Βόρεια Κορέα: Καταναγκαστικά έργα σε εφήβους που έβλεπαν νοτιοκορεάτικες σειρές

 Βόρεια Κορέα: Καταναγκαστικά έργα σε εφήβους που έβλεπαν νοτιοκορεάτικες σειρές

Βίντεο στο οποίο δύο έφηβοι στη Βόρειο Κορέα καταδικάζονται σε 12 χρόνια καταναγκαστική εργασία έφτασε στα χέρια του Κορεάτικου BBC επειδή παρακολουθούσαν νοτιοκορεάτικες σειρές.

Οι δύο 16χρονοι εμφανίζονται με χειροπέδες μπροστά από εκατοντάδες μαθητές σε ένα στάδιο σε ένα βίντεο που τραβήχθηκε το 2022.

Επίσης αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το BBC τους κάνουν παρατήρηση για το γεγονός ότι δεν σκέφτονται τα λάθη που έχουν κάνει.

Οποιαδήποτε μορφή ψυχαγωγίας που προέρχεται από τη Νότιο Κορέα είναι απαγορευμένη στο Βορρά.

Ωστόσο, κάποιοι πολίτες της Βορείου Κορέα φαίνονται διατεθειμένοι να τιμωρηθούν αυστηρά επειδή παρακολουθούν νοτιοκορεάτικες σειρές που έχουν παγκόσμια απήχηση.

Εικόνες σαν αυτές είναι σπάνιο να δουν το φως της δημοσιότητας καθώς η Πιονγκγιάνγκ απαγορεύει τις φωτογραφίες και βίντεο να διαρρεύσουν στον έξω κόσμο.

Το βίντεο έφτασε στα χέρια του BBC από το Ινστιτούτο Νότια και Βόρεια Ανάπτυξη (Sand) που συνεργάζεται σε αποστάτες από το Βορρά.

Μάλιστα το βίντεο χρησιμοποιείται στην ιδεολογική εκπαίδευση των πολιτών αλλά και ως προειδοποίηση να μην βλέπουν παρακμιακό περιεχόμενο.

Το βίντεο περιλαμβάνει έναν αφηγητή που επαναλαμβάνει την κρατική προπαγάνδα. «Η κουλτούρα του σάπιου καθεστώτος έχει εξαπλωθεί ακόμη και στους εφήβους», λέει η φωνή, σε μια προφανή αναφορά στη Νότια Κορέα. «Είναι μόλις 16 ετών, αλλά κατέστρεψαν το ίδιο τους το μέλλον», προσθέτει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αγόρια κατονομάστηκαν επίσης από τους αξιωματικούς και αποκαλύφθηκαν οι διευθύνσεις τους.

Στο παρελθόν, οι ανήλικοι που παραβίαζαν το νόμο με αυτόν τον τρόπο στέλνονταν σε στρατόπεδα εργασίας νέων αντί να μπουν πίσω από τα κάγκελα, και η ποινή ήταν συνήθως μικρότερη από πέντε χρόνια.

Το 2020, ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ θέσπισε νόμο με τον οποίο η παρακολούθηση ή η διανομή νοτιοκορεατικής ψυχαγωγίας τιμωρείται με θάνατο.

Ένας αποστάτης είχε δηλώσει στο παρελθόν στο BBC ότι αναγκάστηκε να παρακολουθήσει έναν 22χρονο άνδρα να πυροβολείται μέχρι θανάτου. Είπε ότι ο άνδρας κατηγορήθηκε ότι άκουγε νοτιοκορεατική μουσική και είχε μοιραστεί ταινίες από τον Νότο με τον φίλο του.

«Αν σε πιάσουν να παρακολουθείς αμερικανικές σειρές μπορείς να ξεφύγεις αν δωροδοκήσεις, αλλά αν παρακολουθήσεις κορεάτικη σειρά σε πυροβολούν» είπε ένας αποστάτης στο κορεάτικο BBC.

«Για τους πολίτες της Βορείου Κορέας, οι νοτιοκορεάτικες σειρές είναι ναρκωτικό που μας βοηθά να ξεχάσουν την σκληρή πραγματικότητα», λέει ο αποστάτης.

«Στη Βόρεια Κορέα μαθαίνουμε ότι στη Νότιο Κορέα ζουν χειρότερα από εμάς, αλλά όταν παρακολουθείς νοτιοκορεάτικες σειρές βλέπεις έναν διαφορετικό κόσμο. Φαίνεται ότι οι Αρχές ανησυχούν για αυτό», προσθέτει ένας άλλος.

Σχετικά Άρθρα