ΗΠΑ: Προβάδισμα έξι μονάδων του Μπάιντεν επί του Τραμπ

 ΗΠΑ: Προβάδισμα έξι μονάδων του Μπάιντεν επί του Τραμπ

Μια νέα δημοσκόπηση τοποθετεί τον Τζο Μπάιντεν μπροστά από τον Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του Νοεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι ο διχαστικός λόγος μπορεί να στοιχίσει στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Η δημοσκόπηση της Quinnipiac δείχνει τον Μπάιντεν να προηγείται του Τραμπ με 50% έναντι 44%, κέρδος τριών μονάδων για τον πρόεδρο, ο οποίος προηγούνταν του Τραμπ με 47-46 όταν η Quinnipiac έκανε δημοσκόπηση στις 20 Δεκεμβρίου.

Τα δυνατά σημεία του Μπάιντεν είναι οι σχέσεις του με τις γυναίκες – όπου προηγείται με 58% έναντι 36% και τους ανεξάρτητους, οι οποίοι επέλεξαν τον πρόεδρο με διαφορά 52% έναντι 40%.

Ενδιαφέρον έχει το ότι ανάμεσα στους λευκούς ψηφοφόρους, ο Τραμπ έχει προβάδισμα (49%-46%), ενώ στους ισπανόφωνους προηγείται πάλι ο Τραμπ (47%-45%).

Η διχαστική περσόνα του Τραμπ θεωρείται εδώ και καιρό ως μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του, με τους Δημοκρατικούς να ελπίζουν τώρα πιθανότατα ότι θα στρέψει αρκετούς μετριοπαθείς προς τον Μπάιντεν για να τους βοηθήσει να κατακτήσουν μια νίκη τον Νοέμβριο. 

Ενώ ο Τραμπ παραμένει το μεγάλο φαβορί στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, το στρατόπεδο του Μπάιντεν φημολογείται ότι θέλει τη νίκη του Τραμπ και η δημοσκόπηση τους δίνει αρκετές αποδείξεις, δείχνοντας την πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι να κερδίζει τον Μπάιντεν με 47-42.

Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε πλήρη αντιστροφή αυτών των αριθμών την περασμένη εβδομάδα, με τον Τραμπ να αποκτά προβάδισμα 6 μονάδων έναντι του Μπάιντεν, καθώς οι εκλογές του 2024 οδεύουν προς μια πιθανή ρεβάνς μετά την επικράτηση και των δύο ανδρών στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ.

Τα δημοσκοπικά νέα της Τετάρτης ήταν επίσης αρνητικά για τον πρόεδρο στις swing states, καθώς ο 77χρονος Τραμπ, προηγείται του 81χρονου Μπάιντεν, σε επτά βασικές κούρσες σύμφωνα με το Bloomberg και το Morning Consult.

Σχετικά Άρθρα