Μάντζος για τουρκικά F16: Εγγυήσεις πως δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας

 Μάντζος για τουρκικά F16: Εγγυήσεις πως δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας

Να υπάρξουν εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι τα F-16 που θα προμηθευτεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Εξωτερικών Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, με αφορμή την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προμήθειας F-35 στην Ελλάδα και F-16 στην Τουρκία. Όπως είπε, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλλει στις ΗΠΑ πού θα προμηθεύσουν οπλικά συστήματα. Πρόσθεσε πως είναι βέβαια παρακινδυνευμένο να υπολογίζει κανείς πως η Τουρκία θα τηρήσει εγγυήσεις γιατί δεν κινείται με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και είναι μια «αναθεωρητική δύναμη».

Επίσης, σημείωσε πως η Τουρκία ήταν σε ένα συνεχές παζάρι με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία με στόχο να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη.

Ο κ. Μάντζος ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην Κοινή Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει και επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Αναφερόμενος στο επικείμενο νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και τις κινητοποιήσεις-καταλήψεις, επεσήμανε πως οι κινητοποιήσεις των φοιτητών είναι συνταγματικό δικαίωμα όταν μάλιστα υπάρχει αίσθηση ότι πλήττονται τα δημόσια ΑΕΙ.

Τόνισε πως ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο διάλογο για την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και αναστέλλει την συζήτηση για το άρθρο 16 του Συντάγματος και προχωράει σε ένα πείραμα με παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων και σε μια νέα αγορά εργασίας με δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων πολλών ταχυτήτων.

Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει εκτεταμένος διάλογος για την Παιδεία, την αναβάθμιση και την επαρκή χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Σχετικά Άρθρα