Κλιμάκωση αγροτών: Που κλείνουν συμβολικά οι δρόμοι -300 τρακτέρ στην Agrotica -Τα επόμενα βήματα

 Κλιμάκωση αγροτών: Που κλείνουν συμβολικά οι δρόμοι -300 τρακτέρ στην Agrotica -Τα επόμενα βήματα

Πληθαίνουν τα μπλόκα τους οι αγρότες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και προχωρούν σε συμβολικές ολιγόλεπτες διακοπές της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο, με το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλονίκη, καθώς αύριο ανοίγει τις πύλες της η 30η διεθνή έκθεση AGROTICA.

Χαλκιδική: Οι αγρότες έκλεισαν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών

Στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών προχώρησαν οι αγρότες της Χαλκιδικής από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. 

Οι αγρότες της Χαλκιδικής έχουν αποκλείσει το δρόμο και στα δύο ρεύματα και ξεκαθαρίζουν ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε καθολικό αποκλεισμό. 

Λάρισα: Πεζοί αγρότες απέκλεισαν τη νέα εθνική οδό στο ύψος του Πλατυκάμπου

Λίγο μετά τις 4 σήμερα το μεσημέρι της Τετάρτης, δεκάδες Λαρισαίοι αγρότες ανέβηκαν πεζοί στη νέα εθνική οδό στο ύψος του κόμβου του Πλατυκάμπου. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα μετά από διαπραγματεύσεις με τις αρχές, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κ. Ρίζος Μαρούδας, τόνισε:«Χθες το βράδυ αποφασίσαμε να συντονιστούμε όλα τα μπλόκα της Θεσσαλίας και να κλείσουμε συμβολικά την εθνική οδό για να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε και να απαιτήσουμε ουσιαστικές και γρήγορες λύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Υλοποιώντας λοιπόν την απόφαση της Πανθεσσαλικής σύσκεψης και της επιτροπής των μπλόκων, είμαστε εδώ σήμερα στην ε.ο. αλλά και στην Ε-65 και σε άλλα σημεία. Βγαίνουν διαρκώς μπλόκα και εκτός Θεσσαλίας και είναι η φάση που πιέζεται η κυβέρνηση.

Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας μας επιβίωσης και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία που έχει χτυπηθεί από τις πλημμύρες, θα δικαιωθεί και θα μπορέσουμε με τη δύναμη των τρακτέρ, την μαζικότητα, την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελός μας. Εμείς θα συνεχίσουμε. Το Σάββατο θα γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο μέσα στον χώρο της Agrotica. θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους συναδέλφους μας από την Μακεδονία. Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα να εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας και στην εθνική οδό και με τρακτέρ. Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει. Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται χωρίς να έχουν απέναντί τους την καταστολή και την αστυνομία».

«Η Θεσσαλία, οι πόλεις μας είναι όλες αγροτικές και κτηνοτροφικές. Καλώ από αυτό το βήμα τους υπόλοιπους συναδέλφους να είναι εδώ και να ενισχύσουν τους αγρότες, όχι μόνο στις κάλπες, αλλά και στους αγώνες, εκεί μετριόμαστε», δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τυρνάβου, κ. Στέλιος Τσικριτσής.

«Δίνουμε το παρών στην κυβέρνηση και σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλία και ο υπόλοιπος αγροτικός κόσμος αιμορραγεί. Καλούμε την κυβέρνηση να κλείσει πληγές, αν θέλει μπορεί» ανέφερε o αγροτοσυνδικαλιστής, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδας, Γιώργος Μαχάς, τονίζοντας ότι τα 10 χιλιάδες ευρώ που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν φτάνουν για την περίπτωση της Θεσσαλίας, ενώ η επιστολή προς τον ίδιο είναι έτοιμη και αναμένεται να σταλεί εντός ολίγων ωρών με αιτήματα την ειδική μέριμνα για τους παρακάρλιους αγρότες και όσους έχουν χάσει τα σπίτια και την παραγωγή τους. Εξήγησε δε ότι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα τους, ενώ σημείωσε ότι δεν αποκλείεται σε δεύτερο χρόνο να βγουν στη Εθνική ακόμα και με τρακτέρ.

Δείτε εικόνες:

Συμβολικός αποκλεισμός της Ε.Ο.Καρδίτσας – Τρικάλων

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο.Καρδίτσας – Τρικάλων (στο ύψος του Jumbo) για 40-45 λεπτά προχώρησαν λίγο μετά τις 13.30 περίπου το μεσημέρι αγρότες από το Αγναντερό, τα Μεγάλα Καλύβια και το Γλίνο Τρικάλων που έχουν βγάλει τα αγροτικά τους μηχανήματα στο συγκεκριμένο σημείο στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

Οι αγρότες της Αταλάντης έκλεισαν συμβολικά την Εθνική οδό

Μέσα από τα ελαιοπερίβολα, παρακάμπτοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, κινήθηκαν το μεσημέρι οι αγρότες της Αταλάντης για να φτάσουν και να παραταχθούν δίπλα στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Προηγουμένως, η Αστυνομία είχε αποκλείσει την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Αταλάντης στην Εθνική Οδό για να αποτρέψει την κίνηση των τρακτέρ. Οι αγρότες βρήκαν διόδους μέσα από τα χωράφια και λίγο αργότερα τοποθέτησαν τα τρακτέρ στον κόμβο της Αταλάντης και διαδηλώνοντας έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό για λίγα λεπτά.

