Σάννα Μαρίν: “Δεν είμαι πια πρωθυπουργός, αλλά ακόμα κάνω πάρτι” – Η συνέντευξη στο Elle

 Σάννα Μαρίν: “Δεν είμαι πια πρωθυπουργός, αλλά ακόμα κάνω πάρτι” – Η συνέντευξη στο Elle

Το περιοδικό Elle δημοσίευσε συνέντευξη της Σάννα Μαρίν. Η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας αναφέρθηκε στο περιβόητο βίντεο με τον χορό της, στο πόσο άλλαξε τη ζωή της η πολιτική, αλλά και πόσο η ίδια η πολιτική άλλαξε μαζί της….

«Πέρυσι το φθινόπωρο, οι παρευρισκόμενοι μέσα σε μια αίθουσα διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, κάθισαν με ανυπομονησία περιμένοντας την άφιξη της Sanna Marin, της πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας, η οποία έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο, άνδρας ή γυναίκα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019 σε ηλικία 34 ετών. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε δύο ώρες. Υπήρχε και ένας σύνδεσμος Zoom για όσους δεν είχαν την τύχη να βρουν μια θέση.

«Ήταν σαν να έπαιρνα εισιτήρια για να δεις τους Rolling Stones», λέει η Leslie Johns, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και δικαίου, και αναπληρωτής διευθυντής του Burkle Centre for International Relations του UCLA, που ήταν χορηγός της διάλεξης.

Το πλήθος ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένο όταν άκουσε τη Marin να μιλά για το πώς οδήγησε τη χώρα της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πόσοι άνθρωποι το κάνουν αυτό στη ζωή τους, πόσο μάλλον στα μισά τους;» λέει ο Τζονς θαυμάζοντας.

Είναι αλήθεια, η Sanna Marin είναι το πιο κοντινό πράγμα που έχει η παγκόσμια πολιτική σε έναν ροκ σταρ. Φορούσε δερμάτινα μπουφάν για να συναντηθεί με άλλους παγκόσμιους ηγέτες και έχει 1 εκατομμύριο ακολούθους στο Instagram, όπου το feed της δείχνει στιγμιότυπά της να ποζάρει με διασημότητες και να γλεντάει με φίλους σε μουσικά φεστιβάλ.

Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της ως πρωθυπουργός, επαινέθηκε για τον επιδέξιο χειρισμό της με τον COVID, την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο.

Ωστόσο, παρά τα επιτεύγματά της, εκτός των πολιτικών κύκλων, η Marin είναι γνωστή κυρίως για τις χορευτικές της κινήσεις, μετά τη διαρροή ενός βίντεο τον Αύγουστο του 2022 που έδειχνε εκείνη και τους φίλους της να χορεύουν σε ένα ιδιωτικό πάρτι. Κατά την αναφορά αυτού του άρθρου τους τελευταίους μήνες, έχω πει στους ανθρώπους εδώ και εκεί για το τι δουλεύω, και όλοι, από φίλους μέχρι οδηγούς Uber μέχρι τους φρουρούς ασφαλείας κοσμημάτων στο πλατό στη φωτογράφηση αυτής της ιστορίας είπαν κάτι στον το αποτέλεσμα του «Ω ναι, ο κομματικός πρωθυπουργός».

Στην αρχή σκέφτηκα ότι ήταν τραγωδία το γεγονός ότι αυτή η ιστορική πολιτικός ήταν περισσότερο γνωστή για τα σκάνδαλα του σεξισμού που είχε ξεπεράσει σχετικά με το πώς ντυνόταν και κοινωνικοποιήθηκε. Αλλά μετά παρακολούθησα πώς συνέχιζε η Μαρίν μετά από κάθε στροφή που έκανε πρωτοσέλιδο: Ζούσε ακόμα τη ζωή της σαν μια κανονική τριαντάρα, χωρίς λογοκρισία και χωρίς ντροπή. Σύντομα, συνειδητοποίησα ότι αρνούμενη να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό ακριβώς που είναι, ενώ συνέχιζε να κάνει τη δουλειά της με αποφασιστικότητα, στην πραγματικότητα απέδειξε στον κόσμο, και σε όλες τις γυναίκες του, ότι υπάρχει χώρος για αυτές στην πολιτική αρένα επίσης. Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό για να είσαι γνωστός.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν ήθελα να αλλάξω τον εαυτό μου», μου λέει η Marin στην ταράτσα του Waldorf Astoria Beverly Hills, όπου μένει. «Ήθελα να δείξω στη νέα γενιά, ειδικά στις νέες γυναίκες, ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Δεν χρειάζεται να γίνεις κάτι άλλο. δεν χρειάζεται να είσαι μεγαλύτερος άντρας. Χρειαζόμαστε διαφορετικότητα. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους με γκρι κοστούμια».

