Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια:”Θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα” – Τι απαντά η κυβέρνηση

 Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια:”Θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα” – Τι απαντά η κυβέρνηση

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο επίσκεψής του σε σχολείο της Νέας Μάκρης και ερωτήθηκε μεταξύ άλλων, για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια…

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ήταν για άλλο θέμα και ότι την επίσημη θέση της Εκκλησίας για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, θα την ακούσουμε την Τρίτη.

«Να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε. Αυτό να καταλάβει ο κόσμος. Τα παιδιά εκείνα,  πώς θα ζήσουν σε μια οικογένεια με δύο μπαμπάδες και δύο μαμάδες; Δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δε μας αρέσει αυτό το πράγμα; Η Εκκλησία δε θα πάρει τα όπλα αλλά έχει δικαίωμα να ενημερώσει τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να ρωτηθούν οι πολίτες. Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα».

Μαρινάκης: «Υπάρχει εκτελεστική εξουσία»

«Απόλυτο σεβασμό» στην Εκκλησία έχει η κυβέρνηση, όπως τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης -εν μέσω διαφωνίας των δύο πλευρών για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου πως «θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα», ο κ. Μαρινάκης ανέφερε αρχικά: «Στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Η άποψη του λαού εκφράζεται μέσω των εκλογών, στην ατζέντα μας το θέμα ήταν ψηλά, στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις το συγκεκριμένο θέμα ήταν ψηλά».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ.Μαρινάκης ανέφερε:

 «Υπάρχει απόλυτος σεβασμός της κυβέρνηση στην εκκλησία. Προφανώς και ακούμε με απόλυτο σεβασμό συνολικά τις απόψεις γιατί η συμβολή της είναι διαχρονική και ειδικά σε περιόδους κρίσεων αυτά τα χρόνια για τη στήριξη των πολιτών. Από εκεί και πέρα… Καταρχάς στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται στις εθνικές εκλογές που τα κόμματα κατεβαίνουν με τα προγράμματά τους και είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται. Το δικό μας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Στο δικό μας πρόγραμμα υπήρχε η ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ +. Και προεκλογική δέσμευση είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Έπειτα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διάθεση για αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο και είπε: «Είναι ένα επιχείρημα που ακούμε και από άλλους, πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά με δύο μαμάδες και μπαμπάδες. Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν πολλά παιδιά με δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες και δεν σημαίνει ότι είναι a priori ακατάλληλοι δύο άνδρες ή ένα ετερόφυλο ζευγάρι».

«Από το 1946 μπορούν να υιοθετήσουν ένας άνδρας και μια γυναίκα παιδί μόνοι και να συνάψει ένα σύμφωνο συμβίωσης και να το μεγαλώνουν μαζί (με άτομο του ίδιου φύλου). Αλλά δεν έχουν ρυθμιστεί τα δικαιώματα του παιδιού και μπορεί το παιδί να καταλήξει σε ένα ίδρυμα. Πλέον θα ελέγχονται όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια και οι δύο υποψήφιοι για υιοθεσία αν είναι κατάλληλοι ενώ τώρα ελέγχεται στην πραγματικότητα μόνο ένας εκ των δύο Άρα δεν είναι κάτι που δεν συμβαίνει. Ρυθμίζονται θέματα προς όφελος των παιδιών», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει η εκτελεστική εξουσία»

Σε ερώτηση εάν η εκκλησία επηρεάζει βουλευτές και πολίτες, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Δεν μπορεί κανείς να υποδείξει στην εκκλησία αν θα μιλήσει και τι θα πει. Έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις της. Εμείς όμως είμαστε ξεκάθαροι. Με απόλυτο σεβασμό στην εκκλησία, υπάρχει η εκτελεστική εξουσία στη χώρα. Αυτή εισηγείται ένα νομοσχέδιο και είναι στην κρίση των βουλευτών αν θα το εγκρίνει. Και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ψηφιστεί».

Σχετικά Άρθρα