Στην περιοχή έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ και όπως σημειώνουν “τις επόμενες ώρες αναμένεται να συγκεντρωθούν κι άλλα τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή και στη συνέχεια θα πάρουν τις αποφάσεις τους”.

Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους στη Λαμία, που έχουν στήσει το μπλόκο δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Ανθήλης, παραμένουν συγκεντρωμένοι και κάνουν ολιγόλεπτες διακοπές της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο.

Στην περιοχή του Δομοκού, όπου έχουν πάθει ζημιές και περιμένουν αποζημιώσεις, οι αγρότες έχουν στήσει το μπλόκο τους στην παλιά εθνική οδό Λαμίας-Λάρισας στο ύψος του χωριού Νέο Μοναστήρι.

Στη Λιβαδειά, οι αγρότες που από χθες αποφάσισαν να μετακινηθούν στην Εθνική Οδό στο ύψος του Κάστρου παραμένουν στον κόμβο του Άη Γιάννη στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Οι ίδιοι καλούν τους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν το μπλόκο.

Έξω από ​την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, βρίσκονται οι αγρότες της Αχαΐας ,προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Έχουν παρατάξει τρακτέρ κατά μήκος της Εθνικής Οδού που παρέμεινε συμβολικά κλειστή και στα δύο ρεύματα.

Τέλος, κινητικότητα επικρατεί και στα χωριά της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και δεν αποκλείεται σήμερα ή αύριο να συγκεντρώσουν τρακτέρ σε διάφορα κομβικά σημεία.

Κατεβάζουν 300 τρακτέρ στην Agrotica

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της βορείου Ελλάδας ετοιμάζουν δυναμική κάθοδο στην αυριανή (1/2) έκθεση Agrotica, με 300 τρακτέρ, με στόχο να στείλουν ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου.

«Μέχρι τις 10:30 το πρωί, τα 300 τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις – από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά– , θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει επάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου. Η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κώστας Χατζηπαραδείσης, αγρότης από τον Λαγκαδά.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτείνουμε το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας: «η κινητοποίησή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται με στόχο να δείξουμε ότι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει, όλοι μας είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και βιωσιμότητά μας».

«Στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας στην Agrotica, καλούμε όλα τα μέσα, πολιτικούς και πολίτες να μας επισκεφθούν και να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον πρωτογενή τομέα». «Είναι δικαιολογημένο και καλώς βρίσκεται ο κάμπος της Θεσσαλίας στο επίκεντρο, αλλά τα προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα οξύνονται για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και η επιβίωση είναι θέμα χρόνου να “γκρεμιστεί”», υπογράμμισε.

Τα επόμενα βήματα των αγροτών συνοψίζονται στα εξής:

  • Συλλαλητήριο, το Σάββατο, στην Agrotica, στις 12.00 με σημείο συνάντησης τη βόρεια είσοδο της ΔΕΘ – Helexpo.
  • Ταυτόχρονοι αποκλεισμοί δρόμων -ακόμη και της Εθνικής Οδού- με διάρκεια κατά μέσο όρο μισή με μία ώρα.
  • Επεξεργασία των αιτημάτων – πανελλαδικά – και αποστολή τους στο Μέγαρο Μαξίμου με αίτημα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Μετά την Agrotica, επαφή των μπλόκων ανά την Ελλάδα ώστε να προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη και να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο.

Στέλνουν τα αιτήματα στον Πρωθυπουργό

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι καθυστερούν πολύ οι επιδοτήσεις σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξαγγελίες που έγιναν, όπως ήταν εκείνη της αύξησης της κρατικής αρωγής για τον αγροτικό εξοπλισμό έως 10.000 ευρώ.

Λένε ότι έπρεπε “αφού πρώτα μας κορόιδεψαν, αφού πρώτα μας λοιδόρησαν, έπρεπε να βγούμε στους δρόμους για να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι έχουμε σοβαρά προβλήματα”.

Αποφάσισαν επίσης να στείλουν τα αιτήματά τους απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε τον συναντήσουν είτε όχι, και τον καλούν να επιλύσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αποζημίωση. Δηλώνουν παράλληλα ανοιχτοί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά λένε ότι μπορεί ο ίδιος πρωθυπουργός να απαντήσει στα αιτήματά τους από τη Βουλή.

Επίσης τονίζουν ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να μπορέσουν να κερδίσουν πανελλαδικά οι αγρότες το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και φθηνό ρεύμα.

Σχετικά Άρθρα