Λόφος Στρέφη: Κόντρα Δούκα – Μπακογιάννη σε υψηλούς τόνους -Υπέρ του Δημάρχου ο Ζαχαριάδης

 Λόφος Στρέφη: Κόντρα Δούκα – Μπακογιάννη σε υψηλούς τόνους -Υπέρ του Δημάρχου ο Ζαχαριάδης

Κόντρα έχει ξεσπάσει για την «ανάπλαση» του Λόφου του Στρέφη μεταξύ του νυν δημάρχου Χάρη Δούκα και του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος είχε ξεκινήσει το έργο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της περασμένης Τετάρτης, ο Κώστας Μπακογιάννης έθεσε το θέμα της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη, μιλώντας για διακοπή του έργου από τη σημερινή δημοτική Αρχή και για απώλεια χορηγίας ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Στην ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, στην οποία έκανε λόγο για εικόνα εγκατάλειψης του Λόφου και πως στόχος της δικής του δημοτικής Αρχής είναι να γίνει ασφαλής, φιλικός και προσβάσιμος και πως όποια έργα προχωρήσουν θα γίνουν με σχεδιασμό και μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απάντησε η «Αθήνα ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη.

Η ανακοίνωση της παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη για τον Λόφο του Στρέφη

«Η αλήθεια για τον Λόφο του Στρέφη

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων για τον Λόφο του Στρέφη, η σημερινή Δημοτική Αρχή δε λέει, για πολλοστή φορά δυστυχώς, λέξη για την ουσία. Η πραγματικότητα όμως, είναι καθοριστική.

Το ΣτΕ δεν σταμάτησε τα έργα, τα ενέκρινε

Επικαλείται η Δημοτική Αρχή απόφαση του ΣΤΕ, σημειώνοντας -ψευδώς- ότι «εκδόθηκε διαταγή να σταματήσουν τα έργα». Προς αποκατάσταση της αλήθειας, αναφέρουμε πως η υπ αρ. 367/2023 απόφαση του ΣΤΕ επιτρέπει τη συνέχιση ΟΛΩΝ των εργασιών του λόφου, με εξαίρεση την προσωρινή διακοπή των εργασιών (και όχι οριστική παύση) για το λεγόμενο Belvedere (σημείο θέασης).

Η ανάπλαση είναι στη μέση και τη σταματούν

Είναι επίσης ψευδές ότι δεν έχει γίνει τίποτα και ότι δεν έχει ξεκινήσει η ανάπλαση.

Αν τρεις μήνες μετά την εκλογή του, ο Δήμαρχος δεν έχει ακόμη ενημερωθεί, είναι πρόβλημα. Αν έχει ενημερωθεί και ψεύδεται, είναι πάλι πρόβλημα. Και είναι δυσδιάκριτο τι από τα δύο είναι χειρότερο.

Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εργασίες, αλλά το έργο μένει ημιτελές. Οι υπολειπόμενες εργασίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όχι μόνο για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και για την ασφαλή προσβασιμότητα των επισκεπτών στον χώρο, καθώς για παραδειγμα μπορεί να ολοκληρώθηκε το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, όμως εάν δεν τοποθετηθούν οι ιστοί και τα φωτιστικά, τμήματα του λόφου θα παραμένουν σκοτεινά. Στα πρανή που εμφανίζονταν φαινόμενα κατακρήμνισης βράχων δεν προχώρησε η τοποθέτηση πλεγμάτων και φρακτών ανάσχεσης, με αποτέλεσμα ακόμη να έχουν επικινδυνότητα για τους επισκέπτες. Ακολουθούν ενδεικτικά οι εργασίες που δεν υλοποιούνται λόγω της διακοπής:

  • Τοποθέτηση νέων ιστών και φωτιστικών.
  • Τοποθέτηση αγκυρούμενων πλεγμάτων στα βραχώδη πρανή για να αποφευχθεί περαιτέρω αποδόμηση και για την προστασία των επισκεπτών από πιθανές πτώσεις βράχων.
  • Δίκτυο αποχέτευσης όμβριων κορυφογραμμής για την προστασία του εδάφους – ιδιαίτερα στο βορεινό τμήμα του λόφου – από τις διαβρώσεις.
  • Τοποθέτηση γεωπλεγμάτων σε περιοχές με έντονη διάβρωση για την συγκράτηση του χώματος και την υγιή ανάπτυξη της βλάστησης.
  • Τοποθέτηση φράχτη ανάσχεσης βραχοπτώσεων για την προστασία των επισκεπτών του λόφου.
  • Εργασίες αντιστήριξης μονοπατιού κορυφογραμμής στην περιοχή της πλατείας χαρταετού για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάβρωσης του κεντρικού μονοπατιού.
  • Εργασίες ανακαίνισης του υφιστάμενου κτηρίου για τη δημιουργία wc ΑΜΕΑ.

