Δίκη Μάτι/Απολογία Ψινάκη: “Δρόμοι στενοί -Ένας να φράκαρε θα πέθαιναν πολλοί”

 Δίκη Μάτι/Απολογία Ψινάκη: “Δρόμοι στενοί -Ένας να φράκαρε θα πέθαιναν πολλοί”

«Οι δρόμοι ήταν σαν μονοπάτια, στενοί, ένας να φράκαρε θα πέθαιναν πολλοί» είπε σήμερα στην απολογία του στη δίκη για το Μάτι ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, υποστηρίζοντας πως είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης αποφυγής πυρκαγιών. Ο κ. Ψινάκης δέχθηκε και διευκρινιστικές ερωτήσεις από τα μέλη της έδρας αλλά συχνά παρέπεμπε για τις απαντήσεις στον αντιδήμαρχο καθαριότητας!

Αρχίζοντας την απολογία του, ο κ. Ψινάκης είπε: «Να εκφράσω την οδύνη μου στα θύματα, μετά από αυτό άλλαξε η ζωή μας. Δεν βρισκόμουν στο Δήμο γιατί είχα πάρει την άδειά μου, την οποία δεν την έπαιρνα ποτέ τον Αύγουστο, διότι πάντα έχει μελτέμια και ξέσπαγαν πυρκαγιές. Μπήκα σε αυτήν την περιπέτεια να ασχοληθώ με το Δήμο γιατί ήξερα τις δυνατότητες του Δήμου. Ο Μαραθώνιος και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι παγκοσμίως γνωστοί. Ήξερα πως μέσω της μαραθώνιας κληρονομιάς μπορείς να επικοινωνήσεις τον ελληνικό πολιτισμό. Και αυτό το πετύχαμε σε μεγάλο σημείο. Εκείνη την ημέρα ήμουν μεσοπέλαγα και έμαθα από τη γραμματέα μου πως έπιασε φωτιά στη Νταού. Γύρισα με φουσκωτό. Βρέθηκα στη Σέριφο λόγω καιρού. Τα ξημερώματα έφτασα στο Σούνιο και μετά στο Δήμο. Εκεί αντίκρισα μια τραγική κατάσταση».

Σημειώνοντας πως όταν παρέλαβε τον δήμο Μαραθώνα «δεν είχε τίποτα απολύτως, καμία οικονομική υπηρεσία, ούτε τίποτα». Ο κ. Ψινάκης υποστήριξε στη συνέχεια πως η εξάπλωση της πυρκαγιάς ήταν πολύ γρήγορη. «Αν και ήμασταν ο τρίτος Δήμος στον οποίο έφτασε η φωτιά είχαμε την Μαραθώνος που μέχρι τότε ήταν μια ισχυρή αντιπυρική ζώνη. Όμως η φωτιά έφευγε από κορυφή σε κορυφή» είπε ο κ. Ψινάκης και συμπλήρωσε: «Το Μάτι είναι δασική περιοχή. Οι κάτοικοι του Ματιού μου ζητούσαν να κόψει ο Δήμος πεύκα που ακουμπούσαν στις στέγες τους. Το δασαρχείο απαγορεύει να ακουμπήσουμε κλαδί και στέλναμε τα αιτήματα στο δασαρχείο. Πάντα φοβόμασταν το Μάτι και το δάσος του Σχοινιά. Η πρώτη παράλειψη είναι οι καθαρισμοί. Οι καθαρισμοί ήταν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαμε οχήματα. Φτιάξαμε στόλο. Οι κάτοικοι κλάδευαν και τα έβαζαν δίπλα από το οικόπεδο, αλλά εμείς είχαμε τον τρόπο και τα μαζεύαμε».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο κ. Ψινάκης τόνισε πως όσο κατείχε τα ηνία του Δήμου σκοπός του ήταν οι επενδύσεις, οι οποίες όμως δεν θα μπορούσαν να γίνουν «αν οι κάτοικοι δεν ήταν ασφαλείς». Ο Δήμος «δεν ήταν φροντισμένος και υπήρχε σκουπιδαριό» είπε και συνέχισε: «Είχαμε Ημιμαραθώνιο και Μαραθώνιο όποτε τα φτιάχναμε όλα. Ήταν αναξιοπρεπές να μην είναι καθαρά και φροντισμένα. Ανάλογα με τα οικονομικά μας παίρναμε και ιδιώτες για να μαζεύουν. Κάποιες φορές ζητήσαμε και βοήθεια από στρατό». Μάλιστα κάποια στιγμή ο κ. Ψινάκης είπε στην πρόεδρο: «Συγγνώμη που μιλάω απλά, αλλά έτσι μπορώ να μιλήσω καλύτερα, δεν είμαι σαν την κυρία Δούρου με τους νόμους κι’ αυτά».

