Βιβλιοπωλείο αστέγων/Ο Λ. Κουρσουμής μιλά στο libre για τη ληστεία: “Μπορεί να μπήκαν με κλειδί”

 Βιβλιοπωλείο αστέγων/Ο Λ. Κουρσουμής μιλά στο libre για τη ληστεία: “Μπορεί να μπήκαν με κλειδί”

Τρεις άνθρωποι που βρέθηκαν ανέστιοι, έπεσαν και σηκώθηκαν, κι έστησαν ένα αυτοοργανωμένο παλαιοπωλείο, βιβλίων κυρίως. Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων έχει περάσει από 40 κύματα. Όμως, τώρα έμελλε να έρθει αντιμέτωπο με την απόλυτη χυδαιότητα. Άγνωστοι έκλεψαν χιλιάδες βιβλία από αποθηκευτικό χώρο, στην οδό Πειραιώς. Εκτιμάται ότι οι δράστες έκλεψαν περίπου 8.000 βιβλία. Ο κ. Λεωνίδας την επόμενη μέρα που διαπίστωσε την κλοπή είπε «Αν μας τα ζητούσαν, θα τα έδινα με όλη μου την καρδιά». Είναι πάντα δύο κόσμοι στον κόσμο μας. Κι εμείς είμαστε πάντα με τον κόσμο της ανθρωπιάς, τον κόσμο του κ. Λεωνίδα. Ο ίδιος μιλά στο libre, λίγη ώρα αφότου κατέθεσε εκ νέου στην Ασφάλεια Αττικής για το περιστατικό της ληστείας.

Ο Λεωνίδας Κουρσουμής, ο Αντώνης και ο Αλέξανδρος έφτιαξαν τον δικό τους χώρο, πρωταρχικά για βιοποριστικούς λόγους, να έχουν μια στέγη κι έπειτα έβαλαν στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου αλληλοϋποστήριξης αστέγων βασισμένου στην ίδια φιλοσοφία, τη συλλογή και τη διακίνηση παλαιών αντικειμένων. Και τα κατάφεραν.

Στα 68 του χρόνια ο κ. Λεωνίδας έμεινε στον δρόμο. Πριν συμβεί αυτό, είχε μία «κανονική» ζωή. Ήρθε η οικονομική κρίση και του έριξε ένα σκληρό χαστούκι. Έχασε τα πάντα. Βρέθηκε να κοιμάται στον δρόμο, κι όσο περιπλανιόταν στους δρόμους της Αθήνας, άρχισε να μαζεύει πεταμένα βιβλία από τα σκουπίδια.

Πήγαινε στο Μοναστηράκι και τα πουλούσε ένα-δύο ευρώ, για να έχει δυο δεκάρες στα χέρια να φάει. Και μάζευε όλο και πιο πολλά βιβλία, και πιο πολλά και πιο πολλά. Έφτασε τις 2.000 και είχε έρθει η ώρα να δημιουργηθεί κάτι όμορφο. Τον κ. Αντώνη, χρόνια άστεγο, τον γνώρισε μέσω φίλης που τον φιλοξενούσε από όταν εκείνος δούλευε βοηθός σε συνεργείο υδραυλικών. Με τον κ. Αλέξανδρο, επίσης χωρισμένο, γνωρίστηκαν λίγο αφότου η μικρή του επιχείρηση έβαλε λουκέτο κι έμεινε κι εκείνος άστεγος. Φιλοξενήθηκε σε μία εγκαταλειμμένη αποθήκη, γνωρίστηκαν σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο στην Κυψέλη όπου έκανε κάποια μεροκάματα. Kι έδεσε το γλυκό.

  • Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων παίρνει σάρκα και βρίσκει απάγκιο στην οδό Πειραιώς 132. Αυτό ήταν το πρώτο σπίτι για παραπάνω από 20.000 βιβλία. Πλέον, βρίσκεται σε νέο χώρο, στην οδό Αστυδάμαντος 11 στο Παγκάτι, ενώ ο χώρος στην Πειραιώς λειτουργεί ως αποθήκη/αποθηκευτικός χώρος βιβλίων.

