Κίνα: Δεκατρείς μαθητές έχασαν τη ζώη τους – Ξέσπασε φωτιά στον κοιτώνα του σχολείου τους

 Κίνα: Δεκατρείς μαθητές έχασαν τη ζώη τους – Ξέσπασε φωτιά στον κοιτώνα του σχολείου τους

Δεκατρείς μικροί μαθητές έχασαν τη ζωή τους και δέκατος τέταρτος τραυματίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς σε κοιτώνα σχολείου στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

«Στις 23:00 χθες Παρασκευή (σ.σ. τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας), η τοπική υπηρεσία της πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε για την εκδήλωση φωτιάς στον κοιτώνα του σχολείου Γινγκτσάι στο χωριό Γιανσανπού», ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο τις αρχές. Διευκρίνισε πως τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο και πως «βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση» και πως στον κοιτώνα των αρρένων μαθητών βρίσκονταν συνολικά 30 παιδιά όταν εκτυλίχθηκε η τραγωδία. Τα υπόλοιπα 16 είναι καλά.

Κατά το Νέα Κίνα, η πυροσβεστική και οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών μετέβησαν επιτόπου σχεδόν αμέσως και «οι φλόγες είχαν κατασβεστεί στις 23:38 (17:38)». Οι αρχές διενεργούν έρευνα για να εξακριβώσουν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς, πρόσθεσε το κρατικό μέσο ενημέρωσης. Υπεύθυνος για την εκπαιδευτική δομή τέθηκε υπό κράτηση, συμπλήρωσε.

Στο ιδιωτικό σχολείο Γινγκτσάι, που ιδρύθηκε πριν από δέκα και πλέον χρόνια, φοιτούν παιδιά από κοντινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με μαθησιακές δυσκολίες.

Σύμφωνα με το China Newsweek, που παράγει το China News Service, το δεύτερο μεγαλύτερο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους πήγαιναν στην τρίτη τάξη. Η ηλικία των παιδιών της τρίτης τάξης συνήθως είναι γύρω στα εννέα έτη.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί εξέφραζαν οργή απαιτώντας να επιβληθούν αυστηρές ποινές αν διαπιστωθεί πως η πυρκαγιά οφειλόταν σε παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

«Είναι τρομακτικό, 13 παιδιά χάθηκαν μέσα σε μια στιγμή (…) Αν δεν επιβληθεί αυστηρή τιμωρία, οι ψυχές τους δεν θα ειρηνέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά χρήστης του Weibo, που χαρακτηρίζεται συχνά το κινεζικό X (πρώην Twitter).

Τα δυστυχήματα είναι συχνά στην Κίνα, σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας της παραμέλησης ή της παραβίασης στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο, 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς σε κτίριο εταιρείας που παράγει άνθρακα στην επαρχία Σανσί (βόρεια).

Τον Απρίλιο, πυρκαγιά σε νοσοκομείο στο Πεκίνο στοίχισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες καταστροφές της τελευταίας εικοσαετίας στην κινεζική πρωτεύουσα. Απελπισμένοι ασθενείς αναγκάστηκαν να προσπαθήσουν να βγουν από παράθυρα, κρεμασμένοι από σεντόνια, ή να κουρνιάσουν στις εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών στην πρόσοψη του κτιρίου για να σωθούν.

Σχετικά Άρθρα