Απόφαση “βόμβα” στη Φλόριντα: Ψηφίστηκε η απαγόρευση χρήσης των social media σε παιδιά έως 16 ετών

 Απόφαση “βόμβα” στη Φλόριντα: Ψηφίστηκε η απαγόρευση χρήσης των social media σε παιδιά έως 16 ετών

Η Φλόριντα απαγορεύει δια νόμου τη χρήση των social media σε παιδιά και εφήβους έως 16 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης καλούνται να διαγράψουν όλους τους λογαριασμούς των ανηλίκων. Όπως αναφέρει το Politico, η Βουλή των Αντιπροσώπων της αμερικανικής πολιτείας με κυβερνήτη τον υπερσυντηρητικό- και πάμπλουτο- Ρον ΝτεΣάντις, ενέκρινε προχθές νομοσχέδιο που στοχεύει στον αποκλεισμό των παιδιών, ηλικίας έως και 16 ετών, από τα social media, κατόπιν παρόμοιων – πολύ λιγότερο σκληρών ενεργειών- σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ για περιορισμό των κινδύνων στο Διαδίκτυο για τους εφήβους.

Με την έγκριση από ευρεία πλειοψηφία (106 υπέρ και 13 κατά), το μέτρο απαιτεί από τα social media να κλείνουν τους λογαριασμούς όσων ανήκουν σε κάποια από τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες απαγορεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να χρησιμοποιούν σύστημα επαλήθευσης από τρίτο για τον έλεγχο των ανηλίκων.

«Απαραίτητο μέτρο» για την προστασία των παιδιών

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βλαβερές επιπτώσεις που έχουν οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών μας», έσπευσε να επισημάνει πρόεδρος της Βουλής της Φλόριντα, Πολ Ρένερ.

«Η Φλόριντα έχει επιτακτικό κρατικό συμφέρον και καθήκον να προστατεύσει τα παιδιά μας, την ψυχική τους υγεία και την παιδική τους ηλικία». «Αυτές οι δόσεις ντοπαμίνης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο εθιστικές, που μοιάζουν με ψηφιακή φαιντανύλη», δήλωσε από την πλευρά της η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Φιόνα ΜακΦάρλαντ, όπως αναφέρει το Politico.

Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να διαγράφουν οριστικά τις προσωπικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τους τερματισμένους λογαριασμούς και επιτρέπει στους γονείς να υποβάλλουν αστικές μηνύσεις εναντίον όσων δεν το πράττουν.

Η νομοθεσία παραπέμπεται τώρα στη Γερουσία της πολιτείας της Φλόριντα για επικύρωση της απόφασης. Εξάλλου, οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν και τα δύο σώματα του νομοθετικού σώματος στη συγκεκριμένη πολιτεία, όπως επισημαίνει ο ιστότοπος.

Οι εισηγητές έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο για την προστασία των παιδιών από την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας που θεωρούν ότι σχετίζονται με την υπερβολική χρήση των social media, των οποίων οι εθιστικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τους επικριτές, κάνουν τα παιδιά πιο ευεπίφορα.

Αντιδρά η Meta – Ανησυχίες για το απόρρητο των δεδομένων

Οι πολέμιοι αυτής της κίνησης υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο είναι υπερβολικό, με ορισμένους να ζητούν λιγότερα περιοριστικά μέτρα, όπως το να επιτρέπεται στους γονείς να επιλέξουν ή να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για παράδειγμα, η Meta, μητρική εταιρεία του Instagram και του Facebookτάχθηκε κατά της νομοθεσίας, η οποία συνήθως αναφέρεται ως «HB1», υπογραμμίζοντας ότι θα περιορίσει τη διακριτική ευχέρεια των γονέων ενώ θα εγείρει παράλληλα ανησυχίες για το απόρρητο των δεδομένων.

«Το HB1 θα απαιτεί από κάθε νέο χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από έναν 13χρονο στο Μαϊάμι έως έναν 73χρονο από την Μπόκα Ράτον, να παρέχει πιθανώς ευαίσθητες πληροφορίες ταυτοποίησης, όπως το δίπλωμα οδήγησης ή πιστοποιητικό γέννησης, ώστε να επαληθεύσει την ηλικία τους», τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο Κόλντερ Τσάιλντς της Meta απευθυνόμενος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής σε ακρόαση του σώματος του Κογκρέσου.

Σχετικά Άρθρα