Μιλήσαμε με τον κ. Λεωνίδα, που δίπλα στο όνομά του θα βρούμε τη λέξη Άνθρωπος. «Υγεία να έχουμε, θα ξανάρθουν τα βιβλία» λέει.

Ο αριθμός των βιβλίων που κλάπηκαν δεν μπορεί να υπολογιστεί. Ο κ. Λεωνίδας κάνει λόγο για στοίβες βιβλίων και χαρτόκουτα που ήταν σε ένα σημείο με εμβαδόν 5-6 τμ. Εκεί μόλις είχαν φτάσει και 10 συσκευασμένα χαρτόκουτα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με περίπου 2.000 βιβλία. «Δεν ξέρουμε πόσα βιβλία μας έκλεψαν. Αυτό θα το βρουν οι Αρχές. Εγώ ξέρω ότι μπήκα το πρωί της επόμενης μέρας, στις 8.00, με έναν φίλο εργαζόμενο και είδαμε ένα σημείο άδειο. Ανοίξαμε και μπήκαμε κανονικά στην αποθήκη. Δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης. Τι να πω δεν ξέρω, μπορεί κι εκείνοι να μπήκαν κανονικά με κλειδί, αντικλείδι, δεν ξέρω, είναι θέμα των Αρχών. Η αστυνομία ήρθε και κατέγραψε το περιστατικό» περιγράφει.

Ο κόσμος μετά την είδηση της κλοπής δείχνει αμέριστη έμπρακτη στήριξη στο παλαιοβιβλιοπωλείο.

«Ο κόσμος μας αγκάλιασε, ενδιαφέρθηκε. Αλλά, αυτό που συμβαίνει είναι να μας φέρνουν συνεχώς βιβλία. Το θέμα είναι –και το καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει- να πηγαίνει ο κόσμος στο κατάστημα στο Παγκράτι, που με θυσίες φτιάξαμε, και να αγοράζει βιβλία, να έχουμε ένα έσοδο. Είμαστε χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό. Φτάνουμε στο τέλος του μηνός να ξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας και τα λεφτά φτάνουν μέχρι τις 10-15 του άλλου μήνα. Από το προηγούμενο Σάββατο, σκεφτείτε, μέχρι χθες Παρασκευή όλα μας τα έσοδα ήταν 320 ευρώ».

Παρατηρεί με λύπη ότι ο κόσμος πια δεν αγοράζει βιβλία: «Ώρες ώρες, στα 75 μου, με πιάνει απελπισία. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα βιβλία».

Η Νέα Αριστερά, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της κλοπής, δήλωσε εμπράκτως στήριξη στο Παλαιοβιβλιοπωλείο. «Μετά την ληστεία που έγινε στο βιβλιοπωλείο των αστέγων οι οργανώσεις της Νέας Αριστεράς στην Αθήνα συλλέγουν βιβλία για την ενίσχυση του.  Το επόμενο Σάββατο θα παραδώσουμε τα βιβλία στο βιβλιοπωλείο των αστέγων. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη της κοινωνίας. Η συλλογή βιβλίων θα γίνεται καθημερινά 19.00-21.00, Λαμίας 17, Αμπελόκηποι» έγραφε η σχετική ανάρτηση.

Στο Παλαιοβιβλιοπωλείο βρέθηκε και ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.  

«Έπρεπε να κλαπούν χιλιάδες βιβλία για να γίνει ευρύτερα γνωστό το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων. Ο κ. Λεωνίδας και λίγοι ακόμα συνάνθρωποί μας, χωρίς πόρους, με μόνη στήριξη δωρεές και το μεράκι τους, συγκέντρωσαν έναν πνευματικό θησαυρό χιλιάδων βιβλίων, που πρέπει να διαφυλαχτεί. Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεργαστεί με το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων για να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες μετεγκατάστασης και ανάπτυξης πλατφόρμας ηλεκτρονικής πώλησης. Η πολύ σπουδαία κοινωνική τους δράση πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί» έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Facebook.

Μπορείτε να στηρίξετε το εγχείρημα εδώ μέσω crowdfunding για τη μεταστέγαση όλων των βιβλίων και τη διάσωσή τους.

Σχετικά Άρθρα