ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η συνάντηση εργασίας στις Σπέτσες είναι καθοριστικής σημασίας για την ενότητα ενόψει ευρωεκλογών

 ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η συνάντηση εργασίας στις Σπέτσες είναι καθοριστικής σημασίας για την ενότητα ενόψει ευρωεκλογών

Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα στις Σπέτσες και σε συνδυασμό με τη διοργάνωση των Περιφερειακών Συνεδρίων το προσεχές διάστημα και τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων Συντονιστικών Οργάνων στις Ο.Μ. και στις Νομαρχιακές Οργανώσεις αλλά και την εκλογή Συνέδρων ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου στις 23-24-25 Φεβρουαρίου, η Κουμουνδούρου φιλοδοξεί να είναι πανέτοιμη σε όλα τα επίπεδα για τη μάχη των ευρωεκλογών. Μια μάχη την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει με βασικό στόχο να επιβεβαιώσει την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της κεντροαριστεράς, κόντρα στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση λόγω της διάσπασης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρας και την  εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Ανδρέα Μαραθιά

Την Παρασκευή λίγο μετά τις 16:00 ξεκίνησαν οι εργασίες, με τον Στέφανο Κασσελάκη να υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για συνεδρίαση, αλλά για μια παραγωγική και δημιουργική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ίσων.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρότεινε την από κοινού διαμόρφωση αξόνων για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο», με στόχο την ανασυγκρότηση  εκ βάθρων του κράτους, ώστε να καταστεί αποδοτικό και να λειτουργεί για όλους (πχ Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, Παιδεία, Ασφάλεια, Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη, κ.α.), την ευημερία και πρόοδο για όλους, για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας, για μια πατριωτική και υπερήφανη Εξωτερική Πολιτική.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός ότι από το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκύψει τέσσερις κομματικοί σχηματισμοί από τον Παναγιώτης Λαφαζάνη (ΛΑΕ), τον Γιάνη Βαρουφάκη (ΜέΡΑ25), την Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) και τελευταία από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η Νέα Αριστερά υπό τον Αλέξη Χαρίτση. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις  η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι περί το 60% σε σχέση με το ποσοστό (17,8%) που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 και οι διαρροές του είναι προς το ΠΑΣΟΚ 6%, το ΚΚΕ 5%, την Πλ. Ελευθερίας 5%, τη Νέα Αριστερά 5% και τη αποχή 3%.

Οι επόμενες εβδομάδες, πριν και μετά το Συνέδριο, θα είναι κρίσιμες για τη συνοχή και την ενότητα του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, αλλά και για τη διαμόρφωση της νέας ιδεολογικοπολιτικής και προγραμματικής ταυτότητας ταυτότητας του κόμματος. Οι επικείμενες ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται ίσως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, με βάση την τελευταία απόφαση της ΚΕ, “λόγω των πολλών κρίσεων, με τις οποίες η Ευρώπη ως σύνολο και ειδικότερα η ΕΕ , είναι αντιμέτωπη και την διευρυνόμενη αποστασιοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών από το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα των μεγάλων ανισοτήτων , ιδιαίτερα ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, αλλά και της απουσίας στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, που ανέδειξε τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και ο πρόσφατος στη Γάζα.”.

  • Γι αυτό όπως τονίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει τη μάχη αυτή “εμμένοντας ότι η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτών της, ικανή να προστατεύσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να πρωταγωνιστήσει τόσο στην πανευρωπαϊκή συνεργασία, όσο και στην παγκόσμια, ως αυτόνομος πόλος ειρήνης, σταθερότητας και κοινής ευημερίας” επισημαίνοντας ωστόσο ότι “η ριζική αλλαγή πορείας της ΕΕ σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς και της εθνικιστικής Ακροδεξιάς , που πρέπει να ηττηθούν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου”.

Για το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές “πρέπει να βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, των οποίων η συμπόρευση απαιτείται, ώστε να υπάρξει εναλλακτική πρόταση πραγματικής σύγκλισης και αλληλεγγύης, μακριά από ανεδαφικές αντιλήψεις για Ευρώπη φρούριο, πολύ περισσότερο που το σύνορο της ΕΕ με τον αναπτυγμένο κόσμο είναι η Μεσόγειος” και στο πλαίσιο αυτό κρίνεται “αναγκαία η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ελλάδα, αλλά και των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, για να δοθούν προοδευτικές και κοινωνικά δίκαιες απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η κλιματική κρίση, η οικονομική κρίση, η αποδιάρθρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του ευρωσκεπτικισμού”.

  • Για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μάχη αυτή “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο”  μέσα από τις γραμμές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, “ως μια γέφυρα συνεργασίας και συμπόρευσης των αριστερών, σοσιαλιστικών και πράσινων δυνάμεων” όπως υπογραμμίζει η απόφαση της ΚΕ και ως απάντηση σε όσους προτείνουν (Κ. Ζαχαριάδης, Γ. Ραγκούσης, Θ. Θεοχαρόπουλος) την ένταξη του κόμματος στους ευρωσοσιαλιστές

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα υπάρξει η διαδικασία των προκριματικών εκλογών για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος και η ΚΕ εξουσιοδότησε την Πολιτική Γραμματεία να προσδιορίσει την διαδικασία των προκριματικών εκλογών, που θα ξεκινήσει στις 25 Γενάρη 2024 με το άνοιγμα της πλατφόρμας του iSYRIZA για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Σχετικά Άρθρα