Ποιος θα βάλει τα λεφτά;

Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να εξηγήσει πως και εάν προτίθεται να υλοποιήσει τις υπολειπόμενες εργασίες. Θα ακολουθήσει τις εγκεκριμένες μελέτες; Αν ναι, γιατί δεν άφησε τον χορηγό να τις τελειώσει, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι δημότες; Διαφωνεί με τις εγκεκριμένες μελέτες; Θα συντάξει άλλες μελέτες; Πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό; Θα δημοπρατήσει άλλο έργο και πότε; Με ποιους πόρους;

Για το λόγο αυτό, ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να μας κοινοποιήσει τον σχεδιασμό της για το εν λόγω έργο και να μας απαντήσει ξεκάθαρα πώς θα προχωρήσει η ανάπλαση του Στρέφη με την αποχώρηση του δωρητή; Ποιες εργασίες θα ολοκληρώσει για την ασφάλεια των κατοίκων και ποιες θα εκκρεμούν; Με τι προϋπολογισμό; Με ποια μελέτη; Με ποια πηγή χρηματοδότησης; Με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Εύκολα γκρεμίζεις, δύσκολα χτίζεις

Σήμερα πανηγυρίζουν τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι γνωστοί άγνωστοι. Όχι οι κάτοικοι της περιοχής, όχι όσοι αγωνιούμε για το μέλλον της πόλης και επιδιώκουμε την πρόοδο της.

Είναι εύκολο να γκρεμίζεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις. Το εύκολο είναι να σταματήσεις ένα έργο, ιδίως όταν αποτελεί προεκλογική συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Το δύσκολο είναι να το ξεκινήσεις, έχοντας σχεδιάσει και εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω και να το συνεχίσεις κόντρα στα συμφέροντα των γνωστών αγνώστων.

Ας αντιληφθούν στη Δημοτική Αρχή, πως το μόνο που τους ζητάμε είναι να μας πουν πως και με ποια μέσα θα κάνουν το Λόφο του Στρέφη ασφαλή και προσβάσιμο στους κατοίκους της περιοχής. Αυτό είναι το μοναδικό που έχει σημασία για την Αθήνα και τους κατοίκους της».

«H παρούσα δημοτική Αρχή έχει ως πρωταρχικό στόχο να είναι ο Λόφος του Στρέφη ασφαλής, προσβάσιμος και φιλικός προς τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Αντίθετα, εδώ και περίπου δύο χρόνια, με ευθύνη της δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης» ανέφερε νωρίτερα ο κ. Δούκας και συνέχισε:

«Αποτελεί λοιπόν πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων. Είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειάς του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης. Σημειώνουμε επίσης ότι, κατόπιν προσφυγής κατοίκων, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δεκέμβριος 2023) εξέδωσε διαταγή να σταματήσουν τα έργα. Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία».

Και ο δήμαρχος Αθηναίων καταλήγει: «Η παρούσα δημοτική Αρχή προχωρά όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους».

Χαιρετίζει ο Κ. Ζαχαριάδης

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρει: «Η Ανοιχτή Πόλη έχει επισημάνει επανειλημμένα την εικόνα εγκατάλειψης στο λόφο του Στρέφη. Η απελθούσα δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη ανέθεσε την ανάπλαση του λόφου σε μια κτηματομεσιτική εταιρεία, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες, περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτόν και πυροδοτώντας μια εστία έντασης και αδιαφάνειας στο κέντρο της πόλης.

Η απόφαση του νέου Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, για ολοκλήρωση της παρουσίας της εταιρείας είναι το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του λόφου και τη χαιρετίζουμε. Ο λόφος του Στρέφη χρειάζεται συστηματική φροντίδα και ήπιες παρεμβάσεις, για την αντιπλημμυρική προστασία, την αποκατάσταση των φθορών και την ενίσχυση του κοινόχρηστου χαρακτήρα, της ασφάλειας και της προσβασιμότητας.

Αντί να κάνει αντιπολίτευση χαρακωμάτων, ο κ. Μπακογιάννης θα ήταν προτιμότερο να παραδεχτεί και να διδαχτεί από τις αποτυχίες και την αναποτελεσματικότητα της διοίκησής του. Όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί μια επίσκεψη στο χώρο του λόφου, για να διαπιστώσει και ο ίδιος την κατάσταση που σήμερα επικρατεί».

Σχετικά Άρθρα