Μη κρατικά ΑΕΙ: Κλιμάκωση και έντονες αντιδράσεις για την εισαγγελική παρέμβαση στις καταλήψεις

 Μη κρατικά ΑΕΙ: Κλιμάκωση και έντονες αντιδράσεις για την εισαγγελική παρέμβαση στις καταλήψεις

Προς κλιμάκωση οι κινητοποιήσεις των φοιτητών μετά την εισαγγελική παρέμβαση στις καταλήψεις η οποία προκαλεί και έντονες πολιτικές αντιδράσεις . Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι φοιτητές που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις στις σχολές, αλλά και οι πρυτανικές αρχές, τη στιγμή που οι κινητοποιήσεις κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων κλιμακώνονται. Ο λόγος είναι ότι

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, κόμματα και δυνάμεις της Αριστεράς εκφράζουν τη έντονη τους αντίθεσή τους για όσα συμβαίνουν, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ τονίζει σε σχόλιό του πως η κυβέρνηση «καταφεύγει στον αυταρχισμό και στην καταστολή», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι αγώνες «θα συνεχιστούν ακόμα πιο μαζικά και θα νικήσουν γιατί είναι δίκαιοι».

ΚΚΕ

Αφού έπεσαν στο κενό τα ψέματα, η παραπληροφόρηση, οι απειλές και οι εκβιασμοί περί απώλειας της εξεταστικής, η κυβέρνηση της ΝΔ καταφεύγει στον αυταρχισμό και στην καταστολή.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι η μαζική, πλειοψηφική εναντίωση των νέων στο αντιδραστικό και άδικο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχει ήδη στριμώξει την κυβέρνηση. Οι αγώνες θα συνεχιστούν ακόμα πιο μαζικά και θα νικήσουν γιατί είναι δίκαιοι.

Η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για «ποινικοποίηση της υπεράσπισης του δημοσίου πανεπιστημίου» και εκφράζει την απερίφραστη στήριξή της «στο φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα και τις αποφάσεις των μαζικών τους συνελεύσεων». 

Νέα Αριστερά

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστήμιου εντείνονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του εκβιάζουν ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης βάζοντας στο στόχαστρο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες αλλά και τις πρυτανικές Αρχές. 

Σε μια πρωτοφανή κίνηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και θέτει υπό έρευνα προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών όσους συμμετέχουν στις καταλήψεις, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων. 

Η Νέα Αριστερά στέκεται απερίφραστα δίπλα στο φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα και τις αποφάσεις των μαζικών τους συνελεύσεων. H διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου και η απόπειρα τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του φοιτητικού κινήματος δεν θα περάσουν. 
Προς εκείνους που επεξεργάζονται σενάρια έντασης και καταστολής, το λέμε ξεκάθαρα: Ούτε να το σκέφτεστε.
Προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες: Έχετε το ισχυρότερο όπλο, το δίκιο σας και την αξιοπρέπεια του αγώνα. Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας.

«Η κυβέρνηση σκληραίνει επικίνδυνα το παιχνίδι», τονίζει το ΜέΡΑ25, προσθέτοντας πως αυτή «είναι μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη που δυναμιτίζει ένα ήδη επιβαρυμένο κλίμα».

ΜέΡΑ25

Τη στιγμή που αυξάνεται το κύμα οργής και αντιδράσεων κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε όλη τη χώρα,  η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε κατεπείγουσα αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση σκληραίνει επικίνδυνα το παιχνίδι. Μετά την εγκύκλιο Πιερρακάκη για τηλε-εξετάσεις και τον εκβιασμό του Άδωνι Γεωργιάδη προς τις πρυτανικές αρχές για διακοπή της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, στην πιθανότητα άρνησης κλήσης της αστυνομίας για διάλυση των καταλήψεων, η σημερινή εξέλιξη είναι διολίσθηση σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Με την αιφνιδιαστική ενέργεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο στόχαστρο μπαίνουν όχι μόνο οι καταλήψεις, αλλά και οι πρυτανικές αρχές, καθώς ερευνάτε εάν προχώρησαν σε ενέργειες προκειμένου να αποτρέψουν τις καταλήψεις, αλλά και τι έπραξαν στη συνέχεια στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Η κυβέρνηση καλεί τους πρυτάνεις και τους καθηγητές να προχωρήσουν στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμη και αν η ακαδημαϊκή κοινότητα διαφωνεί. Ζητά δηλαδή οι πανεπιστημιακές αρχές να της “δείξουν με το δάχτυλο” φοιτητές.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά και βάζει απέναντί της όλο το φοιτητικό κίνημα. Είναι μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη που δυναμιτίζει ένα ήδη επιβαρυμένο κλίμα. Με την κίνηση αυτή προσπαθεί να εκβιάσει ωμά το φοιτητικό κίνημα, ώστε να σταματήσει τις κινητοποιήσεις του.

Τους κάνουμε γνωστό πως δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις απειλές τους και δεν θα υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστήμιου.

Καμία σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σχετικά Άρθρα