Με ένα “κλικ”!- Tι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

 Με ένα “κλικ”!- Tι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων. Από φέτος αναμένεται μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο συμπλήρωσής τους, η οποία θα αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν είχαν πέρυσι καμιά μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, θα απελευθερωθούν από τον «πονοκέφαλο» της συμπλήρωσης των στοιχείων τους.

Η μοναδική υποχρέωση του φορολογούμενου θα είναι ο έλεγχος των προσωπικών στοιχείων, και των ποσών από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα που είναι «περασμένα» από την υπηρεσία.

Εάν δεν βρουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα επιβεβαιώνουν την υποβολή δήλωσης, ενώ την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν ασχοληθούν καν με τη φορολογική δήλωση, θα θεωρηθεί ότι έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο.

Πάντως το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους προ συμπληρωμένους κωδικούς για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει και δεν έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει προσυμπληρωμένα δεδομένα να υπάρχουν στις δηλώσεις του 2025 στις δηλώσεις Ε2 για εισοδήματα από ακίνητα ή στους κωδικούς που αφορούν συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να είναι προσυμπληρωμένες και κλειδωμένες οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Εκτός από αυτήν δεν αναμένεται κάποια άλλη αλλαγή ως προς τις πληρωμές. Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιουλίου είτε σε 8 ισόποσες δόσεις με την τελευταία να είναι τον Φλεβάρη του 2025.

Σχετικά Άρθρα