Λαβρόφ:ΗΠΑ, Ν. Κορέα, Ιαπωνία ετοιμάζονται για πόλεμο κατά της Β. Κορέας

 Λαβρόφ:ΗΠΑ, Ν. Κορέα, Ιαπωνία ετοιμάζονται για πόλεμο κατά της Β. Κορέας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία πως προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. Ξαφνικά, ανέφερε, «η ρητορική της Νότιας Κορέας έγινε ακόμη πιο εχθρική προς την Πιονγκγιάνγκ». «Ακούμε επίσης επιθετική ρητορική από την Ιαπωνία» και γίνεται σοβαρή συζήτηση για την κατασκευή υποδομών του ΝΑΤΟ με τη βοήθεια των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, σκοπός της στρατιωτικής συμμαχίας που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία είναι σαφής: «Ετοιμάζονται για πόλεμο με τη ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας)».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην Ασία, υποστήριξε ο Λαβρόφ, είχαν επίσης συζητήσει την ανάπτυξη της αμοιβαίας συνεργασίας: «Είναι αρκετά ανόητο πώς το διατύπωσαν, αλλά είπαν κάτι σαν συνεργασία για πυρηνικά όπλα».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις χώρες διεξήγαγαν συνδυασμένες ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην τελευταία επίδειξη δύναμης κατά της πυρηνικά οπλισμένης Βόρειας Κορέας. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις είναι αμυντικού χαρακτήρα και απαραίτητες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων πυρηνικών απειλών από τη Βόρεια Κορέα, έγραψε το Associated Press.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως οι σχέσεις της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας «πηγαίνουν καλά και αναπτύσσονται αρκετά ενεργά». Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τη Βόρεια Κορέα να προμηθεύει με κρίσιμα πυρομαχικά τη Ρωσία για να συνεχίζει απρόσκοπτα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Μόσχα, ως αντάλλαγμα, να προσφέρει χρήματα αλλά κυρίως να τροφοδοτεί τη Πιονγιάνγκ με τεχνολογικό εξοπλισμό που θα της επιτρέψει να αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Βλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να είναι ανεξάρτητη, να μην χορεύει με τη μουσική κάποιου άλλου», τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και εν γένει στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα