Αγρότες: “Ζεσταίνουν” τις μηχανές των τρακτέρ στα μπλόκα- Μεγάλη κινητοποίηση στην Agrotica Θεσσαλονίκης

 Αγρότες: “Ζεσταίνουν” τις μηχανές των τρακτέρ στα μπλόκα- Μεγάλη κινητοποίηση στην Agrotica Θεσσαλονίκης

Μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίζεται και ενόψει της έκθεσης Agrotica που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Σε πρώτο χρόνο το βάρος των διαβουλεύσεων πέφτει στις πλάτες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μόνο ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν έγινε μια συνολική επισκόπηση, όπως σε κάθε αντίστοιχη σύσκεψη, όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής. Γίνεται δηλαδή μια οργανωμένη προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να προσδιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που απαιτούνται.

Σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση θα περιμένει την αντίδραση των αγροτών επί του διαλόγου.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι από το 2019 έως σήμερα η κυβέρνηση έχει λάβει 19 μέτρα για τους αγρότες, τα οποία είναι τα εξής:

Μείωσε τη φορολογία των αγροτών και έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Με τον νόμο 4935/2022 δόθηκε, για πρώτη φορά, η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.
Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%. Επίσης, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις,
Με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, επανέφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδέοντας τες από το εισόδημα του παραγωγού.
Ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δύο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 290.000 αγρότες.
Έδωσε 400 εκατ. € για την ενίσχυση ρευ στότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι, εξορθολόγησε τη λειτουργία του Οργανισμού και επανέφερε το καθεστώς αποζημιώσεων σε μια εφάπαξ πληρωμή, εντός 12 μηνών από την εκδήλωση της ζημίας, σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβαλε την αποζημίωση σε τρείς δόσεις (70-20-10) και εξοφλούσε τον παραγωγό έως και 18 μήνες μετά την εκδήλωση της ζημίας
Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις.

Σχετικά Άρθρα