Γάζα: Το σχέδιο 10 σημείων του Μπορέλ για τερματισμό του πολέμου -Τι προβλέπει

 Γάζα: Το σχέδιο 10 σημείων του Μπορέλ για τερματισμό του πολέμου -Τι προβλέπει

Ένα σχέδιο 10 σημείων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα φαίνεται πως συνέταξε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι θέσεις αυτές δεν έχουν δημοσιευθεί επισήμως αλλά παρουσιάζονται ως αποκλειστικότητα από το ενημερωτικό δίκτυο Euronews.

Μεταξύ άλλων, ο Ζοζέπ Μπορέλ υποστηρίζει την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες.

Αναλυτικά τα 10 σημεία του Μπορέλ:

  1. Η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος που θα “ζει πλάι-πλάι” με το Ισραήλ και στην “πλήρη εξομάλυνση” των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.
     
  2. Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει να βοηθήσουν τα δύο μέρη να προετοιμάσουν τις βάσεις για την ειρήνη και να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας “αναζωογονημένης πολιτικής εναλλακτικής λύσης” στη Χαμάς.
     
  3. Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει “το συντομότερο δυνατό” να διοργανώσουν μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου πολέμου και, ιδίως, της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
     
  4. Η Διάσκεψη θα πρέπει να συγκεντρώσει τους υπουργούς Εξωτερικών και τους διευθυντές διεθνών οργανισμών για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ “σχεδόν ταυτόχρονα” θα πραγματοποιούν ξεχωριστές συναντήσεις με τα μέρη της σύγκρουσης.
     
  5. Η Διάσκεψη θα πρέπει να συστήσει ομάδες εργασίας και να σχεδιάσει το “αρχικό πλαίσιο” για ένα ειρηνευτικό σχέδιο εντός ενός έτους.
     
  6. Το σχέδιο θα πρέπει να αγγίξει “όσο το δυνατόν πιο πρακτικά” τα κεντρικά στοιχεία για μια συνολική ειρήνη, βασιζόμενο σε προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προσπάθειες διαμεσολάβησης.
     
  7. Το σχέδιο θα πρέπει να παρέχει “ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας” για το Ισραήλ και το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, “υπό την προϋπόθεση της πλήρους αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης και ενσωμάτωσης τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων στην περιοχή”.
     
  8. Η Διάσκεψη θα πρέπει να διαβουλεύεται με τα μέρη της σύγκρουσης “σε κάθε βήμα και ανά πάσα στιγμή” κατά τη διάρκεια της εκπόνησης του ειρηνευτικού σχεδίου. Κρίσιμο είναι ότι, αν κάποια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να αποσυρθεί, οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν παρ’ όλα αυτά.
     
  9. Μόλις είναι έτοιμο, το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. “Θα είναι στο χέρι τους να διαπραγματευτούν το τελικό κείμενο”, αναφέρει το έγγραφο.
     
  10. Παράλληλα με τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη θα πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, να αποτρέψουν την περιφερειακή κλιμάκωση, να ενισχύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής και να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Γάζας, μεταξύ άλλων στόχων.

Σχετικά Άρθρα