Είχαμε κανονίσει να συναντηθούμε λίγες ώρες πριν την εκδήλωση στο UCLA. Ενώ περιμένω να φτάσει η Μαρίν, ο πρώην αρχηγός του προσωπικού της μου λέει ότι είχαν μια συνάντηση στο Netflix εκείνο το πρωί. Βρίσκονται στο Λος Άντζελες για λίγες μόνο μέρες—η πρώτη φορά της στο L.A.—και το πρόγραμμα είναι γεμάτο. Το επόμενο βράδυ, βλέπω φωτογραφίες τηςνα ποζάρει με τη Σάρον Στόουν στην κατοικία του Φινλανδού πρέσβη.

Είναι αρχές Οκτωβρίου, περίπου ένας μήνας από τότε που η Μαρίν ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο για τον εαυτό της.

Τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση συνασπισμού που ηγήθηκε δεν κατάφερε να κερδίσει αρκετές έδρες για να διατηρήσει την πλειοψηφία του (το κόμμα της Μαρίν αύξησε τον αριθμό των εδρών του, αλλά άλλα κόμματα του συνασπισμού έχασαν περισσότερες από ό,τι κέρδισε το δικό της). Έτσι, τον Ιούνιο, άφησε το γραφείο του πρωθυπουργού και τρεις μήνες αργότερα, εξέπληξε τον κόσμο ανακοινώνοντας ότι παραιτείται από αρχηγός κόμματος και εγκαταλείπει το κοινοβούλιο, ουσιαστικά αποσύρεται από την πολιτική της Φινλανδίας σε ηλικία 37 ετών. «Μετά την πρωθυπουργία, ήθελα μια νέα πρόκληση», μου λέει. «Υπηρέτησα ως βουλευτής στο παρελθόν και χρειάζομαι νέες προκλήσεις μπροστά μου. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη με αυτό – θα δούμε τι θα φέρει το μέλλον». Ένας αέρας πιθανοτήτων την περιβάλλει τώρα. ο κόσμος δεν είχε ποτέ μια πρώην γυναίκα πρωθυπουργό τόσο νέα.

Δεν ήθελα να αλλάξω τον εαυτό μου. Ήθελα να δείξω στη νεότερη γενιά, ειδικά στις νέες γυναίκες, ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου».

Η Μαρίν φτάνει μόνη της, χωρίς ασφάλεια, φορώντας μια μονόχρωμη κρεμ εμφάνιση: παντελόνι, ένα μεταξένιο με λουράκι και ένα κεφαλόδεσμο, με ένα Apple Watch, απλά χρυσά κοσμήματα και κόκκινο κραγιόν. Συζητάμε για τον καφέ μας — η Μάριν μου λέει ότι οι Φινλανδοί πίνουν περισσότερο καφέ από οποιονδήποτε στον κόσμο, αστειευόμενη ότι η ίδια πίνει περίπου 15 φλιτζάνια την ημέρα. Έχει την ενέργεια ενός ατόμου με καλή καφεΐνη, αν και η συμπεριφορά της είναι σοβαρή και έντονα αφοσιωμένη. Καμία από τις προσπάθειές μου για χιούμορ δεν προσγειώνεται.

