Αντίθετοι με την άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών οι φαρμακοποιοί

 Αντίθετοι με την άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών οι φαρμακοποιοί

Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την πρόσφατη απόφαση της άρσης από τον ΕΟΦ της απαγόρευσης εξαγωγών σε 137 σκευάσματα και κρούει τον κώδωνα να εξαφανιστούν πολύ σύντομα εντελώς από τα φαρμακεία τα σκευάσματα αυτά. 

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του, καθώς άρθηκε και η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές, ενώ, τέλος, ενημερώνει ότι άμεσα οι φαρμακοποιοί, μέσω συστημάτων παρακολούθησης, θα ελέγχουν συστηματικά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων αυτών και θα καταγγέλλουν την έλλειψη τους από τις φαρμακαποθήκες, τονίζοντας ότι εάν συμβεί αυτό, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά, ο ΠΦΣ, τονίζει στην ανακοίνωσή του:

«Με απόφαση του ΕΟΦ άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα σε φαρμακευτικές κατηγορίες όπως αυτές των αντιπηκτικών, ινσουλινών, αντιεπιληπτικών, αντιψυχωσικών, καρδιολογικών και αναπνευστικών, σε φάρμακα για την οστεοπόρωση και σε κολλύρια για το γλαύκωμα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πρωτότυπα φάρμακα που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά φαρμάκου λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Έλληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί.

Επίσης με τη συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές!

Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες.

Οι φαρμακοποιοί στενά, συστηματικά και άμεσα θα ενεργοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης διαθεσιμότητας φαρμάκων, καταγγέλλοντας και στα ΜΜΕ την έλλειψη τους, όπως και τα φαινόμενα αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν, με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση».

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τα φάρμακα στα οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές.

Δήλωση Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης που αναφέρονται στις λίστες απαγόρευσης 23/01/2024

Αξίζει να αναφερθεί ότι με σημερινή (23/1) ανακοίνωση του ΕΟΦ, με τίτλο: «Δήλωση Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης που αναφέρονται στις λίστες απαγόρευσης 23/01/2024», παρακαλούνται οι φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματά τους κατά την 23/01/2024 και ώρα 12:30μμ (με δυνατότητα δήλωσης αποθεμάτων μέχρι 24/01/2024 και ώρα 17:00), στα προϊόντα που αναφέρονται στη λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης με αριθμ. πρωτ.: 7545/19-01-2024 στην on-line ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης» στο ΑΠΟΘΕΜΑ 23/01/2024 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ».

Σχετικά Άρθρα