Τουρκικές πηγές: Απόψε το αίτημα στο Κογκρέσο για τα F 16 και τα F 35

 Τουρκικές πηγές: Απόψε το αίτημα στο Κογκρέσο για τα F 16 και τα F 35

Απόψε η Τουρκία θα δει το αίτημά της για αγορά F-16 να υποβάλλεται στο Κογκρέσο κι έτσι οι προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους και θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν απόψε, δήλωσαν στο Al-Monitor καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα έγγραφα που σχετίζονται με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο την Τρίτη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενημερώσει με τη σειρά του επίσημα το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για την επικείμενη πώληση περίπου 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 Stealth στην Ελλάδα και 40 νέων F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η κοινοποίηση θα μπορούσε να γίνει ήδη από σήμερα.

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 θα δημιουργήσουν μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύδονται οι διαδικασίες και την Δευτέρα θα φθάσει στα χέρια του Υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια το draft της LOA(Letter of Offer and Acceptance). Μετά την παρέλευση των 14 ημερών, από την επιστολή στο Κογκρέσο, που προβλέπει η διαδικασία για την σιωπηρή έγκριση της πώλησης των F-35 ,αυτή η LOA παίρνει τελική και επίσημη μορφή.

Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον και ως μοχλός πίεσης για να καμφθεί ο Τ.Ερντογάν και η προειδοποίηση είχε δοθεί από τον ίδιο τον Α.Μπλίνκεν στην επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άμεσα τότε η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει για την έγκριση της συμφωνίας πώλησης των F-35 στην Ελλάδα. Μια κίνηση η οποία θα ηταν καταστροφική για την Τουρκία η οποία θα κινδύνευε να μεινει μονο με τα παλιά F-16.

  • Η επικύρωση από την Τουρκία τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας νωρίς την Παρασκευή με τις ευλογίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία κατέθεσε το αίτημά της να αγοράσει 40 νέα F-16 και τα κιτ έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, αφού εκδιώχθηκε από την κοινοπραξία που κατασκευάζει το πρόγραμμα F-35 νέας γενιάς. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ -με τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό της συμμαχίας, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες- αποκλείστηκε από το πρόγραμμα μετά τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων το 2020, λόγω της αγοράς του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε δημοσίως την πώληση πέρυσι, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση εν μέσω αντιδράσεων από ορισμένους νομοθέτες που απείλησαν να μπλοκάρουν την πώληση, επικαλούμενοι αυτό που περιέγραψαν ως τουρκική επιθετικότητα προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, ιδίως την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα