Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική τη Δευτέρα- Αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις- Αναλυτικά οι προβλέψεις

 Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική τη Δευτέρα- Αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις- Αναλυτικά οι προβλέψεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία η οποία πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο υδράργυρος έχει πέσει σε όλες τις περιφέρειες στην επικράτεια ενώ καταγράφονται διαρκώς νέες χιονοπτώσεις ανά περιοχή. Για “συνεχόμενες χιονοπτώσεις” κάνει λόγο ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουκάκης, για μεγάλο όγκο χιονιού σε Αττική, Βοιωτία και Κρήτη μιλά ο Τσατραφύλλιας. Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική τη Δευτέρα (29/1). Αναλυτική πρόβλεψη της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Με τις πολικές αέριες μάζες να πολιορκούν ήδη τη χώρα μας και να δίνουν τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κυλά η Κυριακή στη χώρα μας.

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

 1. Η χιονοκαιρία θα αφορά περιοχές της χώρας μας που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια, ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί και η περιοχή της Θράκης.
 2. Οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι συνεχόμενες, αλλά θα παρουσιάζονται κατά κύματα που σημαίνει θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις, οπότε και θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης.
 3. Η ημέρα με τις πιο οργανωμένες σε διάρκεια κι ένταση χιονοπτώσεις δείχνει να είναι η Τρίτη αλλά και οι πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε αυτό το χρονικό διάστημα συγκεντρώνει και αυξημένες πιθανότητες για χιονοστρώσεις που πολύ πιθανό να φέρουν και προβλήματα.
 4. Οι πιο σοβαρές χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος της υπερ-βόρειας Αττικής και βορειότερα με τις χιονοστρώσεις να εμφανίζονται και πολύ πολύ χαμηλά, όπως επίσης στα ορεινά ημιορεινά τοπικά και ημιπεδινά της κεντρικής – ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου, αλλά και στα ορεινά ημιορεινά της Κρήτης.
 5. Συγκεκριμένα για το νομό Αττικής οι πιο σοβαρές χιονοπτώσεις – χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Άνοιξη, το Κρυονέρι, Αφίδνες, Μαλακάσα, Καπανδρίτι. Από Μαρούσι μέχρι και Κηφισιά θα δούμε χιονοπτώσεις με τις χιονοστρώσεις όμως να μη δείχνουν τόσο εκτεταμένες στην περίπτωση που αυτές παρατηρηθούν. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο, δηλαδή γύρω από τα Βίλια και γενικά περιοχές που βλέπουν προς τον Κιθαιρώνα και τα δυτικά της Πάρνηθας όπου θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού και με διάρκεια.
  • Γενικά προβληματίζει ο βορειοανατολικός άνεμος που θα μεταφέρει και υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο ανεβάζοντας τα επίπεδα χιονόπτωσης στο νομό. Γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στα υπερβόρεια τμήματα του νομού αλλά και στα υπερ-βορειοδυτικά. Πλην αυτών των περιοχών στα υπόλοιπα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουμε προβλήματα χιονόστρωσης ακόμη και αν τοπικά χιονίσει όπως π.χ από Μαρούσι μέχρι και Κηφισια.
 6. Μεγάλη προσοχή στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες μέσα στην Τρίτη αλλά και την Τετάρτη ειδικά μέχρι και το μεσημέρι που πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε απαγορευτικό απόπλου.
 7. Ισχυρός παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά που στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ίσως να είναι και ολικός.
  Ακολουθούν χάρτες χιονόπτωσης που περιγράφουν το όλο φαινόμενο.

Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια

“Καλησπέρα!

Τα έντονα φαινόμενα αυτής της κακοκαιρίας θα εκδηλωθούν από τη Δευτέρα το απόγευμα και την Τρίτη κατά διαστήματα.Οι περιοχές που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα δεχτούν μέγαλο όγκο χιονιού είναι η Εύβοια( 200-300μ) , η Βοιωτία(200-300μ) ,η Αττική (300-400) ,η Κρήτη (500-600μ). Δεν αποκλείω και τις χιονοθύελλες σε αυτές τις περιοχές.”

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική τη Δευτέρα

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εφοδιασμός αντιολισθητικών αλυσίδων για όλες τις κατηγορίες οχημάτων από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) στην Αττική, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν. 

Ειδικότερα, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Τι ισχύει για τα φορτηγά

Ήδη από σήμερα, Κυριακή (28/1) η Τροχαία Αττικής και Βοιωτίας απαγόρευσαν την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων (φορτηγών) άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδωναπό τις 22:00 και μέχρι να υποχωρήσει η κακοκαιρία στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως χ/θ 34,000 της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

 • Οχήματα οδικής βοήθειας.
 • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.
 • Οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Τι θα ισχύσει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας

Λόγω της επικείμενης εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων τη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα) ενδέχεται να ισχύσει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα των Εθνικών Οδών.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι οδηγοί βαρέων οχημάτων να επιλέγουν εναλλακτική διαδρομή για τη μετάβασή τους από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα μέσω εναλλακτικών οδών της Δυτικής Ελλάδας.

Συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά Αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

 • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων,
 • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν,
 • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες,
 • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
 • να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για Δευτέρα (29/1) και Τρίτη (30/1)

Πρόγνωση για αύριο, Δευτέρα (29/1)

Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου και από το μεσημέρι και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου και στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης καθώς και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400μ.).

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στη Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια από -05 (μείον 5) έως 08 με 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ο καιρός τη Δευτέρα ανά περιοχή:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια παραθαλάσσια καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (περίπου 300-400μ.).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και από το βράδυ έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία κατά τόπους 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στις Σποράδες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρά στις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (περίπου 300-400μ).
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Σποράδες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (ενδεικτικά 300-400μ.).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη (30/1)

Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στην ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα βόρεια από -06 (μείον 6) έως 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 12, στα ανατολικά ηπειρωτικά από – 03 (μείον 3) έως 10 και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.