Αγ. Σάββας:Καταγγελίες ότι η Διοίκηση έδιωξε 56 εργαζόμενους στην καθαριότητα

 Αγ. Σάββας:Καταγγελίες ότι η Διοίκηση έδιωξε 56 εργαζόμενους στην καθαριότητα

Οι εργαζόμενοι, προχωρούν σε κινητοποίηση τη Τρίτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 12:00. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζόμενων του νοσοκομείου, εξηγεί ότι παρά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας για όλους τους εργαζόμενους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μέχρι 31/3, η διοίκηση «παραμονές Χριστουγέννων, παρέδωσε την καθαριότητα του νοσοκομείου σε εργολαβική εταιρία».

«Την Τρίτη 18/01/24, την ώρα που ο Σύλλογος Εργαζομένων πραγματοποιούσε Γενική Συνέλευση με βασικό θέμα τις απολύσεις, η Διοίκηση του νοσοκομείου ανάρτησε στην Διαύγεια την δέσμευση του ποσού από τον Προϋπολογισμό για τον εργολάβο με εναρκτήρια ημερομηνία την 9η Φεβρουαρίου. Χωρίς να υπάρχει ξανά καμία επίσημη ενημέρωση προς τους συναδέλφους, που απολύονται αλλά κανείς δεν υπολογίζει την αγωνία τους, η Διοίκηση του νοσοκομείου διαρρέει πως “ο εργολάβος αναλαμβάνει τον Άγιο Σάββα από 9/2”», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει με νομοθετική ρύθμιση, παράταση σε όλους τους συναδέλφους με ΣΟΧ στις υποστηρικτικές Υπηρεσίας (Σίτιση, Καθαριότητα, Φύλαξη) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μέχρι 31/03/2024. Η Διοίκηση του Αγίου Σάββα έτρεξε ύπουλα και υπόγεια να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό παραμονές Χριστουγέννων, για να παραδώσει την καθαριότητα του νοσοκομείου σε εργολαβική εταιρία, και ετοιμαζόταν να πετάξει στην ανεργία τους 58 συναδέλφους πράξη που αποτρέψαμε με τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις μας! Αναγκάστηκε να πάρει απόφαση ΔΣ για να κάνει χρήση της 3μηνης παράτασης.

Με την αλλαγή προσώπων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φούντωσαν ξανά οι φήμες μέσα στο νοσοκομείο, πως δεν θα εξαντληθεί το 3μηνο της παράτασης, όπως ισχύει για όλους! Πράγματι, την Τρίτη 18/01/24, την ώρα που ο Σύλλογος Εργαζομένων πραγματοποιούσε Γενική Συνέλευση με βασικό θέμα τις απολύσεις, η Διοίκηση του νοσοκομείου ανάρτησε στην Διαύγεια την δέσμευση του ποσού από τον Προϋπολογισμό για τον εργολάβο με εναρκτήρια ημερομηνία την 9η Φεβρουαρίου. Χωρίς να υπάρχει ξανά καμία επίσημη ενημέρωση προς τους συναδέλφους, που απολύονται αλλά κανείς δεν υπολογίζει την αγωνία τους, η Διοίκηση του νοσοκομείου διαρρέει πως «ο εργολάβος αναλαμβάνει τον Άγιο Σάββα από 9/2».

Τόσο υπολογίζουν τις ζωές και την εργασία των συναδέλφων που για πάρα πολλά χρόνια (κάποιοι 15 και 20 χρόνια) εργάζονται στο νοσοκομείο, το κράτησαν όρθιο στα δύσκολα χρόνια της Πανδημίας και πετάνε την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει για τις ιδιαιτερότητες στην καθαριότητα του μεγαλύτερου Ογκολογικού Νοσοκομείου.

Είναι μια ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά των συναδέλφων, στο δικαίωμα στην δουλειά, την αξιοπρέπεια. Ήδη η εμπειρία μας από την συνύπαρξη με ολιγομελές συνεργείο του εργολάβου επιβεβαιώνει και τις προηγούμενες εμπειρίες μας: εργαζόμενοι χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε χώρους νοσοκομείων, χωρίς εκπαίδευση και ενημέρωση για τους κινδύνους των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, προσωπικό που αλλάζει σχεδόν κάθε μήνα πριν μάθει τους χώρους, χωρίς να καλύπτονται άμεσα οι βάρδιες, με τρομοκρατία, απολύσεις και με περικοπές σε μεροκάματα χωρίς αφορμή και με «φτηνές δικαιολογίες». Εργασιακός μεσαίωνας σε όλο του το μεγαλείο!

Ζητάμε να παραμείνουν οι συνάδελφοι στην δουλειά – Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες – Μονιμοποίηση όλων – Καλούμε και όλους τους συναδέλφους που βιώνουμε την ίδια αγωνία και τον ίδιο εμπαιγμό να συντονιστούμε για να δυναμώσουμε τον αγώνα.

Καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να βρεθούν στο νοσοκομείο μας στην κινητοποίησή μας την Τρίτη 23/01/2024 και ώρα 12. Η ζωή μας και το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή εργασία με πλήρη δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτο! Ο αγώνας για το δίκιο μας είναι ο μόνος δρόμος. ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Να είστε όλοι εκεί.

Στο libre μιλά ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Αγ. Σάββα, Σπύρος Βασιλείου. Εργάζεται 20 χρόνια στο νοσοκομείο, στον χώρο της καθαριότητας και είναι ένας από τους 58 που θα δουν την πόρτα της εξόδου.

  • «Δουλεύω 20 χρόνια εδώ. Από το 2017 είμαστε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εδώ και 2,5 χρόνια δουλεύουμε με τρίμηνες συμβάσεις. Η διοίκηση στις γιορτές κινήθηκε υπογείως και προκήρυξε τον διαγωνισμό για να βάλει τη εργολαβική εταιρεία από 9 Φεβρουαρίου. Εμείς δηλαδή από 9 Φεβρουαρίου μένουμε άνεργοι, ενώ από το υπουργείο εγκρίθηκε η τρίμηνη σύμβασή μας μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αλλά όπως λέει, η παράταση ισχύει μέχρι 31 Μαρτίου ή μέχρι ολοκλήρωσης των διαγωνισμών. Η διοίκηση του νοσοκομείου κινήθηκε υπογείως στις γιορτές και επικύρωσε τον διαγωνισμό κι εμείς το μάθαμε από την εταιρεία που άρχισαν να έρχονται άτομα να μας προσεγγίζουν για να κρατήσουν κάποιους».

Κάνει λόγο για μία διοίκηση που κινείται εκδικητικά.

«Λένε ότι από εμάς τους 58, υπάρχουν 22 άτομα που κάνουν χρήση αναρρωτικών αδειών. Είναι τραγικά όσα λένε. Παλιά, πριν το 2017 που ήμασταν σε άλλη εργολαβική, η διοίκηση έλεγε ότι η εταιρεία απασχολούσε 126 άτομα, ενώ εκεί ήμουν, εκεί δούλευα, ήμασταν 67 άτομα!».

«Ξαφνικό θάνατο» χαρακτηρίζει την απόλυσή τους που έρχεται. «Αυτό είναι το ευχαριστώ τους για όσα έχουμε προσφέρει» λέει με πικρία.

Το ΕΣΥ αιμορραγεί

Το ζήτημα με το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι πολύπλοκο. Είναι οι απολύσεις, οι εργολαβικές εταιρείες, οι μετακινήσεις γιατρών, οι παραιτήσεις λόγω των τραγικών εξουθενωτικών συνθηκών, η καθυστέρηση των προσλήψεων, έλλειψη κινλητρων στους γιατρούς να γίνουν μέρος του δημοσίου συστήματος υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με το εγκεφαλικό που υπέστη αναισθησιολόγος του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερκόπωσης. Μια άλλη αναισθησιολόγος παρά λίγο να χάσει το μάτι της τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από πολύωρη εφημερία και εξάντληση, ενώ τρίτη κατέρρευσε και εξακολουθεί να είναι σε αναρρωτική άδεια. Μιλάμε για εξαντλητικές συνθήκες, σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, στο Παπανικολάου χρειάζονται 23 αναισθησιολόγοι για να διαχειριστούν τις ανάγκες. Υπάρχουν 8. Οι δυο ήταν σε αναρρωτική άδεια, πριν το εγκεφαλικό της Ιωάννας Δημητροπούλου. Τώρα είναι 3.

Οι εφημερίες εξαρτώνται από τη βαθμίδα του κάθε γιατρού, που αντιστοιχεί στην ηλικία του. Κάθε μήνα, ένας ειδικευόμενος κάνει 7 ενεργείς εφημερίες, βρίσκεται δηλαδή στο χώρο του νοσοκομείου όλο το 24ωρο. Η εργαζόμενη που κατέρρευσε τώρα είχε 10 εφημερίες τον μήνα (!).

Προσωπικό ξηλώνεται -όπως είδαμε παραπάνω-, γιατροί εξαντλούνται. Το ΕΣΥ αιμορραγεί.

Ο υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε πως οι αμοιβές για την εφημερία στο ΕΣΥ θα αυξηθούν κατά 20%, ενώ θα γίνουν 6.500 προσλήψεις γιατρών μέσα στο 2024. Είπε και ότι αναισθησιολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να καταστεί εφικτό να γίνουν περισσότερα χειρουργεία.

Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών ζητούν ουσιαστικές λύσεις για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ. Αυτές αφορούν:

  • τον διπλασιασμό των αποδοχών
  • τον διπλασιασμό του προσωπικού συνολικά και
  • τον διπλασιασμό των κλινών στη χώρα

Σχετικά Άρθρα