Ο Μητσοτάκης “σώζει” τη Ν.Δ- Το εκρηκτικό μείγμα που πλήττει την κυβέρνηση- Σε πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ- Δεξιά στροφή λόγω γάμου ομοφύλων

 Ο Μητσοτάκης “σώζει” τη Ν.Δ- Το εκρηκτικό μείγμα που πλήττει την κυβέρνηση- Σε πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ- Δεξιά στροφή λόγω γάμου ομοφύλων

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στα κομματικά επιτελεία αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα τεσσάρων δημοσκοπήσεων που παρουσιάστηκαν χθες από τηλεοπτικούς σταθμούς, σε μία κρίσιμη πολιτική καμπή που συντίθεται από το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τις κινητοποιήσεις των αγροτών και της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας (για τον νόμο του Κυριάκου Πιερρακάκη σχετικά με τα μη κρατικά ΑΕΙ), αλλά και το “δίδυμο-φωτιά” της ακρίβειας (με συνεχείς ανατιμήσεις και αισχροκέρδεια) και της εγκληματικότητας.

Η κυβερνητική εικόνα υφίσταται φθορά που, όπως προκύπτει, ενισχύει τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ και κυρίως την Ελληνική Λύση, αν και (παράδοξο;) η προσωπική πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σχεδόν αλώβητη. Από την άλλη, τα δύο μεγαλύτερα κόμμα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ, δεν κατορθώνουν να εισπράξουν κέρδη από τις κυβερνητικές απώλειες και αναλώνονται κυρίως στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, στον οποίο επικρατεί το ΠΑΣΟΚ που “κλειδώνει”, ως φαίνεται, πλέον, την δεύτερη θέση και προσδοκά να το επιβεβαιώσει στις ευρωεκλογές. Και τα δύο κόμματα, ωστόσο, υφίστανται φθορά, με τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σε ορισμένες από τις μετρήσεις να υποχωρεί ακόμα και κάτω από το 10% και να νοιώθει το…χνώτο του ΚΚΕ.

Συμπέρασμα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ουσιαστικά το πολιτικό πρόσωπο που λόγω έλλειψης ανταγωνισμού (Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης) και πειστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης συγκρατεί τις απώλειες της Ν.Δ. Από την άλλη, οι απώλειες λόγω της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το ν/σ με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία κατευθύνονται προς τα δεξιά της δεξιάς, με κερδισμένο κυρίως τον Κυριάκο Βελόπουλο αλλά και το ΚΚΕ- εν μέρει, ίσως και εξαιτίας της στάσης του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από το θέμα αυτό η Ν.Δ εμφανίζεται να έχει απώλειες έως και 2,5 μονάδες που κινούνται κατά την μεγάλη πλειονότητα στην Ελληνική Λύση. Μένει να διαπιστωθεί εάν οι απώλειες θα αυξηθούν ανάλογα με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας.

Τα ποσοστά σε τέσσερις δημοσκοπήσεις

MARC/ Εκλογική επιρροή: ΝΔ 33,7%, ΠΑΣΟΚ 12,7%, ΣΥΡΙΖΑ 10%, ΚΚΕ 8%, Νέα Αριστερά 2%, Ελληνική Λύση 5,8%

GPO/ Εκλογική επιρροή: ΝΔ 32,5%, ΠΑΣΟΚ 12,2%, ΣΥΡΙΖΑ 11,1%, ΚΚΕ 8%, Νέα Αριστερά 2,3%, Ελληνική Λύση 6,1%.

MRB/ Εκλογική επιρροή: ΝΔ 29,1%, ΠΑΣΟΚ 10,7%, ΣΥΡΙΖΑ 10,5%, ΚΚΕ 7%, Νέα Αριστερά 2%, Ελληνική Λύση 6,4%.

Metron Analysis/ Εκλογική επιρροή: ΝΔ 28,2%, ΠΑΣΟΚ 11%, ΣΥΡΙΖΑ 9,7%, ΚΚΕ 8,2%, Νέα Αριστερά 2,4%, Ελληνική Λύση 6,6%.

Ένα στοιχείο από την δημοσκόπηση της MRB που αξίζει να επισημανθεί είναι η ερώτηση σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Έξι στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος επιθυμούν στροφή προς την κεντροαριστερά και όχι προς τα αριστερά. Ενδιαφέρον για την εσωτερική ζύμωση και ενισχυτικό των προτάσεων για ωσμώσεις με την σοσιαλδημοκρατία (Ζαχαριάδης, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος και εν μέρει και Τεμπονέρας).

Σχετικά Άρθρα