Ο ΠΟΥ απορρίπτει τις κατηγορίες του Ισραήλ για “συνεργασία” με τη Χαμάς

 Ο ΠΟΥ απορρίπτει τις κατηγορίες του Ισραήλ για “συνεργασία” με τη Χαμάς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αρνήθηκε κατηγορηματικά την Παρασκευή (26/1) τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι είχε συνεργαστεί με τη Χαμάς, αγνοώντας τα ισραηλινά στοιχεία για τη «στρατιωτική χρήση» των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι τέτοιες κατηγορίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το προσωπικό της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή.

Οι κατηγορίες για «αθέμιτη σύμπραξη» ΠΟΥ- Χαμάς

Η απάντηση του επικεφαλής του ΠΟΥ (ήταν η δεύτερη κατά σειρά και) ήρθε μία ημέρα μετά τις κατηγορίες για «αθέμιτη σύμπραξη» ΠΟΥ- Χαμάς, που εκτόξευσε η πρέσβειρα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, η Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, η οποία μιλώντας την Πέμπτη (25/1) στη σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, υποστήριξε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμόςαγνόησε τις ισραηλινές αποδείξεις πως η παλαιστινιακή οργάνωση χρησιμοποιούσε τα νοσοκομεία της Γάζας «για τρομοκρατικούς σκοπούς». Κατηγόρησε, επίσης, τη Χαμάς ότι «στρατιωτικοποίησε όλη την αστική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο μιας προμελετημένης στρατηγικής» και ότι «Σε κάθε νοσοκομείο που έψαξε ο Ισραηλινός Στρατός στη Γάζα, βρήκε στοιχεία για τη στρατιωτική χρήση της Χαμάς»… «Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα γεγονότα, τα οποία ο ΠΟΥ επέλεξε να αγνοήσει κατ’ επανάληψη. Εδώ, δεν μιλάμε για ανικανότητα. Πρόκειται για αθέμιτη σύμπραξη», υποστήριξε η Σαχάρ.

Η απάντηση του επικεφαλής του ΠΟΥ

Την πρώτη απάντηση έδωσε ο Δρ. Τέντρος στις κατηγορίες της Σαχάρ, αμέσως, την Πέμπτη (25/1), εμφανώς συγκινημένος, απευθυνόμενος στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ, με δάκρυα στα μάτια, και υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το 70% των θανάτων στη Λωρίδα της Γάζας ήταν γυναίκες και παιδιά. «Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά κίνητρο για να επιτευχθεί μια ‘πολύ καθυστερημένη’ κατάπαυση του πυρός, είπε. «Είναι πάντα εφικτό να αναζητήσουμε μια λύση. Είναι μόνο η θέληση που απαιτείται», πρόσθεσε με τη συγκίνηση να τον κατακλύζει.

Ο Δρ. Τέντρος περιστασιακά εκδηλώνει τη συναισθηματική του φόρτιση όταν μιλά για τις επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά, αναφέροντας τα πρώτα του χρόνια στην Αιθιοπία.

«Πιστεύω ειλικρινά, λόγω της δικής μου εμπειρίας ότι ο πόλεμος δεν φέρνει λύσεις εκτός από περισσότερο πόλεμο, περισσότερο μίσος, περισσότερη αγωνία, περισσότερη καταστροφή», πρόσθεσε, σκουπίζοντας τα μάτια του.
«Δυσκολεύομαι να μιλήσω γιατί… η κατάσταση ξεπερνά τα λόγια», κατέληξε.

Οι αντεγκλήσεις μεταφέρθηκαν στην πλατφόρμα X

Μετά την άρνηση των κατηγοριών από τη μεριά του επικεφαλής του ΠΟΥ, η Σαχάρ επανήλθε με τις κατηγορίες της, σε πιο επιθετικό ύφος, με αναρτήσεις της στην πλατφόρμα X, με τις οποίες προειδοποιούσε τον ΠΟΥ ότι «με το να μην καταδικάζετε τη Χαμάς ή να μην λαμβάνετε καμία ενέργεια για να την αποτρέψετε να ενσωματωθούν σε νοσοκομεία και περιοχές πολιτών, βάζετε σε κίνδυνο αυτούς που υποτίθεται ότι προστατεύετε».

Στις αναρτήσεις αυτές δεν άργησε να απαντήσει ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, πάντα στο Χ (πρώην twitter):«Ο ΠΟΥ διαψεύδει την κατηγορία του Ισραήλ στη χθεσινή συνεδρίαση (της Πέμπτης 25/1)  του εκτελεστικού συμβουλίου ότι ο ΠΟΥ βρίσκεται σε «συμπαιγνία» με τη Χαμάς και «κλείνει τα μάτια» στα δεινά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Τέτοιοι ψευδείς ισχυρισμοί είναι επιβλαβείς και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το προσωπικό μας, που διακινδυνεύει τη ζωή του για να εξυπηρετήσει τους ευάλωτους. Ο ΠΟΥ είναι αμερόληπτος και εργάζεται για την υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων», κατέληξε ο Δρ. Τέντρος, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η εγκατεστημένη σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στο παλαιστινιακό έδαφος.  

Σχετικά Άρθρα