Τα παράδοξα με τον “καιρό χιονιά”- Ποιες περιοχές θα επηρεάσει, τι θα γίνει στην Αττική -Έκτακτο ΕΜΥ

 Τα παράδοξα με τον “καιρό χιονιά”- Ποιες περιοχές θα επηρεάσει, τι θα γίνει στην Αττική -Έκτακτο ΕΜΥ

Και σήμερα ο καιρός θα είναι ήπιος. Το σκηνικό θα αρχίσει να αλλάζει από την Κυριακή 28 Ιανουαρίου και ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση μέχρι την Τρίτη. Η μεγάλη αλλαγή αναμένεται από τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου όπου η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κι άλλο. Στην Αθήνα συγκεκριμένα  δεν θα ξεπερνάει στο κέντρο της πόλης τους 9 βαθμούς ενώ στα ανατολικά και τα βόρεια της χώρας οι θερμοκρασίες θα είναι ακόμα πιο χαμηλές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι θα φυσούν πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

Από την άλλη μεριά «ήλιος με δόντια» θα βγει στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα αφού ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος αλλά με ισχυρό παγετό. Μάλιστα στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία το πρωί θα φτάνει τους -7 με -8 βαθμούς.

«Καιρός χιονιά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος αναμένεται στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα βρέχει χιονόνερο και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά και τα ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο και στην Εύβοια.

Στην Αττική λίγα είναι τα χιόνια. Περισσότερο χιόνι θα πέσει στη Βοιωτία σε σχέση με το Πήλιο και την Εύβοια. Σε περίπτωση που σημειωθούν χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής δεν θα είναι τόσα πολλά.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας ενώ από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου θα φτάσει πάλι τους 16 βαθμούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν θα χιονίσει στον Όλυμπο αλλά θα έχει ήλιο. Ο χιονιάς θα είναι εστιασμένος στα Ανατολικά.

Η ΠΡΟΓΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ OPEN ΚΛΕΑΡΧΟ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗ

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟ METEO

Το Σάββατο (27/01) σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με λίγες τοπικές νεφώσεις. Περισσότερες θα είναι οι νεφώσεις στη βορειοανατολική χώρα, δίνοντας παροδικές βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, ενώ η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από -8 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από -4 έως 12-13, στην Ήπειρο από 0 έως 14, στη Θεσσαλία από -2 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 14-16, στα Επτάνησα από 5 έως 15, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου από 4 έως 12-13 και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 7 έως 14-15.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, με προοδευτική ενίσχυση στα βόρεια πελάγη στα 6 μποφόρ, ενώ στο βορειοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Το βράδυ, στο βορειοανατολικό Αιγαίο αναμένεται στροφή των ανέμων σε βορειοανατολικούς με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ημερήσια πρόγνωση καιρού από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τέλος, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και αρκετό κρύο νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και, από το βράδυ, βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι και εκ νέου τη νύχτα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι 6 με 7 και το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και πιθανώς στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις – Στη Μακεδονία, λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το μεσημέρι και εκ νέου από το βράδυ οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα ανατολικά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 και από το βράδυ στον Θερμαϊκό έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -3 έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, από το απόγευμα σχεδόν αίθριος – Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Ιόνιο τοπικά 6 και από αργά το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ – ΕΥΒΟΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, από το απόγευμα σχεδόν αίθριος με εκ νέου αύξηση των νεφώσεων τη νύχτα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα ανατολικά σε 5 με 7 και το βράδυ στην Εύβοια πιθανώς 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, το πρωί τοπικά στα ανατολικά και από το βράδυ στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 17 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα.
Άνεμοι: Στα νότια βόρειοι βόρειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ, στα βόρεια μεταβλητοί 4 και από το απόγευμα βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα και εκ νέου τη νύχτα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 στα ανατολικά και τις Σποράδες 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός καθώς δύο διαταραχές, η πρώτη την Κυριακή (28-01-24) και η δεύτερη από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24) θα επηρεάσουν τη χώρα.

Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από την δεύτερη διαταραχή. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (28-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης, από αργά το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν. Αντιθέτως, ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.

γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

δ) Την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την δεύτερη διαταραχή (από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη(30-01-24)) κυρίως στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σχετικά Άρθρα