Μου λέει ότι γεννήθηκε στο Ελσίνκι, αλλά μετακόμισε ως παιδί στην Pirkkala, μια κοινότητα 20.000 και πλέον έξω από το Τάμπερε, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Φινλανδίας. Η μαμά και ο μπαμπάς της χώρισαν όταν ήταν βρέφος. ζούσε με τη μαμά της και τον σύντροφό της, μια γυναίκα που τη βοήθησε να μεγαλώσει. Η Μάριν τους αποκαλεί «οικογένεια ουράνιου τόξου» και λέει στη δεκαετία του ’90, κανείς δεν μιλούσε για το πώς είχε δύο μαμάδες: «Υπήρχε σιωπή για το θέμα». Αλλά όταν είπε την ιστορία της οικογένειάς της ως ενήλικας, άκουσε από ανθρώπους που «με προσέγγισαν και είπαν ότι επίσης μεγάλωσαν σε μια οικογένεια ουράνιου τόξου στην ίδια πόλη», λέει. «Όμως, όπως εγώ, πάντα πίστευαν ότι ήταν οι μόνοι». (Η μητέρα της και η σύντροφός της χώρισαν όταν η ίδια ήταν στο γυμνάσιο.)

Η μητέρα της μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο και άρχισε να εργάζεται στα 15 της. Απέκτησε τη Sanna στα 23 της και, σύντομα, έγινε ανύπαντρη μητέρα. «Ήμασταν, για τα σκανδιναβικά πρότυπα, φτωχοί», λέει η Μαρίν. «Διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης μου, πώς βλέπω τους ανθρώπους, πώς βλέπω τις δομές στην κοινωνία μας».

Η Mερίν ήταν η πρώτη στην οικογένειά της που πήγε τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο πανεπιστήμιο, επωφελούμενη της φινλανδικής πρόνοιας και του δημόσιου εκπαιδευτικού της συστήματος, το οποίο είναι ελεύθερο από ημερήσια φροντίδα μέχρι το κολέγιο. Πήρε την πρώτη της γεύση από την πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο της και έλαβε το μεταπτυχιακό της στις διοικητικές επιστήμες. Υπηρέτησε ως εκπρόσωπος στη φοιτητική κυβέρνηση και μου λέει για μια εποχή που οι φοιτητές ήταν αντίθετοι με τον τρόπο που η διοίκηση επέλεγε νέο καγκελάριο: Από περίπου 150 άτομα στην αίθουσα, ήταν η μόνη που είχε τα κότσια να πείτε αυτό που σκεφτόταν ο καθένας. «Όλοι έλεγαν: «Μπορείς να το πεις αυτό δυνατά;» λέει η Μάριν. «Δεν φοβήθηκα ποτέ να πάρω θέση. Λέω αυτό που σκέφτομαι και πραγματικά εννοώ αυτό που λέω, ακόμα κι αν αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι πάντα ο πιο δημοφιλής ή αισθάνομαι πολύ ριζοσπαστικός εκείνη τη στιγμή».

Λέω ότι ακούγεται ότι έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. «Ή ίσως είμαι ανόητα γενναία», λέει, πριν προσθέσει: «Αλλά έγινε αντιληπτό».

Η Μαρίν εντάχθηκε επίσης στη νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος όταν ήταν στο κολέγιο και άρχισε να κάνει εκστρατεία για λόγους στους οποίους πίστευε—την κλιματική ουδετερότητα, τη γονική άδεια, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Λιγότερο από δύο δεκαετίες αργότερα, ως πρωθυπουργός, είχε την ικανοποίηση να θεσπίσει πολιτικές για τα ζητήματα που πρωτοστάτησε ως φοιτήτρια. «Ήταν πραγματικά ικανοποιητικό», λέει. «Μπορώ να καταλάβω ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ απογοητευμένοι που η πολιτική είναι τόσο αργή, αλλά αν το δουλέψετε, θα συμβεί». Κάνει μια σύγκριση με τη ζωή της: Όταν εξελέγη πρωθυπουργός, «μπορεί να φαινόταν σαν να συνέβη εν μία νυκτί, αλλά είμαι στην πολιτική για σχεδόν 20 χρόνια».

