Φαρμακοποιοί: Καταγγέλλουν τις φαρμακαποθήκες για εξαγωγές ελλειπτικών φαρμάκων

 Φαρμακοποιοί: Καταγγέλλουν τις φαρμακαποθήκες για εξαγωγές ελλειπτικών φαρμάκων

Αυστηρή ειδοποίηση προς ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας έστειλε (το μεσημέρι της Τετάρτης 24/1) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τη λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, που κυκλοφόρησε μεταξύ φαρμακαποθηκών, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, προειδοποιώντας μάλιστα, ο ΠΦΣ ότι θα προσφύγει σε ένδικα μέσα.

Υπογραμμίζοντας ο ΠΦΣ ότι μόλις 3 ημέρες από την απόφαση άρσης της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, « χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο» κυκλοφόρησε η λίστα μεταξύ των φαρμακαποθηκών, προειδοποιώντας ότι η λίστα «περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

Ειδικότερα, η λίστα (η οποία επισυνάπτεται) περιλαμβάνει:

·         135 φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

·         12 φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).

·         59 φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).

Στη λίστα έχουν ενταχθεί αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακαινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα. Επισημαίνεται πως στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για τη διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου, όπως των ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%…

Πρώτη κίνηση του ΠΦΣ ήταν να κοινοποιήσει άμεσα τη λίστα στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΦ για την θωράκιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών, κατά το άρθρο 53 παρ. 1 περ. ζ΄ του Ν. 5041/2023. Στόχος της κίνησης του Συλλόγου είναι «με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».

Παράλληλα, ο σύλλογος υπενθυμίζει την υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Τέλος, ο ΠΦΣ δηλώνει ότι παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους, και μάλιστα θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.

Σχετικά Άρθρα