Παπαγεωργίου στο libre: Τα Συνέδρια δεν συγκαλούνται ως Πόντιοι Πιλάτοι για να λύνουν προβλήματα

 Παπαγεωργίου στο libre: Τα Συνέδρια δεν συγκαλούνται ως Πόντιοι Πιλάτοι για να λύνουν προβλήματα

Υπέρμαχος του «νέου τρόπου συμμετοχής» μέσω των ψηφιακών εργαλείων της πλατφόρμας του iSyriza εμφανίζεται ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παυσανίας Παπαγεωργίου. Σε συνδυασμό με την δράση του Προέδρου του κόμματος, θεωρεί ότι είναι αυτά που «κάνουν δυνατή την υλοποίηση αυτού του νέου τρόπου συμμετοχής σε μια διαδικασία που τα υπόλοιπα κόμματα κρατούν ακόμη κεκλεισμένων των θυρών».

Ο κ. Παπαγεωργίου μιλά επίσης για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Και όπως λέει «τα συνέδρια δεν συγκαλούνται ως Πόντιοι Πιλάτοι για να λύνουν προβλήματα».

Σ’ ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σύμφωνα  με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του κόμματος, «εκπροσωπεί ένα πλειοψηφικό ποσοστό εντός του ευρύτερου χώρου των δημοκρατικών πολιτών. Καθιερώθηκε ως πρώτη επιλογή ενός ιδιαίτερα πολυσύνθετου σώματος. Εκεί δηλαδή όπου συναντιούνται το κέντρο και η σοσιαλδημοκρατία, η ανανεωτική αριστερά και ο δικαιωματικός φιλελευθερισμός, ο ριζοσπαστισμός και η κοινωνία των πολιτών».

Συνέντευξη

Κύριε Παπαγεωργίου, παρά το γεγονός ότι  στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η ΝΔ έχει διχαστεί αν όχι τριχοτομηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με την «κομματική πειθαρχία» που επέβαλε ο Πρόεδρος του κατάφερε να γίνει είδηση. Γιατί σε ζητήματα που είναι ξεκάθαρα για ένα Αριστερό κόμμα θα πρέπει να τίθεται «κομματική πειθαρχία»;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η πραγματική είδηση είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου και όχι το γεγονός της ανάδειξης της πειθαρχίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης. 

Ας θεωρήσουμε όμως ότι είτε έχουν εν μέρη συζητηθεί είτε δεν είναι της παρούσης τα μείζονα ζητήματα γύρω από το νέο νομοσχέδιο και τη στάση της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ενιαίο κόμμα. Και όπως συμβαίνει σε όλα τα ενιαία κόμματα, η ταυτότητά του συντίθεται από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του. Η δε Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι το εργαλείο με το οποίο αγωνίζεται για την υλοποίηση του προγράμματός του και την εφαρμογή των αρχών του. Ορισμένο Πολιτικό Πρόγραμμα και Αρχές λοιπόν.

Αυτά είναι και οι συνδετικοί κρίκοι των πράξεων και των λόγων. Η δε κομματική πειθαρχία για την οποία ξαφνικά τόσος λόγος ακούγεται… είναι ένα θεσμικό σύνορο. Ειδικά για ένα κόμμα διακυβέρνησης που κράτησε ζωντανή την γραμμική του συνέχεια καθ’ όλη την μεταπολίτευση όσο το εκλογικό του αποτύπωμα και η βάση του πολλαπλασιάζεται. Συνεπώς ένα πολύ χρήσιμο μέσο που δικαιούται και υποχρεούται να χρησιμοποιήσει για να τονίσει, να υπενθυμίσει και να υπηρετήσει τις Αρχές του, στο πλαίσιο του πολυκομματικού κοινοβουλευτισμού. Και αυτό φυσικά κάνει. Όταν και εφόσον χρειάζεται.

Το τριήμερο των Σπετσών σχολιάστηκε από πολλούς αρνητικά γιατί μοιάζει να μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε εταιρεία όπου καλούνται τα ανώτατα στελέχη του, δηλαδή οι βουλευτές, να συναντηθούν και συζητήσουν για το μέλλον της εταιρείας και να «ζυμωθούν». Ποιοι ήταν τελικά οι λόγοι που επελέγησαν οι Σπέτσες; Για να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;

Τα φώτα στρέφονται πάνω σε αυτό που ξεχωρίζει. Ενίοτε ιδιαίτερα βιαστικά και πριν ακόμη αποφασισθεί αν είναι φώτα επικρότησης ή επίκρισης. Όποιος αρνητικός σχολιασμός ακούστηκε, εξαντλήθηκε στη γεωγραφία, στο νεωτερισμό και στην αμηχανία. Δυστυχώς σε αυτά τα χαρακτηριστικά έχουμε συνηθίσει να περιορίζεται συχνά η υπεροπτική και άγονη κριτική. Κρίμα όμως ειλικρινά που, για μερικούς πολιτικούς και κάποιους σχολιαστές εξακολουθούν να είναι μόνο αυτά ο στόχος και όχι η ίδια ουσία. Γιατί στην πραγματικότητα το Σαββατοκύριακο αυτό των εργασιών, ήταν εξαιρετικά αποδοτικό, δημιουργικό και χρήσιμο.  Και βλέπω να επαναλαμβάνεται. Όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και από άλλα κόμματα.  

