Greek Mafia/ Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στον Χρυσοχοϊδη και την ΕΛ.ΑΣ και τρία ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

 Greek Mafia/ Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στον Χρυσοχοϊδη και την ΕΛ.ΑΣ και τρία ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Με το καθιερωμένο εβδομαδιαίο μήνυμά του (μέσω Facebook) ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ για τις συλλήψεις μελών της Greek Mafia και τις ταυτοποιήσεις πέντε προσώπων που συνδέονται με τα γνωστά “συμβόλαια θανάτου”. Τα συγχαρητήρια απευθύνονται εκ των πραγμάτων στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τη νέα ηγεσία της Αστυνομίας που ορίστηκε προ ημερών.

Προκύπτουν, ωστόσο, ορισμένα ερωτήματα:

1ον Τα αποδεικτικά (;) στοιχεία που οδήγησαν στις συλλήψεις και τις ταυτοποιήσεις προέκυψαν χάρη στις αστραπιαίες κινήσεις του προσφάτως διορισθέντος υπουργού και στην ακαριαία δράση της νέας φυσικής ηγεσίας, ή ήταν σε γνώση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας (Οικονόμου, Κατσαφάδος) και των αρχηγών που αντικαταστάθηκαν στις κρίσεις;

2ον Εάν ισχύει το πρώτο, τότε, αναμφίβολα, μπράβο στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Αποδεικνύεται πως ακόμα και μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα μπορεί να εξιχνιασθεί οποιοδήποτε έγκλημα αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και άρτια επιχειρησιακή οργάνωση. Επειδή, όμως, σε άλλες περιπτώσεις (ακόμα και την προηγούμενη περίοδο Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), και πολιτική βούληση ελέγετο πως υπάρχει και περίπου η ίδια επιχειρησιακή δομή χωρίς, όμως, ανάλογα αποτελέσματα, δημιουργούνται εύλογα απορίες.

3ον Εφόσον τα στοιχεία υπήρχαν πριν εγκατασταθεί εκ νέου ο νέος (παλαιός) υπουργός και αναλάβει η νέα φυσική ηγεσία, τότε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οφείλει να αναζητήσει ποιοί και γιατί τα κρατούσαν στο συρτάρι και δεν τα αξιοποιούσαν. Πρόκειται, άραγε, για έλλειψη αντανακλαστικών, λανθασμένη αντίληψη για την χρησιμότητα των στοιχείων, ή μήπως κάτι βαθύτερο που πρέπει να προβληματίσει; Κάποια ανοχή, για παράδειγμα;

Δεδομένου ότι οργανωμένο έγκλημα χωρίς διασυνδέσεις σε κυκλώματα προστασίας εντός του κρατικού μηχανισμού και των σωμάτων ασφαλείας δεν υφίσταται (παγκοσμίως), και επειδή το έχει υπονοήσει ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προ τριετίας, όταν προσκόμισε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον φάκελλο για την Greek Mafia, είναι απαραίτητο να δοθούν απαντήσεις.

Τότε θα αποκτήσουν νόημα τα συγχαρητήρια.

Επιπλέον, οφείλουμε όλοι να αναμένουμε να δούμε την πλήρη αξιοποίηση από την Δικαιοσύνη αυτών των στοιχείων που οδήγησαν σε συλλήψεις και ταυτοποιήσεις. Ως προς τούτο είναι απαραίτητη η συνεργασία του κ. Χρυσοχοϊδη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Διότι, εισαγγελείς και ανακριτές λένε συχνά πως αρκετές από τις δικογραφίες παρόμοιων υποθέσεων που φτάνουν στην Δικαιοσύνη είναι ανεπαρκώς τεκμηριωμένες και εκ των πραγμάτων οδηγούν σε χρονοτριβή και απαλλαγές.

Μακάρι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης να έχει μάθει και από τα δικά του λάθη καθώς ακόμα εκκρεμεί η διαλεύκανση εγκλημάτων, όπως η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και η υπόθεση Marfin, για τα οποία ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι επίκεινται νέα στοιχεία και συλλήψεις.

Τα “συγχαρητήρια” του πρωθυπουργού

Θέλω να συγχαρώ την ελληνική αστυνομία για την επιτυχία της να συλλάβει δύο μέλη της διαβόητης οργάνωσης Greek Mafia, και να ταυτοποιήσει άλλα πέντε που εμπλέκονται σε πολύκροτες υποθέσεις ανθρωποκτονιών, σε εκρήξεις και εμπρησμούς τα τελευταία χρόνια στην Αττική. Προχωράμε σε ανασύνταξη της Ελληνικής Αστυνομίας γιατί θέλουμε και πρέπει να καταφέρουμε να την καταστήσουμε πιο ευρωπαϊκή, πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και διαφανή με αποστολή την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε κοινότητα της χώρας. Και θα το καταφέρουμε.

Σχετικά Άρθρα