Αγρότες: Στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα -Ενισχύονται τα μπλόκα (εικόνες,vid)

 Αγρότες: Στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα -Ενισχύονται τα μπλόκα (εικόνες,vid)

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, ζητώντας λύση στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα λιπάσματα. Οι ίδιοι μεταξύ άλλων ζητούν αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα καθώς επίσης και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται κατά 100% η παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους. Την ίδια στιγμή ενισχύονται τα μπλόκα στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία.

Στη Λάρισα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας ούτως ώστε να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν πρώτος σταθμός της κινητοποίησης είναι η συγκέντρωση τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας μεθαύριο, Κυριακή.

Αγρότες και τρατκέρ στον δρόμο
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ (Κινητοποίηση αγροτών στη Λάρισα)
Τρακτέρ και αγρότες στον δρόμο
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ (Κινητοποίηση αγροτών στη Λάρισα)
Αγρότες και τρακτέρ στην εθνική οδό
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ (Κινητοποίηση αγροτών στη Λάρισα)

Επόμενος σταθμός θα είναι η προσέγγιση του κόμβου των Τεμπών, με τα τρακτέρ, από την πλευρά της Λάρισας.

Παράλληλα, αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο. Πλέον στον κόμβο της Καρδίτσας -στον αυτοκινητόδρομο Ε65- βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ και στο πλάνο των κινητοποιήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Ε65.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μπλόκα στον κόμβο του Πλατύκαμπου από αγρότες της Λάρισας, στον κόμβο του αυτοκινητόδρομου Ε65 από τους αγρότες της Καρδίτσας, στον Ζάρκο από τους αγρότες των Τρικάλων, στον Αλμυρό και τον Ριζόμυλο από αγρότες της Μαγνησίας, ενώ οι αγρότες της Νάουσας βρίσκονται στην είσοδο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες επιχείρησαν να αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους τον κόμβο του αεροδρομίου. Ωστόσο δυνάμεις των ΜΑΤ τους σταμάτησαν τοποθετώντας κλούβες στην κάθοδο από Επανομή προς Πλαγιάρι.

ΜΑΤ μπροστά από τρακτέρ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Αγρότες και τρακτέρ μπροστά απο κλούβα των ΜΑΤ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ (Διαμαρτυρία αγροτών στη Θεσσαλονίκη

Όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, σε ένδειξη καλής θέλησης οι αγρότες αποχώρησαν και επέστρεψαν στην Επανομή, όπου προγραμματίζουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Αγροτικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στη Θέρμη, στην Χαλκηδόνα όσο και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών, στη διασταύρωση για Κιλκίς. Αντίστοιχες δράσεις σημειώθηκαν στις περιοχές ΚουφάλιαΛαγκαδά και Κιλκίς.

Τρακτέρ στον δρόμο
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ (Διαμαρτυρία αγροτών στη Θεσσαλονίκη)

Στην Κοζάνη, αγρότες έδωσαν το ραντεβού τους νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Μαυροδένδρι στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στη συνέχεια με μηχανοκίνητη πορεία έφτασαν στο κέντρο της Κοζάνης με 100 περίπου τρακτέρ να διέρχονται με κατεύθυνση την Περιφέρεια χωρίς όμως να δημιουργήσουν προβλήματα. Οι ίδιοι επέδωσαν ψήφισμα στον Δήμαρχο, θέτοντας τα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και κυρίως για τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.

Κοζάνη

Κινητοποίηση συμβολικού χαρακτήρα έξω από το δημαρχείο Χαλκηδόνας πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, αντίστοιχα και στη Νάουσα. Στα Γιαννιτσά, έκαναν πορεία μέσα στην πόλη, επέδωσαν ψήφισμα και στη συνέχεια, θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στα γήπεδα και την είσοδο της πόλης.

Νάουσα

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Σέρρες, πραγματοποιώντας δυναμική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Σέρρες
Σέρρες

Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης, ενώ έχουν προαναγγείλει για την Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς.

Καστοριά
Καστοριά

Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες και στην Αιτωλοακαρνανία και ήδη έχουν κάνει κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους.

nafpaktos_agrotes

Οι αγρότες του κάμπου του Μόρνου σε Ναυπακτία και Δωρίδα συγκεντρώθηκαν το πρωί στον κόμβο των Μαλαμάτων και στην συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της Ναυπάκτου και κατέληξαν στο γήπεδο όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα.

nafpaktos_agrotes2

Στα Γρεβενά, οι αγροκτηνοτρόφοι αποσύρθηκαν από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και παράταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην Μυρσίνα.

Γρεβενά

Επιπλέον, αγρότες από τη Φθιώτιδα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Λαμίας. Αντιπροσωπεία των αγροτών συνάντησε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Αγρότες έξω από την ΠΕ Φθιώτιδας
EUROKINISSI/ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ (Κινητοποίηση αγροτών στη Λαμία)

Λίγο νωρίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας αγρότες έριξαν άχυρο στην είσοδο του κτιρίου.

EUROKINISSI/ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τρακτέρ έξω από την ΠΕ Φθιώτιδας στη Λαμία
EUROKINISSI/ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ (Κινητοποίηση αγροτών στη Λαμία)

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους αγρότες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται κορύφωση των κινητοποιήσεων με σκοπό να βρεθούν στην Αθήνα και να συναντηθούν με στελέχη της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα