστον κλείσιμο της ΕΟ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου πραγματοποιεί, σήμερα Πέμπρη μηχανοκίνητη πορεία από τους Πύργους προς την Πτολεμαΐδα, όπου και θα συναντηθεί με τρακτέρ και τους αγρότες από τον κόμβο των Κοίλων Κοζάνης. Η πορεία με τα 60 και πλέον γεωργικά μηχανήματα, κατά τις εκτιμήσεις του Συλλόγου, θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί και θα φθάσει, ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα στην Πτολεμαΐδα. Αφού, διασχίσει κεντρικές οδούς της πόλης, θα καταλήξει στο Δημαρχείο, όπου θα έχουν καταφθάσει και οι αγρότες με τα τρακτέρ τους από τον κόμβο των Κοίλων Κοζάνης. Εκεί αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά στον οποίο θα επιδώσει τα αιτήματα τους ζητώντας την συμπαράσταση του στον αγώνα τους.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας προχώρησαν οι αγρότες του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα για τα πλημμυρισμένα χωράφια τους και δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση απέναντι στα δίκαια αιτήματα τους. Απέναντι στον εμπαιγμό και την αδιαλλαξία, όπως λένε, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με μακράς διαρκείας αποκλεισμό δρόμων. Αντιπροσωπεία τους θα συμμετάσχει επίσης στην «πολιορκία» της Agrotica στη Θεσσαλονίκη. 

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα και μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν αγρότες – κτηνοτρόφοι της Αχαΐας έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Έκλεισαν για μία ώρα το δρόμο στη Νέα Εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στην είσοδο της Πάτρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση 

Με κοστολογημένες προτάσεις απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στα προβλήματα των αγροτών, τονίζει η Δώρα Αυγέρη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όχι μόνο δεν ακούει την κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά της κουνάει το δάχτυλο με αυταρχισμό και αλαζονεία. Ενώ την ίδια ώρα, εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και τους μεσάζοντες που κερδοσκοπούν σε βάρος του αγροτικού κόσμου», επισημαίνει η εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου.

«Όσα δήθεν έταξε χθες το πρωί έντρομος ο κ. Μητσοτάκης για την αύξηση της πρώτης αρωγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης τα πήρε πίσω, λέγοντας “όχι” σε έξτρα παροχές», σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Χριστίνα Στράκα.

«Έχουν δίκιο οι αγρότες, οι οποίοι αγωνίζονται με τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στο ξεκλήρισμά τους από τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε.», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή για τους αγρότες

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τα περιθώρια για το αγροτικό πετρέλαιο, που επιβαρύνει το κόστος όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα στη χώρα. Αυτό κατέστη εμφανές και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος άφησε ανοιχτό το παράθυρο νέας επιστροφής του ΕΦΚ.

«Έχουμε ενεργοποιήσει το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το κάναμε για το 2022, το κάναμε για το 2023. Υπάρχει το αίτημα για το 2024. Θα το δούμε, λέω, δεν το αποκλείω. Θα το δούμε, θα δούμε τις δυνατότητες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και στον τομέα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

  • Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις δια στόματός του Κυρ. Μητσοτάκη την Παρασκευή από τη Βουλή, οπότε και θα απαντήσει στην ώρα του Πρωθυπουργού σε ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, για τη Θεσσαλία.

Σχετικά Άρθρα