ΗΠΑ: Κατά του Μπάιντεν το Τέξας- Διχάζει τους Αμερικανούς το μεταναστευτικό

 ΗΠΑ: Κατά του Μπάιντεν το Τέξας- Διχάζει τους Αμερικανούς το μεταναστευτικό

Μόνο τον Δεκέμβριο ένα ρεκόρ 300.000 και πλέον παράνομων μεταναστών πέρασε τα σύνορα. Σημειώνεται πως 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες παρανόμως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2021.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε αυτή την εβδομάδα εναντίον του κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος έχει τοποθετήσει συρματόπλεγμα κατά μήκος χιλιομέτρων στα σύνορα με το Μεξικό σε μία προσπάθεια να εμποδίσει τις άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές.

Το τελευταίο διάστημα η προσοχή επικεντρώνεται σε ένα σημείο των συνόρων σε ένα μικρό τμήμα του ποταμού Ρίο Γκράντε που έχει γίνει ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία για τους μετανάστες που περνούν παράνομα από το Μεξικό.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης “Lone Star”, ο κ. Άμποτ προσπάθησε να εμποδίσει ή να αποτρέψει την είσοδο στην πολιτεία του, μεταξύ άλλων με την εγκατάσταση περίπου 48 χιλιομέτρων (30 μιλίων) συρματοπλεγμάτων κατά μήκος της πόλης Eagle Pass.

Μόνο τον Δεκέμβριο ένα ρεκόρ 300.000 και πλέον παράνομων μεταναστών πέρασε τα σύνορα. Σημειώνεται πως 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες παρανόμως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2021.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης έχει υποσχεθεί να προσθέσει περισσότερα συρματοπλέγματα για να πατάξει αυτό που αποκαλεί εισβολή. Αντίστοιχα ο ίδιος αλλά και η Δικαιοσύνη του Τέξας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και αρνήθηκαν σε αξιωματούχους της ομοσπονδιακής συνοριοφυλακής να βρεθούν στα σύνορα επικαλούμενη το δικαίωμα του Τέξας να αυτοπροστατευτεί από τις μεταναστευτικές ροές.

Οι εξελίξεις αυτές ωστόσο και η συνεπακόλουθη πολιτική αντιπαράθεση έχουν επιφέρει έναν μίνι διχασμό στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, 25 Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες εξέδωσαν κοινή δήλωση αλληλεγγύης προς τον κ. Άμποτ για το γεγονός ότι «ανέλαβε να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες από τα ιστορικά επίπεδα παράνομων μεταναστών, θανατηφόρων ναρκωτικών όπως η φαιντανύλη και τρομοκρατών που εισέρχονται στη χώρα μας».

«Αντάρτικο» από το Τέξας κατά του Μπάιντεν

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να δοθεί πλήρης πρόσβαση στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους μετανάστευσης σε ένα πάρκο κατά μήκος των νότιων συνόρων, το οποίο η πολιτειακή Εθνοφρουρά έχει αποκλείσει με συρματόπλεγμα, φράχτες και στρατιώτες.

Ο Τεξανός γενικός εισαγγελέας δεσμεύτηκε να συνεχίσει «τις προσπάθειες του Τέξας για την προστασία των νότιων συνόρων του απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπονομεύσει το συνταγματικό δικαίωμα αυτοάμυνας της Πολιτείας».

Ο «στρατός του Θεού» στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει τους μετανάστες

Την ίδια στιγμή αυτοκινητοπομπή εκατοντάδων Αμερικανών σκοπεύει να κατευθυνθεί προς τα σύνορα του Τέξας για να σταματήσει τους μετανάστες που περνούν στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Η ομάδα με την ονομασία “Take Our Border Back” (Παίρνουμε πίσω τα σύνορά μας) οργανώνεται στο Telegram και έχει πλέον περισσότερα από 1.600 μέλη.

Πολιτική αντιπαράθεση στη Γερουσία και έκκληση Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Guardian ότι η συμφωνία για τη μεταναστευτική πολιτική που διαπραγματεύεται η αμερικανική Γερουσία είναι η «αυστηρότερη και δικαιότερη» δυνατή σειρά μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκε να «κλείσει τα σύνορα» την ημέρα που θα υπογράψει το νομοσχέδιο. Οι διακομματικές συνομιλίες έχουν φθάσει σε κρίσιμο σημείο εν μέσω αυξανόμενων αντιδράσεων των Ρεπουμπλικανών. Νωρίτερα μέσα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι “νεκρή κατά την άφιξή της” στην παρούσα μορφή της, σύμφωνα με επιστολή προς τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία εξέτασε το Reuters.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε διατηρήσει τις περιοριστικές πολιτικές του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του επικρατέστερου υποψηφίου για το χρίσμα του κόμματός του.

«Αυτό που έχει διαπραγματευτεί θα είναι – αν περάσει σε νόμο – η πιο σκληρή και δίκαιη σειρά μεταρρυθμίσεων για την ασφάλεια των συνόρων που είχαμε ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Θα μου έδινε, ως Πρόεδρο, μια νέα εξουσία έκτακτης ανάγκης για να κλείσω τα σύνορα όταν αυτά υπερφορτωθούν. Και αν μου δοθεί αυτή η εξουσία, θα τη χρησιμοποιήσω την ημέρα που θα υπογράψω το νομοσχέδιο σε νόμο», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα