Ιεραρχία: Όχι σε όλα για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών- Δύο επιστολές προς πιστούς και βουλευτές

 Ιεραρχία: Όχι σε όλα για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών- Δύο επιστολές προς πιστούς και βουλευτές

Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα το νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Εν αναμονή του επίσημου ανακοινωθέντος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στη σύσκεψη εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμος συμμετείχαν 76 Μητροπολίτες. Από την συνεδρίαση απουσίαζαν τέσσερις μητροπολίτες. Πρόκειται για τους Κοζάνης, Μυτιλήνης, Ζακύνθου και Ελευθερουπόλεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε το ρεπορτάζ του Action24, κατά τη διάρκεια της Συνόδου διατύπωσαν την κάθετη αντίθεσή τους  στο σύνολο του πλαισίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια οι 81 ιεράρχες.

Η  κεντρική εισήγηση εστιάζεται στο «Όχι σε όλα», «Είμαστε παντελώς αντίθετοι», ενώ τονίζεται πως το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί με επιπλέον ρυθμίσεις να λύσει τα όποια πρόσθετα ζητήματα ανακύπτουν. Σύμφωνα με το OPEN, στην εισήγηση υπάρχουν θεολογικά και νομικά επιχειρήματα που καταγράφουν ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι αυτό που μπορεί να καλύψει όλα τα επιμέρους ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, οι ιεράρχες ομόφωνα αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία προς το λαό, με κείμενο που θα διαβαστεί στους ναούς -κατά πληροφορίες- στις 4 Φεβρουάριου και, όπως είπε, η καθυστέρηση λίγων ημερών οφείλεται στο να προετοιμαστεί κατάλληλα αυτό το μήνυμα της Εκκλησίας προς τους πιστούς.

«Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος κατά τη σημερινή του εισήγηση (23/01) στην Ιερά Σύνοδο, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία.

Την εισήγηση έκανε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής και ανέπτυξε τις θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες της Εκκλησίας. Αμέσως μετά οι ιεράρχες συζήτησαν έτσι ώστε στο ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση να εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της Εκκλησίας.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από τις βασικές της αρχές και προτεραιότητες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι οποίες είναι η ισότητα στον πολιτικό γάμο και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών»».

Η κοινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, θα αποσταλεί στις ενορίες, προκειμένου να αναγνωστεί στους ιερούς ναούς την ερχόμενη Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, ενώ επίσης μια ακόμα επιστολή με επιστημονική επιχειρηματολογία θα δοθεί στους βουλευτές.

Σχετικά Άρθρα