Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτα υπονομεύει τα ΑΕΙ και κατόπιν τα “μεταρρυθμίζει”

 Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτα υπονομεύει τα ΑΕΙ και κατόπιν τα “μεταρρυθμίζει”

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά, αναφορικά με την «μεταρρύθμιση εντός εισαγωγικών» που επιχειρεί στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Εδώ έχουμε μία άκρως συντηρητική στροφή προς την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του αγαθού της δημόσιας και δωρεάν παιδείας» τόνισε χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία επικεντρώθηκε σε θέματα διαφοράς αντίληψης για το κοινωνικό κράτος έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την εύρεση λύσεων που αφορούν τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαρχής έδειξε τις, υπονομευτικές για τη δημόσια παιδεία, προθέσεις της, εξισώνοντας τα πτυχία κολεγίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια, εισάγοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής αποκλείοντας από τα πανεπιστήμια 35.000 υποψηφίους, περιορίζοντας τον αριθμό των σχολών συρρικνώνοντας στην ουσία πολλά πανεπιστήμια και σχολές και φροντίζοντας να δυσφημίσει την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. «Εκτός από την παραβίαση του συντάγματος, κατήργησε και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων παρεμβαίνοντας εκβιαστικά για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις» όπως είπε.

Σχετικά με τις καταλήψεις και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις η κ. Γεροβασίλη σημείωσε τα εξής: «Το ποιο τρόπο θα βρουν οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιδράσουν σε οπισθοδρομική μεταρρύθμιση είναι δικό τους θέμα. Το δικαίωμά τους να αντιδράσουν το στηρίζουμε απολύτως. Το βέβαιο είναι ότι οι μεγάλες, αυτές αλλαγές δεν γίνονται χωρίς συνεννόηση, χωρίς να υπάρχει διεργασία, διαβούλευση με την κοινωνία, την οποία την αφορά άμεσα. Και ξέρετε, το ζήτημα των πανεπιστημίων δεν περιορίζεται μόνο στους φοιτητές και την εκπαιδευτική κοινότητα. Αφορά το σύνολο της χώρας». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ουδεμία συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί επιχειρήματα παραπλανητικά περί μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι και κερδοσκοπικά. Ξέρετε να έχει το Χάρβαρντ, π.χ. κάπου ένα παράρτημα, ένα κέντρο στην Ευρώπη; Δεν υπάρχει, γιατί τα φημισμένα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν έχουν πουθενά αλλού παραρτήματα, συνεργασίες κλπ και Αυτό συμβαίνει γιατί «οι χώρες οι οποίες έχουν αυτό το πανεπιστημιακό «brand», το θέμα της έρευνας, το θέμα της γνώσης το φυλάνε για το κράτος τους και επίσης για το ΑΕΠ της χώρας τους».

Όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις η βουλευτής ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ τις στηρίζει», διευκρινίζοντας ότι «στηρίζουμε τις υγιείς αντιδράσεις της κοινωνίας η οποία βρίσκεται προ εκρήξεως ούσα σε πολύ χειρότερη θέση κατά τον 5ο χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ με τον Πρωθυπουργό να κάνει έφοδο για να αφανίσει ό,τι υπάρχει στη χώρα ξεκινώντας από την οικονομία, την ακρίβεια, τα νοικοκυριά, τον τρόπο που ζουν, τη νεολαία που της έχει κόψει κάθε όνειρο και κάθε δυνατότητα».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην θετική ψήφο αρχικά και στην ψήφο ανοχής της κοινωνίας προς τον κ. Μητσοτάκη στη συνέχεια το συσχέτισε και με την ανεπάρκεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη δεδομένη στιγμή λέγοντας ότι «Προφανώς δεν πείσαμε τον κόσμο. Αν το είχαμε κατορθώσει δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην περίοδο της διπλής εκλογικής ήττας, της αποχώρησης Τσίπρα, στις εσωκομματικές εκλογές, στην εκλογή νέου προέδρου με μαζική συμμετοχή αλλά και στη διάσπαση που ακολούθησε, ως μία περίοδο ρευστή και με αδυναμίες, η οποία όμως -έχοντας και ο νέος Πρόεδρος αξιοποιήσει τον χρόνο που ευλόγως του δόθηκε για να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της χώρας μας-κλείνει. «Είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή και τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί, με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη» σημείωσε η κ. Γεροβασίλη αποτυπώνοντας την εικόνα συνοχής που επικρατεί στο κόμμα και κατέληξε: «Ολοκληρώνουμε την συγκρότηση αφηγήματος που θα πείσει ότι είναι ρεαλιστικό εφικτό και αναγκαίο. Είμαστε σε μια διαδικασία πολύ κοντά στο συνέδριό μας, πολύ κοντά στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχουμε δημοσιεύσει σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων που επεξεργαζόμαστε. Θα τις μοιραστούμε με την κοινωνία το αμέσως επόμενο διάστημα και επειδή ο δρόμος είναι μπροστά μας, πιστεύω ότι μέχρι και τις εκλογές θα καταφέρουμε να πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και πρέπει να είναι η μοναδική δύναμη, που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική».

Σχετικά Άρθρα