ΣΥΡΙΖΑ:Νέες βάσεις συναίνεσης με οδηγό την “επιστολική ψήφο”-Από τι εξαρτά τη στάση στον γάμο ομοφύλων

 ΣΥΡΙΖΑ:Νέες βάσεις συναίνεσης με οδηγό την “επιστολική ψήφο”-Από τι εξαρτά τη στάση στον γάμο ομοφύλων

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο μπορεί να χαρακτηριστεί “οδηγός” για την από δω και πέρα αντιπολίτευση που θα ασκεί στην κυβέρνηση, με την έννοια ότι η συναίνεση που επιθυμεί και επιδιώκει η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις δεν νοείται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για το επίμαχο νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που διχάζει τη ΝΔ, μπορεί το κόμμα της αξιωματικής  αντιπολίτευσης να συναινεί επί της αρχής, η τελική του στάση όμως στη Βουλή θα εξαρτηθεί από το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση προς διαβούλευση, συζήτηση και ψήφιση  και από το κατά πόσο αυτό ικανοποιεί και έχει τη αποδοχή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Ολομέλεια για τη επιστολική ψήφο με αφορμή την αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία για την επιστολική ψήφο των αποδήμων στις εθνικες εκλογές είπε μεταξύ άλλων ότι “η Κυβέρνηση υπονόμευσε την συναίνεση στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο βάζοντας πάνω απ΄ όλα το στενό κομματικό της όφελος” και επισήμανε “η Κυβέρνηση κατάφερε να δυναμιτίσει τη συζήτηση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου. Όχι μόνο με την αιφνιδιαστική τροπολογία για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, αλλά και συνολικά με τη στάση που κράτησε σε όλη τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, αλλά και πριν την κατάθεση του.”.

  • Με άλλα λόγια ο τρόπος με τον οποίο το Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί θα χειριστούν το διάλογο, εντός και εκτός Βουλής θα κρίνει τον βαθμό συναίνεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης  για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που μπορεί να αφορά μερικούς εκατοντάδες συναθρώπους μας, ωστόσο άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ηγεσία το ΣΥΡΙΖΑ μελετά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αναμένει αυτό που θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή προκειμένου να διαμορφώσει την τελική του στάση, καθώς διατυπώνονται σκέψεις για το αν πρέπει να τείνει χέρι συναίνεσης και να βγάλει από τη δύσκολη θέση το Μάξιμου, όταν μάλιστα το 1/3 ίσως και παραπάνω της ΚΟ της ΝΔ θα απέχει ή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

  • Ο Στέφανος Κασσελάκης όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει αντιπολιτευτικά “παιχνίδια” με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει άμεση σχέση με τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του από ιδρύσεως του.

Και γι΄αυτό το λόγο άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο, και γνωρίζοντας ότι θα προκληθούν -εσωκομματικές- αντιδράσεις. “Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στο γάμο και στην τεκνοθεσία; Για εμάς τα ζητήματα των δικαιωμάτων δεν είναι ζητήματα αρχηγισμού και πειθαρχίας, είναι ζητήματα ταυτοτικά. Αν όχι η Αριστερά ποιος; Η Αριστερά ξέρει να αγωνίζεται και όχι να κρύβεται. Θα υπερψηφίσουμε κάθε βήμα στην πρόοδο και θα περιμένουμε από τον δήθεν προοδευτικό κ. Ανδρουλάκη να κάνει το ίδιο” τόνισε ο κ. Καασελάκης στην  τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

  • Πάντως υπάρχουν βουλευτές, όπως ο Παύλος Πολάκης, η Αθηνά Λινού, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος,  ο Βασίλης Κόκκαλης και άλλοι ενδεχομένως που δεν συμφωνούν με τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, αλλά και με την ίδια την πρόταση νόμου του κόμματος που αναφέρεται στην παρένθετη μητέρα, αλλά και με τους χαρακτηρισμούς “γονέας 1” και “γονέας 2” και είναι πιθανό να απέχουν από τη ψηφοφορία στη Βουλή.

Οι επόμενες μέρες και μάλιστα ενόψει του Συνεδρίου αποτελούν μια ακόμα δύσκολη άσκηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενωτικό και προγραμματικό μήνυμα των Σπετσών θα δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως, εντός και εκτός Βουλής, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση θα αποτελέσουν τη λυδία λίθο για το πόσο αξιόπιστο, σύγχρονο, εναλλακτικό και προοδευτικό μπορεί να είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Σχετικά Άρθρα