ΣΥΡΙΖΑ: Πονοκέφαλος η δημοσκοπική στασιμότητα- “Γκάζι” με πρωτοβουλίες και Συνέδριο.

 ΣΥΡΙΖΑ: Πονοκέφαλος η δημοσκοπική στασιμότητα- “Γκάζι” με πρωτοβουλίες και Συνέδριο.

Παρά την έντονη και πολύπλευρη δραστηριότητα του Στέφανου Κασσελάκη,  δημοσκοπικά τα πράγματα εξακολουθούν να μην πηγαίνουν καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 9-10%, παρά τις απώλειες που καταγράφει η ΝΔ και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει συνολικά το χώρο της κεντροαριστεράς. Η συνεδρίαση της ΚΟ στις Σπέτσες μπορεί να έβαλε φρένο σε μια περίοδο διαδοχικών επικοινωνιακών λαθών, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ξεφύγει από τη δίνη της εσωστρέφειας.

Καθώς οδεύει άλλωστε και προς το Συνέδριο (23-25/2), από μόνο του εντείνει τις εσωκομματικές διεργασίες και τα “συντροφικά μαχαιρώματα” για την επικράτηση στο σώμα των συνέδρων και σε δεύτερο χρόνο για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει το νέο Γραμματέα του κόμματος.

  • Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο προσυνεδριακός διάλογος σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο θα δώσει νέα πνοή και θα συμβάλει πέρα από την  οργανωτική και στην προγραμματική-ιδεολογικοπολιτική  ανασυγκρότηση του κόμματος με στόχο την διατήρηση της δεύτερης θέσης στο πολιτικό σκηνικό με ποσοστό πάνω από 15%, ώστε να έχει τον πρώτο λόγο στα τεκταινόμενα της κεντροαριστεράς.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας καθώς είπε “Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει μία απάντηση στην κοινωνία. Προσωπικά εκτιμώ ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το συνέδριο η εικόνα μίας ολοκληρωμένης αξιόπιστης πρότασης προς την κοινωνία δεν θα έχει ολοκληρωθεί. Εξάλλου ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για το συνέδριο μόλις πριν από δέκα ημέρες” και τόνισε  “Το πρόβλημα και η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ήταν η αλλαγή του Προέδρου, το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να αλλάξει το κόμμα γιατί υπήρχαν σοβαρά ελλείμματα, όπως και στην εκπομπή του προς την κοινωνία. Πρέπει να υπάρχει μία αξιόπιστη πρόταση εναλλακτικής προοδευτικής Κυβέρνησης, όχι μόνο αντιπολίτευση. Δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα οπαδών, χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα κάνει μεταρρυθμίσεις. Και η στάση που κρατήσαμε στην επιστολική ψήφο ήταν μια απόδειξη ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε υπερβάσεις και να καταθέτουμε προτάσεις”.

  • Είναι προφανές ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το Συνέδριο αφενός το τερμα μιας μακράς περιόδου  εσωστρέφειας και αφετέρου την αφετηρία μιας νέας αρχής. Μέχρι τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δοκιμαστεί στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτος σταθμός οι αλλαγές στους Κώδικες (Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας), ακολούθως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και προς το τέλος Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τα μη κρατική-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Όσον αφορά τους Κώδικες η δήλωση στον ΑΝΤ1 του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ότι “ο νόμος Παρασκευόπουλου οδήγησε στο να αποφυλακιστεί όλο το βαρύ έγκλημα της χώρας” και ότι “Οι διευθυντές των φυλακών έλεγαν ότι αν η κοινωνία έβλεπε ποιοι αποφυλακίζονται θα είχαν κλειστεί όλοι στα σπίτια τους και δεν θα έβγαιναν έξω. Όλο το βαρύ έγκλημα της χώρας.” αποτελεί casus belli για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

“Ο κ. Γ. Φλωρίδης, πρόσφατη μετεγγραφή του κ. Μητσοτάκη, προέβη – μέσα σ’ έναν οίστρο ποινικού λαϊκισμού – σε μια πρωτοφανή αθλιότητα, επιχειρώντας να συνδέσει την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με εγκληματίες. Καλό θα ήταν να προσέχει πριν μιλήσει” σχολίασε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης αι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, σημειώνοντας “Γιατί ο κ. Φλωρίδης δεν έχει πει κουβέντα για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»; Άραγε γνωρίζει ότι οι αλλαγές στον Αστικό Κώδικα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης;”

Παράλληλα και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε στον Γ. Φλωρίδη λέγοντας “στην περίοδο ισχύος του «νόμου Παρασκευόπουλου» οι στατιστικές της βαριάς εγκληματικότητας έδειχναν μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τη σημερινή. Όπως φαίνεται, όμως, όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τα ψεύδη μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!” και πρόσθεσε “δεν ξέρω για ποιο λόγο ο κ. Φλωρίδης επιχειρεί τόσα χρόνια  μετά τους νόμους 4322/2015 και 4411/2016 να με στοχοποιήσει προσωπικά. Προφανώς ο κ. Υπουργός γνωρίζει πόσες συνέπειες ύβρεων και απειλών βίας προκάλεσαν τότε στην καθημερινότητά μου οι ψευδολογίες αυτές, που έχουν καταγραφεί άλλωστε επίσημα”.

Σε ότι έχει να κάνει με τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο χρόνο να θετικός επί της αρχής, ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε με νόημα “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφραστεί δύο φορές για το θέμα, με τις αντίστοιχες προτάσεις νόμων που καταθέσαμε, η πρώτη το 2022, με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και η δεύτερη στις αρχές του τρέχοντος έτους, με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η θέση μας έχει εκφραστεί και ίσως είναι και μία καλή βάση για συζήτηση. Η δική μας ανάγνωση είναι ότι για εμάς είναι ταυτοτικό ζήτημα και ως εκ τούτου προκύπτει μία ομόθυμη διάθεση να το στηρίξουμε. Αλλά πρέπει να δούμε και το νομοσχέδιο…”.

Σχετικά Άρθρα