Ο πρώην πλέον σύζυγός της, Markus Räikkönen, πρώην ποδοσφαιριστής που έγινε επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων, ο οποίος άρχισε να βγαίνει με την Marin όταν ήταν και οι δύο 18 ετών, θυμάται ότι σκέφτηκε όταν ήταν στα μισά τους ότι «η Sanna ήταν μια φυσική, απλά πολύ ταλαντούχα από νεαρή ηλικία.” Ακόμη και αφού έχασε τις πρώτες της εκλογές – έθεσε υποψηφιότητα για το δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε σε ηλικία 23 ετών και πήρε μόνο 160 ψήφους – σκέφτηκε: Αυτό θα πετύχει. Οδηγούσε μαζί της παντού, παρακολουθώντας την να δίνει ομιλίες και να συνδέεται με ντόπιους και να λάμπει σε τηλεοπτικές συζητήσεις. «Υπήρχαν αρκετά έμπειροι ηλικιωμένοι άνδρες που πήγαιναν εναντίον της και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο: τους κέρδισε», μου λέει ο Räikkönen. «Και όλοι έλεγαν: «Ουάου, ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος;» Ανήλθε στην κεφαλή του δημοτικού συμβουλίου και το 2015 εξελέγη βουλευτής.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο τότε Φινλανδός πρωθυπουργός, Antti Rinne, παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών σχετικά με τον χειρισμό μιας εργατικής διαφοράς. Ως πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, η Μαρίν έπρεπε να αναλάβει. «Θυμάμαι ότι οι πιο στενοί μου φίλοι και σύμμαχοι ήταν στο διαμέρισμά μου όταν διορίστηκα πρωθυπουργός και τους είπα: «Πρέπει πραγματικά να το κάνω αυτό τώρα;» λέει. «Ήμουν τρομοκρατημένος και ταυτόχρονα σκεφτόμουν: «Θα το κάνω αυτό. ας το κάνουμε.’ “

Η άμεση και έντονη παγκόσμια προσοχή που έλαβε ως η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο την ξάφνιασε. «Δεν το περίμενα», λέει. «Και στην πραγματικότητα, θα είχα τραβήξει μερικές φωτογραφίες από το Instagram αν είχα συνειδητοποιήσει εκ των προτέρων το ενδιαφέρον του Τύπου». (Λέει ότι κυρίως θα είχε αφαιρέσει τις φωτογραφίες του μωρού της κόρης της, Έμμα, που γεννήθηκε το 2018.)

Ο ενθουσιασμός ενισχύθηκε από το γεγονός ότι οι άλλοι τέσσερις αρχηγοί κομμάτων που αποτελούσαν την πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού που ώθησε τον Μάριν στο γραφείο του πρωθυπουργού ήταν επίσης γυναίκες. Τέσσερις από τους πέντε ήταν κάτω των 35 ετών. Δώδεκα από τους 19 υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου της ήταν επίσης γυναίκες. Ήταν πραξικόπημα, ακόμη και σε μια χώρα γνωστή για την ισότητα των φύλων.

Ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2019 και όλοι γνωρίζουμε τώρα τι ήταν στη γωνία. «Αμέσως, περάσαμε από την κανονικότητα στην πανδημία», λέει . Εργαζόταν επτά ημέρες την εβδομάδα, ξεκινώντας γύρω στις 6 π.μ. και ολοκληρώνοντας γύρω στις 2 το πρωί. Η Μάριν λέει ότι η ήρεμη φύση και η αποφασιστικότητα της την εξυπηρέτησαν καλά. «Ήμασταν όλες γυναίκες και σκεφτήκαμε, «Εντάξει, θα πάρουμε αποφάσεις γιατί πρέπει. Και αν είναι λάθος, θα τους αλλάξουμε αργότερα.» Οπότε δεν είναι θέμα υπερηφάνειας ή οτιδήποτε άλλο», εξηγεί. «Αυτή ήταν η στρατηγική μας: να μάθουμε στην πορεία».

Ο παιδικός σταθμός της Emma ήταν κλειστός και ο Räikkönen έμεινε σπίτι μαζί της, δουλεύοντας εξ αποστάσεως, με τη μαμά της Mαρίν να έρχεται. Η Φινλανδία εμφανίστηκε με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη, καθώς και συγκριτικά μικρότερο οικονομικό στρες.

