Κύπρος:Η Europol ξεσκέπασε εγκληματικό δίκτυο που οργάνωνε εικονικούς γάμους

 Κύπρος:Η Europol ξεσκέπασε εγκληματικό δίκτυο που οργάνωνε εικονικούς γάμους

Μέλη εγκληματικού δικτύου, που πραγματοποιούσε εικονικούς γάμους στην Κύπρο αποσκοπώντας στη διευκόλυνση της παράτυπης μετανάστευσης εντός της ΕΕ, συνέλαβε η Europol στη Λεμεσό, στην Κύπρο. Η εν λόγω επιχείρηση που οδήγησε σε συλλήψεις έγινε υπό την ηγεσία των κυπριακών αρχών με τη συμμετοχή της Λετονίας και της Πορτογαλίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα το εγκληματικό δίκτυο «στρατολογούσε» Λετονούς και Πορτογάλους υπηκόους, τους μετέφερε στην Κύπρο.
Στην Κύπρο γυναίκες έκαναν κανονισμένους γάμους με υπηκόους τρίτων χωρών. Οι φερόμενοι ως δράστες κανόνιζαν όλη την υλικοτεχνική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων της αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων και της απόκτησης διαβατηρίων και άλλων απαιτούμενων εγγράφων.

Η επιχείρηση της Europol οδήγησε στον εντοπισμό ορισμένων δραστών, ύποπτων συναλλαγών και στη διαπίστωση συνολικά 133 εικονικών γάμων μεταξύ γυναικών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και ανδρών από την Ινδία και το Πακιστάν.

Οι γάμοι έδιναν τη δυνατότητα στους υπηκόους των τρίτων χωρών να αποκτήσουν άδειες παραμονής, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Europol αποκάλυψε πως το εγκληματικό δίκτυο εμπλέκεται επίσης σε δραστηριότητες εμπορίας ανθρώπων, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και στον εξαναγκασμό ατόμων σε εικονικούς γάμους.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν 15 συλλήψεις (13 στην Κύπρο, 1 στη Λετονία και 1 στην Πορτογαλία) με τέσσερις από αυτές να θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας. Παράλληλα, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός εξοπλισμός και έγγραφα.

Σχετικά Άρθρα