Ακόμη, ο κ. Ψινάκης υποστήριξε πως η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών είναι αρμοδιότητα της πυροσβεστικής. «Την απομάκρυνση των πολιτών την έχει η πυροσβεστική. Δε μπορεί ο Δήμαρχος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιφέρεια επειδή ήταν πολλοί Δήμοι. Δεν μπορείς να πάρεις χωρίς τεχνογνωσία και μέσα να πάρεις τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανένα. Μας ζητήθηκαν δυο λεωφορεία να αδειάσει ένα γηροκομείο. Όταν ζητήθηκε έγινε αμέσως», είπε.

Πρόεδρος: Την ημέρα της πυρκαγιάς υπήρχαν ακαθάριστα οικόπεδα;

Κατηγορούμενος: Όχι, μόνο αυτά που δεν μπορούσες να μπεις γιατί ήταν περιφραγμένα. Για αυτά ο νόμος λέει ότι πρέπει να πας στο κτηματολόγιο να βρεις σε ποιον ανήκει και να πάρεις εισαγγελική εντολή για να τα ανοίξεις.

Πρόεδρος: Είχε ληφθεί κάποια μέριμνα από το Δήμο σας για τα περιφραγμένα οικόπεδα;

Κατηγορούμενος: Συγνώμη, δεν ακούω.

Πρόεδρος: Θα μιλάω πιο δυνατά.

Κατηγορούμενος: Μπράβο.

Πρόεδρος: Για αυτά τα περιφραγμένα οικόπεδα υπήρχε μέριμνα;

Κατηγορούμενος: Βεβαίως τα ξέρει όλα ο Δήμος. Εγώ ήξερα ότι όλα πάνε καλά.

Πρόεδρος: Είχατε κάνει ασκήσεις πολιτικής προστασίας;

Κατηγορούμενος: Άσκηση γινόταν πρακτικά. Είχαμε 40 πυρκαγιές εκείνο το καλοκαίρι μετά το Μάτι!

Πρόεδρος: Υπήρχε όργανο του Δήμου που επόπτευε την περιοχή για καθαρισμούς;

Κατηγορούμενος: Είχαμε 24 ώρες το 24ωρο το καλοκαίρι γιατί ερχόταν πολύς κόσμος και καταλαβαίνεται τι γινόταν με τα κλαδέματα. Συνέχεια κάναμε κλάδεμα.

Πρόεδρος: Ατομικές ειδοποιήσεις σε όσους είχαν ακαθάριστα οικόπεδα στέλνατε;

Κατηγορούμενος: Βεβαίως. Νομίζω δηλαδή, ο αντιδήμαρχος θα σας τα πει.

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να έχει γίνει κάποια ενέργεια που δεν είχατε κάνει;

Κατηγορούμενος: Όχι, όλα είχαν γίνει.

Εισαγγελέας: Εάν εκείνη την ημέρα χρειάζονταν προληπτική απομάκρυνση ο Δήμος ήταν έτοιμος να την κάνει;

Κατηγορούμενος: Βεβαίως, νομίζω πως ναι!

Ακολούθησε η απολογία του Βάϊου Θανασιά, αντιδημάρχου Μαραθώνα, ο οποίος επισήμανε πως ο Δήμος εκείνη την ημέρα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς. «Από την αρχή έχω εκφράσει τη λύπη μου στα θύματα και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειές της» είπε ο κ. Θανασιάς και σε άλλο σημείο της απολογίας του τόνισε: «Ενημέρωσα άμεσα το 199 για την ύπαρξη φωτιάς κοντά στο Δήμο Μαραθώνα. Ζήτησα ενισχύσεις. Είπα να έρθουν από το Νέο Βουτζά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς ότι ξέσπασε και στο Δήμο μας φωτιά. Επιχειρούσαμε να συντονίσουμε μια κατάσταση κινούμενοι στα τυφλά. Οι καπνοί θύμιζαν ταινία τρόμου, ήταν οι πιο μεγάλες φλόγες που είχα δει στη ζωή μου».

Η απολογία του κ. Θανασιά θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σχετικά Άρθρα