Στη συνέχεια, καθώς ο κόσμος μόλις άρχιζε να επιστρέφει στην κανονικότητα στις αρχές του 2022, ο πόλεμος ήρθε στην αυλή της. Θυμάται ότι πήγε να κοιμηθεί γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα ξυπνούσε σε μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση. «Ξύπνησα αρκετά νωρίς και έλαβα το μήνυμα: Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία. ο πόλεμος είναι πραγματικότητα». Η Φινλανδία μοιράζεται τα μακρύτερα σύνορα με τη Ρωσία από οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ και έχει δεχθεί εισβολή στο παρελθόν. Η φινλανδική κυβέρνηση έστειλε αμέσως όπλα στην Ουκρανία και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επιβολή κυρώσεων με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι εκείνο το σημείο, η Φινλανδία περηφανευόταν για την ανεξαρτησία της, αλλά σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη, οι Φινλανδοί συνειδητοποίησαν: «Πρέπει να μπούμε στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτή είναι η μόνη γραμμή που δεν θα περάσει η Ρωσία», εξηγεί ο Μάριν. Βοήθησε τη χώρα της να ενταχθεί στη συμμαχία. ήταν η ταχύτερη ένταξη στην 74χρονη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. «Ένιωσα ότι ήταν το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη στο μέλλον», λέει. «Ήταν για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος στο φινλανδικό έδαφος».

Επισκέφτηκε την Ουκρανία δύο φορές μετά την έναρξη του πολέμου, είδε ομαδικούς τάφους στο Bucha και τραυματισμένους στρατιώτες στα νοσοκομεία. «Πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί και σταθεροί και γενναίοι και δυνατοί στην υποστήριξή μας», λέει τώρα. «Είναι τόσο σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο και η Ρωσία θα χάσει. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα της Ουκρανίας ή της Ευρώπης, είναι θέμα ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου. Εάν τα αυταρχικά καθεστώτα πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργήσουν έτσι, ότι μπορούν να εισβάλουν σε μια άλλη χώρα, τότε κανείς δεν είναι ασφαλής». Διπλασιάζοντας την αμεσότητά της ως σήμα κατατεθέν, προσθέτει: «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κάποια λύση που θα σώσει το πρόσωπο για τον Πούτιν. Νομίζω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τον Πούτιν».

Μέσα από την πανδημία και τον πόλεμο, η Μάριν στηρίχτηκε στους συναδέλφους της ηγέτες του κόμματος. «Φυσικά, έχουμε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις. Η πολιτική εξακολουθεί να είναι πολιτική, αλλά ως γυναίκες, υποστηρίξαμε επίσης η μια την άλλη», λέει. «Μετά τις διαπραγματεύσεις, μοιραστήκαμε ιστορίες σχετικά με την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Τρεις από τους πέντε ηγέτες απέκτησαν μωρά και πήραν γονική άδεια κατά τη διάρκεια της τετραετίας στην εξουσία του συνασπισμού.

Ο Λι Άντερσον, ο οποίος ηγείται του κόμματος της Αριστερής Συμμαχίας και ήταν μέλος του συνασπισμού, μου λέει ότι μετά από ώρες, οι ηγέτες μαζεύονταν μερικές φορές στην πρωθυπουργική κατοικία για να επισκεφτούν τη σάουνα στην αυλή ή να ακούσουν τις λίστες αναπαραγωγής που είχε φτιάξει ο Μάριν. «Σε εκείνες τις στιγμές, είσαι απλώς μια τριαντάχρονη γυναίκα που μιλά για τα παιδιά σου και βάζει την αγαπημένη σου μουσική», λέει ο Άντερσον.

Φυσικά, ο ελέφαντας που χορεύει στο δωμάτιο είναι ότι την ίδια στιγμή που η Μαρίν αντιμετώπιζε τον COVID και τον πόλεμο, έδινε προσωπικά χτυπήματα στα μέσα ενημέρωσης. Το πρώτο της πινέλο με τα ταμπλόιντ ήρθε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως πρωθυπουργού. Ο Μάριν είχε συμφωνήσει να ποζάρει για μια φωτογράφηση σε φινλανδικό περιοδικό ως μέρος ενός προφίλ. Τους έδωσε 15 λεπτά. Όταν μπήκε μέσα, της έδωσαν ένα κοστούμι και μερικά κοσμήματα. το φόρεσε, χαμογέλασε και συνέχισε τη μέρα της. Αλλά όταν η εικόνα δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020, οι κριτικοί σκανδαλίστηκαν επειδή φορούσε ένα μπλέιζερ χωρίς πουκάμισο από κάτω. «Πώς θα μπορούσε;;» λέει η Μάριν, περιγράφοντας τον τενόρο των μέσων ενημέρωσης. «Όλα σχετίζονται με το γεγονός ότι εμείς, ως κοινωνία, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι δικαίωμά μας, και στην πραγματικότητα υποχρέωσή μας, να αποφασίσουμε πώς πρέπει να συμπεριφέρονται, να συμπεριφέρονται και να δείχνουν οι γυναίκες». (Γυναίκες σε όλο τον κόσμο δημοσίευσαν selfies τους με μπλέιζερ με το hashtag #ImWithSanna στη συνέχεια.)

Υπάρχει πάντα αυτό το ηθικό βλέμμα: «Φέρθηκε σωστά; Πώς μπορεί να χορεύει έτσι;»

Τα ταμπλόιντ εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην αφήγηση των πάρτι-κοριτσιών τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η Μαρίν έμεινε έξω με τον σύζυγό της γιορτάζοντας την Ημέρα της Ανεξαρτησίας μέχρι τις 4 π.μ. και έχασε ένα μήνυμα κειμένου που της έλεγε να απομονωθεί λόγω πιθανής έκθεσης στον COVID. Και μετά ήρθε το χορευτικό βίντεο τον Αύγουστο του 2022. Αν η Mαρίν ξέρει ποιος ήταν πίσω από τη διαρροή, δεν μου το λέει, αλλά λέει ότι δεν πιστεύει ότι ήταν κάποιος κοντά της. Αν και δεν είναι συγγνώμη για τη συμπεριφορά της, η διαρροή είχε αντίκτυπο. «Ένιωσα σαν μια τέτοια εισβολή και εισβολή στην ιδιωτική μου ζωή και τη ζωή μου», λέει. «Ήταν σκληρό, ήταν παραβιαστικό και το ένιωσα ως προσωπική επίθεση, οπότε ήταν πραγματικό συναίσθημα».

Πόσω μάλλον που ήρθε από μια σπάνια στιγμή που μπορούσε να χαλαρώσει. «Πάντα δουλεύω και έχω δύο εβδομάδες καλοκαιρινές διακοπές το χρόνο. Φυσικά, δεν πίνω όταν είμαι στη δουλειά. Κάνω τη δουλειά μου και είναι βαριά και πρέπει να είμαι συγκεντρωμένος. Έτσι, όταν κάνω μικρές καλοκαιρινές διακοπές και μπορώ να δω τους φίλους μου, πίνω μερικά ποτά, χορεύω – δεν βλάπτει κανέναν». Αλλά για τις γυναίκες στην πολιτική, ακόμη και μικρά λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε φρενίτιδα. «Οι γυναίκες θεωρούνται αυτές που υποτίθεται ότι θα αναλάβουν καθήκοντα και θα είναι υποδειγματικές. Υποτίθεται ότι είναι αυτοί που δεν παραπαίουν ποτέ, απλώς εργάζονται και έχουν σκυμμένο το κεφάλι τους», λέει η Debbie Walsh, διευθύντρια του Κέντρου για τις Αμερικανίδες και την Πολιτική. «Αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι όταν τηρείς αυτό το είδος προτύπων, έχεις πολύ να πέσεις».

Υπάρχει μια υποβόσκουσα στρατηγική πίσω από τον δυσανάλογο έλεγχο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πολιτικοί, υποστηρίζει: «Πρόκειται για το να τρομάζεις τις γυναίκες. Είναι να τους κρατήσεις έξω. Είναι να φιμώσουν τις φωνές τους. Λέει σε άλλες γυναίκες, «Μην το κάνεις αυτό. Μην βάζεις τον εαυτό σου σε αυτό.» Είναι αρκετά απλό και απλό και μπορεί να έχει απολύτως ανατριχιαστικό αποτέλεσμα.»

Αν δεν έχετε δει ποτέ το εν λόγω βίντεο, ίσως να οραματίζεστε κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό από ό,τι είναι. Μοιάζει με οποιαδήποτε συγκέντρωση που μπορεί να έχετε με τους φίλους σας—αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που τόσες πολλές γυναίκες (συμπεριλαμβανομένης της Χίλαρι Κλίντον και της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ) είχαν την πλάτη της, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο με τις ίδιες να χορεύουν.