Να πάμε στα πολιτικά ζητήματα. Συνεργασίες με πρόσωπα ή με πολιτικούς σχηματισμούς ενόψει των Ευρωεκλογών θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Και παρεμπιπτόντως το ψηφοδέλτιο πότε θα ανακοινωθεί;

Αντιλαμβάνομαι ότι σας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το πότε θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο. Πρωτίστως όμως το δικό μας ενδιαφέρον δεν κρύβεται στην ονοματολογία αλλά στη διαδικασία. Στο πώς θα προκύψει το ψηφοδέλτιο. Γιατί και εδώ υπάρχει μια καινοτομία που προτάθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη και κάνει αμεσότερη την εμπλοκή των μελών και των πολιτών στον καθορισμό του ψηφοδελτίου. Τα ψηφιακά εργαλεία όπως η πλατφόρμα του iSyriza και η δράση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνουν δυνατή την υλοποίηση αυτού του νέου τρόπου συμμετοχής σε μια διαδικασία που τα υπόλοιπα κόμματα κρατούν ακόμη κεκλεισμένων των θυρών.  

  • Στην αμιγώς πολιτική διάσταση τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το κόμμα του προοδευτικού χώρου, που κοινοβουλευτικά και κοινωνικά καθ’ όλη την τελευταία δεκαπενταετία, ακόμη και όταν όλα κατέρρεαν, στάθηκε μόνο του στο πλευρό των δημοκρατικών πολιτών, απέναντι στην κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων, ακραίων συντηρητικών και σκληρά δεξιών προτάσεων.

Τονίζω το “μόνο του” γιατί πέραν μιας παλέτας με τα προσωρινά κομματικά σχήματα που ήλθαν και απήλθαν, υπήρξε το μέρος της ιστορικής δημοκρατικής κοινοβουλευτικής παράδοσης της χώρας μας, που δέχτηκε την πρόκληση και πέρασε από την λεγόμενη ‘‘άνεση’’ του καταγγελτικού και αντιπολιτευτικού λόγου, στην υποχρέωση και τις ευθύνες της διακυβέρνησης.  Χάρη σε αυτή του την υπομονή και την υπευθυνότητα, πέτυχε να εκφράζει και να εκπροσωπεί ένα πλειοψηφικό ποσοστό εντός του ευρύτερου χώρου των δημοκρατικών πολιτών. Καθιερώθηκε ως πρώτη επιλογή ενός ιδιαίτερα πολυσύνθετου σώματος. Εκεί δηλαδή όπου συναντιούνται το κέντρο και η σοσιαλδημοκρατία, η ανανεωτική αριστερά και ο δικαιωματικός φιλελευθερισμός, ο ριζοσπαστισμός και η κοινωνία των πολιτών. Συνεπώς οι συνέργειες είναι η ίδια η βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι αληθινές όμως συνέργειες και όχι οι εγκολπώσεις μονάδων για χάρη της πρόσκαιρης επικοινωνίας. 

Οι Έλληνες πως πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς για πολλούς δεν έχουν τεράστιο πολιτικό βάρος και είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για λόγους όπως π.χ. η ακρίβεια καταψηφίζοντας τη ΝΔ. Αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και με ποιον τρόπο;

Διαβάζοντας μετρήσεις και έρευνες όπως την πρόσφατη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κατανοούμε ότι οι πολίτες θα φτάσουν στην κάλπη δυσαρεστημένοι, απογοητευμένοι και φτωχότεροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Αφουγκράζεται την αγωνία τους. Αγωνίζεται να επικαιροποιήσει την πρόταση και την ομάδα που θα βοηθήσει τους πολίτες να βγουν από το αδιέξοδο, να ζουν με αξιοπρέπεια, χωρίς φόβο για το κάθε επόμενο λεπτό. Να ζουν όλα αυτά που για περισσότερο από το 80% των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια έφτασαν να είναι ανάμνηση από ένα όνειρο. Αυτά που δικαιούνται.

Το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί θα γίνει τελικά τον Φεβρουάριο;  Μπορεί να λύσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μετά την ήττα του περασμένου Ιουλίου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρέμεινε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αξιωματική αντιπολίτευση. Ολοκλήρωσε τις εσωκομματικές εκλογές με μεγάλη συμμετοχή και ζωντάνια και βλέπει ξανά τη βάση του και την κοινωνική του αλληλεπίδραση να μεγαλώνουν. Λίγους μήνες μετά και ο προσυνεδριακός διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει.  Στις εκδηλώσεις τα μέλη καταθέτουν απόψεις πάνω σε μια μεγάλη έκταση ζητημάτων. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής έχουν ανακοινωθεί από την Κ.Ε. Το 4ο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Φεβρουαρίου. Για τη διεξαγωγή και τη διαδικασία υπάρχουν καταστατικές προβλέψεις, όπως η λειτουργία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και της Επιτροπής Θέσεων. Οι λόγοι για τη διεξαγωγή ενός Έκτακτου Συνεδρίου καθορίζονται από τη χρονική στιγμή, το πολιτικό επιδιωκόμενο, την ιστορική συγκυρία. Τα Συνέδρια δεν συγκαλούνται ως Πόντιοι Πιλάτοι για να λύνουν προβλήματα. Είναι η δημοκρατική διαλογική διαδικασία που επικαιροποιεί τις πολίτικες λύσεις, ανανεώνει την εντολή και ορίζει τα μέσα για την εφαρμογή τους. Υπό αυτό το πρίσμα θα γεννηθούν νέες προοπτικές και θα προκύψουν νέες δυνατότητες. 

Σχετικά Άρθρα