Σε αγροτικό κλοιό η Ευρώπη- Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, ποια είναι τα αιτήματα

 Σε αγροτικό κλοιό η Ευρώπη- Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, ποια είναι τα αιτήματα

Η Πράσινη Συμφωνία του 2023 που επιδιώκει «κλιματική ουδετερότητα» μέχρι το 2050 και πλήττει την γεωργία και την κτηνοτροφία με διάφορους τρόπους, αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τους Ευρωπαίους αγρότες που έχουν βγει στους δρόμους ωστόσο τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά, με τα βασικότερα εξ αυτών να εστιάζουν στον χρόνο αποκλιμάκωσης της έντασης, στο πώς μπορούν τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος να μην στρέφονται κατά συγκεκριμένων κατηγοριών του πληθυσμού και στην άνοδο της ακροδεξιών κομμάτων που ενόψει και των καλοκαιρινών ευρωεκλογών, τάχθηκαν στο πλευρό των αγροτών, σαν άλλοι προστάτες.

Βασικά αιτήματα:

  • Ακύρωση των μέτρων δραματικού περιορισμού της αγροτικής παραγωγής λόγω του αποτυπώματός της στα αέρια του θερμοκηπίου που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή -όπως υποστηρίζει η ΕΕ,
  • επαναφορά σειράς ευνοϊκών μέτρων, όπως οι φοροαπαλλαγές στα καύσιμα και
  • τερματισμός των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Ο πόλεμος αξιοποιείται για την φτωχοποίηση των Ευρωπαίων αγροτών, ενώ η στάση των πολιτικών ηγεσιών μέχρι στιγμής δεν δείχνει να συμμερίζεται την αγωνία των παραγωγών, οπότε αποκλιμάκωση δεν διακρίνεται στον ορίζοντα.

Η κλιματική αλλαγή που βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο εξαιτίας της αγροτικής κρίσης είναι, ένας υπαρκτός κίνδυνος, αν όχι πραγματικότητα. Ωστόσο όταν η σπατάλη των ανώτερων στρωμάτων αφήνεται ανέγγιχτη, είναι υποκρισία να στοχοποιείται η αγροτική παραγωγή.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά της κρίσης που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο τουλάχιστον μήνα, δεν μπορεί να αφήσει κανείς απέξω και εκείνο που σχετίζεται με τις μεθοδευμένες ενέργειες ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων που συρρέουν στο πλευρό των αγροτών διεκδικώντας ψήφους. Από το AfD στη Γερμανία έως τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, η λαϊκιστική δεξιά επιχειρεί επί του παρόντος να εκμεταλλευτεί πολιτικά την οργή των αγροτών που νιώθουν επιβαρυμένοι από τους κανόνες που… «πάνε να τους επιβάλουν οι ελίτ των Βρυξελλών».

  • Ειναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία, παράλληλα με τις πορείες των αγροτών είναι σε εξέλιξη και μεγαλειώδεις διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς, αναδεικνύοντας πως τα συγκεκριμένα μορφώματα αποτελούν απειλή. Το επιβεβαιώνουν τα εκλογικά τους κέρδη σε όλη την έκταση της Γερμανίας, οι δήμαρχοι που εκλέγει και η δημοσκοπική τους άνοδο, βάσει της οποίας αν γίνονταν σήμερα εκλογές θα έβγαινε η ακροδεξιά δεύτερο κόμμα, μετά μάλιστα από το χριστιανοδημοκρατικό CDU!

Στο πλευρό της άκρας δεξιάς όμως, πρόσφορο έδαφος βρίσκουν και οι πάσης φύσεως θεωρίες συνωμοσίας, που στον απόηχο των κινητοποιήσεων, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία. Πρόσφατα, η Ολλανδή πολιτικός Eva Vlaardingerbroek ενώθηκε με αγρότες για να διαμαρτυρηθεί εναντίον «των παγκόσμιων ελίτ που διεξάγουν πόλεμο ενάντια στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που βάζουν φαγητό στα τραπέζια μας». Σε συνέντευξή της στο Fox News πέρυσι, είχε προωθήσει μια δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζοντας ότι ομάδες όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προσπαθούν να αναγκάσουν τους Ολλανδούς να τρώνε ζωύφια, καταστρέφοντας αγροκτήματα και ανοίγοντας εργοστάσια εντόμων.

Στον αντίποδα παρά τις δυναμικές ωστόσο κινητοποιήσεις των αγροτών και κυρίως παρά την εκρηκτική άνοδο της Ακροδεξιάς, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως συνολικά η Αριστερά στην Ευρώπη έχει μικρότερη απήχηση, σε σχέση τουλάχιστον με αυτή που απολάμβανε κάποτε.

  • Στη Γερμανία, οι αγρότες την Τρίτη συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους στο Αμβούργο με μαζική συγκέντρωση στους δρόμους και αιφνιδιαστικό αποκλεισμό των σημείων πρόσβασης του λιμανιού.
  • Οι Γάλλοι αγρότες μιλούν για «πολιορκία» του Παρισιού, καθώς το επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους θα μεταφερθεί στην γαλλική πρωτεύουσα. Οι επαγγελματίες άρχισαν να κινούνται προς το Παρίσι τη Δευτέρα. Παράλληλα, σχεδιάζουν να εντείνουν την εκστρατεία πίεσης, δημιουργώντας οκτώ σημεία «ασφυξίας» κατά μήκος των κύριων αρτηριών προς το Παρίσι τις επόμενες μέρες.
  • Στο Βέλγιο, οι αγρότες εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους αποκλείοντας τον βασικό αυτοκινητόδρομο της χώρας. Δεκάδες τρακτέρ διέσχισαν με ταχύτητα έναν κόμβο, σταματώντας την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ε42 λίγο βόρεια της Ναμούρ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι αγρότες που διαμαρτύρονταν πριν από κάποιες μέρες έξω από ένα βελγικό ποδοσφαιρικό στάδιο καθυστέρησαν επίσης κατά 30 λεπτά τον αγώνα μεταξύ της Racing Genk και της Sint-Truiden. Έχει γίνει «αδύνατο να κερδίσουν έναν αξιοπρεπή μισθό», δήλωσε ο Pierre d’Hulst, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας νέων αγροτών FJA, η οποία οργάνωσε τη διαμαρτυρία για την κυκλοφορία.

Σχετικά Άρθρα