Η Μαρίν δεν απολογείται και βλέπει την κάλυψη ως προς αυτό που είναι: «Τόσες πολλές από αυτές τις φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης στις οποίες ήμουν στη μέση, υπάρχει πάντα αυτό το ηθικό βλέμμα: φέρθηκε σωστά; Πώς μπορεί να χορεύει έτσι;» αυτή λέει. «Υπάρχει η ηθική ματιά σε ό,τι κάνει μια γυναίκα – είτε είναι πώς μεγαλώνεις το παιδί σου, πώς κάνεις τη δουλειά σου, πώς ζεις την προσωπική σου ζωή ή τι φοράς. Σωστή στη φόρμα, λέει δυνατά το ήσυχο μέρος: «Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να πει: Το πρόβλημα δεν ήταν ο χορός μου. Έχουμε δει άλλους πολιτικούς να χορεύουν και να τραγουδούν και να πίνουν. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι έδειχνα πολύ σέξι. Είναι ο τρόπος που χόρεψα, ο τρόπος που έπαιζα. Κοίταξα με λάθος τρόπο. Ήμουν πολύ μικρός. Ντυνόμουν διαφορετικά από ό,τι πίστευαν οι άνθρωποι. Κίνησα με τρόπο που κάποιος πιστεύει ότι είναι λάθος».

Θέλει όμως επίσης να είναι ξεκάθαρη: Όλα αυτά τα σκάνδαλα δεν «έφτασαν ούτε στο top 50 των πραγμάτων που σκέφτομαι όταν σκέφτομαι τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Η δουλειά της, τότε όπως και τώρα, παραμένει το επίκεντρό της καθώς περιηγείται τη ζωή της ως πρώην πρωθυπουργός. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Tony Blair για την Παγκόσμια Αλλαγή ως στρατηγική σύμβουλος για να συμβουλεύει τους παγκόσμιους ηγέτες σχετικά με την πολιτική. Αργότερα τον ίδιο μήνα, υπέγραψε συνεργασία με την Range Media Partners, μια εταιρεία ψυχαγωγίας και διαχείρισης ταλέντων. Πλοηγείται από κοινού με τον Räikkönen. υπέβαλαν αίτηση διαζυγίου τον Μάιο του 2023, αλλά παραμένουν κοντά.

Φαίνεται να απολαμβάνει την ελευθερία που συνεπάγεται το να είναι πρώην πολιτικός. «Δεν είμαι πια πρωθυπουργός, αλλά ακόμα κάνω πάρτι», λέει γελώντας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Mαρίν παρακολούθησε την πρώτη της Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, καθισμένη στην πρώτη σειρά της Victoria Beckham. Τον Νοέμβριο, πήγε στη Γερμανία για να δώσει μια σειρά ομιλιών και στη συνέχεια στη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου γιόρτασε τα 38α γενέθλιά της με ένα κόκκινο φόρεμα.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν η Mαρίν αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της Φινλανδίας, παρακολούθησε ένα καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ. Δημοσίευσε μια σειρά από φωτογραφίες στο πλέγμα της στο Instagram από την εκδήλωση, γελώντας με φίλους φορώντας ένα καυτό-ροζ φόρεμα και μπότες ψηλές στο ένα καρέ και ποζάρει με δερμάτινη μίνι φούστα, crop top και χοντροκομμένες γόβες σε άλλο. Τα ταμπλόιντ το πήραν, αναφωνώντας ότι περνούσε ένα «καυτό κοριτσίστικο καλοκαίρι».

Η Μάριν ήταν φαινομενικά ανενόχλητος. Είναι αποφασισμένη ότι, μέσω αυτής, οι άνθρωποι βλέπουν ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι τα πάντα. «Την ίδια στιγμή που είμαστε μητέρες και παίρνουμε αποφάσεις, διασκεδάζουμε με τους φίλους μας. Είμαστε παιχνιδιάρικοι. Είμαστε όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα», λέει. «Και δεν χρειάζεται να μειώνουμε καθόλου τον εαυτό μας. Νομίζω ότι οι γυναίκες αξίζουν τα πάντα. Θα έπρεπε να έχουν τα πάντα—όπως είχαν πάντα οι άντρες».

Σχετικά Άρθρα